Utánajártunk, mikor dönthetnek Brüsszelben Magyar Péter mentelmi jogáról

2024. október 17. 22:46

A szakértő szerint az Európai Néppárt érdeke az eljárás elhúzása, hiszen amíg az nem zárul le, a mentelmi jogával fogni tudják Magyar Pétert.

2024. október 17. 22:46
Magyar Péter, diszkóbotrány, fotó: Nyitókép: Képernyőfelvétel

Nyitókép: Képernyőfelvétel

Mint ismert, Magyar Péter június 21-én éjszaka az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen mulatott, ahol konfliktusba keveredett egy az ő botrányos viselkedését videózó férfival, akitől a gyanú szerint elvette annak mobiltelefonját, majd a Dunába hajította a készüléket.

Nem sokkal később Magyar Péter diszkóbotrányának ügye a Központi Nyomozó Főügyészséghez került a rendőrségről, mivel a Tisza Párt vezetőjének mentelmi joga van. Vele szemben csak a főügyészség indíthat nyomozást azután, hogy az Európai Parlament felfüggeszti a mentelmi jogát. 

Az ügyészség nemrég ki is kérte az Európai Parlamenttől a pártelnök mentelmi jogát, amiről Magyar Péter nem akar lemondani. Pedig minden bizonnyal felfüggesztené azt az EP, ha az érintett maga is ezt kérné az erről szóló meghallgatáson. Magyar Péter vonakodása ráadásul azért is különösen kellemetlen, mert tavasszal még azzal kampányolt, hogy megszüntetné a mentelmi jogot.

Mikor döntenek végre Brüsszelben Magyar Péter mentelmi jogáról?

A Mandiner a fenti kérdéssel fordult Dornfeld Lászlóhoz, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjéhez. „Az Európai Parlament adatbázisában 160 ügy található, amely a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos, amik közül a legrégebbi 1998-ra datálható. Ezek közül több magyar szempontból is érdekes is van, például 

az exjobbikos, kémkedéssel vádolt Kovács Béla vagy a Momentumos Donáth Anna ügye is. 2015-ben Ujhelyi István mentelmi jogát rágalmazási ügy miatt kérték felfüggeszteni (amiben a bíróság utóbb felmentette). 

A francia jobboldal vezéralakja, Marine Le Pen és apja, a korábbi pártvezér, Jean-Marie Le Pen alighanem érmes helyezettek az ellenük irányuló kérelmek számát tekintve” – sorolta az ismertebb példákat a szakértő.

Szakértő: A mentelmi jogával tudják fogni Magyar Pétert

Ha ezeknek az átlagos átfutási idejét megnézzük, akkor az látható, hogy nagyon változó képet mutat az EP a plenárison történő bejelentést követően. Míg Donáth Anna esetében mindössze négy hónapig tartott az eljárás (2022 november végétől 2023 március végéig), a procedúra Ujhelyi Istvánnál 12, Kovács Bélánál 15 hónapot vett igénybe – összegezte a szakértő.

„Nehéz tehát előre megbecsülni, hogy meddig tart majd az eljárás Magyar Péter mentelmi jogával kapcsolatban, főleg annak fényében, hogy az Európai Néppárt érdeke az eljárás elhúzása. Hiszen

amíg az nem zárul le, a mentelmi jogával tudják fogni Magyar Pétert és így befolyásolni, hogy számukra kedvező politikát folytasson”

– tette hozzá az Alapjogokért Központ vezető elemzője.
 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 18. 01:42 Szerkesztve
Weber zsebre vágta Parazita Pétert. Ott sem fér a bőrében. Weber néha zsebre teszi a kezét, s hol ide igazgatja, hol oda igazgatja 😁
2024. október 18. 00:20 Szerkesztve
Mondjunk nemet a bunkóságra! Mondjunk nemet az arroganciára! Mondjunk nemet a hazugságokra! Mondjunk nemet a tudatlanságra! Mondjunk nemet a butaságra! Mondjunk nemet Magyar Péterre!
tapir32
2024. október 18. 00:18
Nem sok jót várhatunk az EP-től! Ez nem a rövidnadrágos kiscserkészek gyülekezete! Korrupt, hazug, aljas csürhe! /Tisztelet a kivételnek!/
sexykitty-5000116
2024. október 17. 23:55
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­k­­­e­l­­d­ ­a­­­ ­­s­­z­­e­x­­­i­­­ ­p­­­u­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!