Újabb kihívás előtt Budapest: mi lesz az üres irodaházakkal?

2024. október 14. 10:47

Az egyre népszerűbb otthoni munkavégzés miatt előbb-utóbb új funkciót kell találni több fővárosi épületnek is, ám ez nem olyan egyszerű, mint amennyire elsőre gondolnánk.

2024. október 14. 10:47
A Postabank székháza

Nyitókép: a Postabank üresen álló székháza (Forrás: Wikiépédia)

A Világgazdaság utánajárt, hogy Budapesten hol és milyen változásokat várhatunk az irodaházak környékén. A portál szerint könnyen lehet apropót találni, ha a régóta üresen árválkodó, legutóbb luxusszállodának szánt egykori Szabadság téri tévészékházra, vagy a finiselő Dürer Parkba költöző kormányzati intézmények elhagyni készült épületeire, netán városszerte alacsony kiadottsággal küzdő irodaházakra gondolunk.

A funkcióváltás nem új keletű dolog az ingatlanpiacon.

Példákért nem is kell távolabb menni a pesti Deák térnél, ahol a régi rendőrpalotából lett szálloda, az Andrássy úti Balettintézetből ugyancsak luxushotel, de több hajdani lakóház is funkciót váltott és felső-közép kategóriás hotelként, vagy belvárosi hostelként találta meg új helyét a piacon  például az A&O Hostel vagy a soroksári út elején a WING által B+B hotellé alakított korábbi iroda” – mondta Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting ügyvezetője a Világgazdaságnak.

A portál rámutat, az irodaházak hasznosítása aktuális és távlati kérdés mindenhol a home office és a távmunka térnyerése miatt, 

„a legnehezebb kérdést éppen ezek az épületek vetik fel. Többnyire nem elég szélesek, illetve ellenpéldaként túl mélyek ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen kettéosztani egy közép folyosóval úgy, hogy minden egyes új egység elegendő természetes fényhez jusson.” Ez pedig megnehezíti, hogy szállodává vagy lakóépületté alakítsák át őket.

A cikkből kiderül: „Ha az átépítés minden részlete zöldutat kap, vagyis megvalósíthatónak bizonyul, akkor  jön a másik nagy kérdés, hogy ki finanszírozza az átalakítást és amennyiben szállodai funkció a megcélzott, akkor az is, hogy ki lesz az üzemeltető. Az irodaházakban a bérlők bérleti díjat fizetnek, a szállodaiparban viszont gyakori a menedzsmentszerződés, más típusú termékről van szó.”

A konkrét példákra rátérve a Világgazdaság rámutat, a régi irodaépületek mai szemmel nagyon hatékonytalanok, az MTV egykori székháza például tele van pici szobákkal és széles folyosókkal.

„A történelmi, műemlék épületek, mint a belvárosi postapalota a Petőfi Sándor utcában, vagy a Postabank régi székháza a József nádor téren nagy fejtörést okozhat mindenkinek. Lebontani nem merik egyiket sem, hasznosítani viszont nehezen tudják, mert nem találnak megfelelő funkciót a fejlesztők” – olvasható a portál cikkében.

Márpedig a Világgazdaság szerint a jelenlegi kormányzati épületek megüresedése hamarosan fókusz témává teszi a lehetséges funkcióváltásokat a magyar ingatlanpiacon is.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papy on board
2024. október 14. 12:52
Nem az otthoni munkavégzés tesz be az irodaházaknak - és amiről a cikk nem szól - a boltoknak, hanem az autóforgalom szándékos ellehetetlenítése. Megfigyelhető, hogy ahonnan az autózást "kiszorítják" (ez a szó nem jelzi igazán az ezzel együttjáró fogcsikorgatást és dühöt, amit az érintettek éreznek) ott az a környék néhány év múlva slumosodni kezd. Aki teheti, elmenekül, aki meg nem tud - öregek, szegények - maradnak. Az elmentek helyére pedig kezdenek beköltözni a leszakadtabb elemek. Évekig tart, mire ez a folyamat észrevehetővé válik, annak, aki odafigyel. Ezen nem segít a "kerület rehabilitáció"-nak nevezett pénzégetés és pénzcsöcsök szopkodása az önkormányzati politikusok részéről. Jó fejőstehén nekik a "városrehabilitáció", de attól még nem kapnak kedvet az emberek, hogy odaköltözzenek.
nemecsek-3
2024. október 14. 12:45
Dübörög az Airbnb. Itt a lehetőség visszaállítani családi otthonok környezetét otthon környezetének
Wind19
2024. október 14. 12:39
Milyen home office? Az kb eddig tartott. A közigazgatási szerveknél nincs home office vagy csak nagyon ritkán.
Zolotarjov
2024. október 14. 12:12
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!