Visszatér a MotoGP Magyarországra, és több tízmilliót is hozhat magával

2024. október 19. 15:13

A világ legnézettebb motorverseny-sorozata 33 év után, a 2025. augusztus 22–24-i hétvégén tér vissza hazánkba, nem is akárhogyan!

2024. október 19. 15:13
MotoGP. Fotó: William WEST / AFP

Nyitókép: William WEST / AFP

 

A Magyar Nagydíj 1986 óta folyamatosan része a Forma-1-es versenynaptárnak, és a nyár, sőt, évről-évre az egész esztendő egyik legtöbb turistát vonzó eseménye. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint idén július 19-21. között, vagyis a Magyar Nagydíj hétvégéjén Budapest 38 százalékkal több külföldi látogatót és 36 százalékkal több belföldi utazót látott vendégül, mint tavaly. A hazai és a nemzetközi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma egyaránt 25 százalékkal haladta meg az előző évi versenyhétvége forgalmát.

A futam hétvégéjén Budapesten megszálló vendégek csaknem 90 százaléka az országhatáron túlról érkezett, a 76 ezer nemzetközi turista összesen 145 ezer vendégéjszakát töltött a magyar fővárosban.

A versenypályához legközelebb eső településeken, Gödöllőn, Mogyoródon, Kerepesen, Veresegyházon is csaknem ötször annyi vendégéjszaka, és csaknem háromszor annyi vendég volt a szálláshelyeken, mint a futam előtti hét azonos időszakában; Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

A Forma-1-hez 2025-ben csatlakozik a MotoGP is

A Forma-1-hez jövőre csatlakozik a MotoGP is, amely 35 évnyi szünet után tér vissza hazánkba. A futamot a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pályán rendezik augusztus 22-től 24-ig, és várhatóan a mogyoródi F1-es versenyhez hasonló lökést ad majd a magyar idegenforgalomnak. 

Magyarországhoz hasonló méretű és lakosságszámú Portugália példáját segítségül hívva vizsgáljuk meg, milyen hatással lehet a turizmusra a világ legnépszerűbb motorverseny-sorozata.

A portugál turizmus nagyot kaszált a futamon

A Portugál Nagydíj a helyi turisztikai szervezetek számításai szerint akár 87 millió euró bevételt is hozhatott, de biztosan meghaladta a tavalyi futam nyomán befolyt 79 milliós összeget – derül ki a Portugal Resident cikkéből.

A március 22 és 24 között tartott verseny kapcsán a szállodaszektor 24,7 millió euró bevételt könyvelhetett el (ebből 21,3 milliót fizettek a nézők, szurkolók, az összeg többi pedig a résztvevőktől, a versenyző csapatoktól és a szervezőktől jött).

További 9,4 milliót költöttek ételre és italra a futam miatt az országba érkezők, de az autókölcsönzéseket és a légiforgalmat is megdobta a háromnapos esemény: 3 millió euróért béreltek kocsit, illetve több mint 2,5 millió euró értékben vásároltak repülőjegyeket.

André Gomes, az algarve-i turisztikai iroda vezetője kiemelte, külön pozitívum számukra, hogy a futamot márciusban rendezik, így a turisztikai főszezonon kívül is kap egy komoly löketet az idegenforgalom.

Az esemény révén keletkező bevételek után a portugál kormány is jelentős pluszbevételekhez jut adó formájában, ami viszont még talán ennél is fontosabb, hogy a verseny kapcsán mind a pályának otthont adó Algarve régió, mind pedig egész Portugália nagy médiafigyelmet kap, ami még több turistát vonzhat a környékre.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2024. október 19. 17:19
"idén július 19-21. között, vagyis a Magyar Nagydíj hétvégéjén Budapest 38 százalékkal több külföldi látogatót és 36 százalékkal több belföldi utazót látott vendégül, mint tavaly. " .. érthető butapestiek?? MINDEN nyereségetek nembudapesten termelődik! Pontosan ennyit ér az un. GDP többletetek!
Józsi6
2024. október 19. 16:59
Kell is a pénz, hogy a Magyarországba lepetéző multi ne 15 hanem már 20 millió/ munkavállaló ingyen pénzt kapjon. Az sem baj, ha a munkás filippino. Így kell ezt csinálni. A Fidesz hátra megy, nem előre. Hajrá,!
anegy_
2024. október 19. 16:51
Na, ugye! Libernyáladzók kezdhetitek a "stadion-rémálom-láz" kurzus váltást. Itt az új mumus, rettegjetek, mert ez is egy qrva jó biznisz az országnak!
sexykitty-5000117
2024. október 19. 16:15
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­k­­e­­l­d­­­ ­­­a­ ­­s­­­z­e­­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­­­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!