Újabb csapásokat mérnek a budapesti autótulajdonosokra

2024. október 26. 09:51

Napról napra bukkannak fel a hírek, miként sarcolják/sarcolnák meg a baloldali vezetésű kerületek a helyieket.

2024. október 26. 09:51
Parkolás, Budapest. Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: MTI / Balogh Zoltán

 

A „trendet” nem egy újonnan felálló önkormányzat indította el, az egyébként hivatalban maradó józsefvárosi polgármester, Pikó András és csapata emelte meg először a lakossági parkolási díj összegét az elmúlt években. (Korábban ez ingyenes volt a VIII. kerületiek számára.)

Erzsébetváros

Most pedig jött az erzsébetvárosi polgármester, Niedermüller Péter, aki már előre beharangozta, emelni kívánják a VII. kerületben élők lakossági parkolási díjainak emelését. Indoklásában az állt, Józsefvárosban 1440 autó tűnt el az utcákról, amikor Pikóék módosították a rendeletüket; Erzsébetvárosban úgyszintén csökkent a gépjárművek száma, miután a második autó esetében differenciálták a kedvezmény mértékét.

A DK-s polgármester által támogatott javaslat át is ment a héten – írta meg a Magyar Nemzet –, ami azt jelenti: azok, akik Erzsébetvárosban élőként igényelik, hogy a kerületben parkolhassanak, az eddigi, évi körülbelül 2100 forint helyett az első autó után 36 ezer, a második után pedig 72 ezer forintot kell fizetniük. (Plusz adminisztrációs díj.)

Ferencváros

Ugyanezen az úton jár Ferencváros első embere, Baranyi Krisztina és csapata. Előterjesztésük indoklásában az állt, a 2021 óta kiesett gépjárműadó-bevételt pótolja majd az éves lakossági parkolási díj emeléséből az önkormányzat – hívta fel a figyelmet a Metropol.

A IX. kerületi tervek alapján évi 20 ezer forintot kell fizetni azoknak az autósoknak, kiknek egy autójuk van, függetlenül az övezetektől, egységesen. A lakásonkénti második autóra pedig nem jár többé kedvezmény, így a várakozási engedély éves díja az adott zónába tartozó óránkénti parkolási díj 250-szerese. (A 65 év felettiek, a nyugdíjasok, illetve a nagycsaládosok 50 százalékos kedvezményt kaphatnak az első gépjárműre.)

XIII. kerület

Tóth József szocialista polgármester kerületében sincs másképp: a bejelentett angyalföldi új rendszer a következőképpen módosítja a lakossági parkolást: a lakásonkénti első autóra évi 30 ezer forintot kell fizetni az A zónában, évi 22 ezer ötszázat a B zónában, évi 15 ezret a C zónában. A második autóra igényelt parkolási engedély díja nem változik, marad a az óránkénti várakozási díj kétszázszorosa.

A 2024. december 1. után használatbavételi engedélyt kapott XIII. kerületi ingatlanokhoz, mivel ezekhez előírás szerint kötelezően tartozik lakásonként legalább 1 saját kocsibeálló telken belül, az A zónában évi 120 ezer forint, a B zónában évi 90 ezer, a C zónában pedig évi 60 ezer forint lesz az engedély ára. (A fizetendő díjakból 50 százalékos kedvezményt kapnak majd a nagycsaládosok és nyugdíjasok, és 100 százalékos kedvezményt a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy felügyeletét ellátók.)


 

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. október 26. 12:05
Elő kellene teremteni a lopni valót. Ez csak durvulni fog, ha nem lesznek következményei. :(
sexykitty-5000126
2024. október 26. 12:03
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­s­z­­­e­­­x­i­­ ­p­­­u­n­­c­­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
august
2024. október 26. 12:01
Nincs itt semmi látnivaló, a kedves szavazóiknak osztják a jutalmakat, amit a szavazáskor elkövettek. A többieknek pedig ez a büntetésük. Járjanak gyalog, vagy biciklivel.
mzperx-10
2024. október 26. 11:56
Ezzel a 30e ft+kezelési kts dologgal pont azt fogja elérni a 13.ker önkormányzat, hogy nem veszek bkk bérletet és inkább autóval megyek dolgozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!