Tüntető, késés és csoki: a Kutyapárt és Kovács polgármester átvette a hatalmat a Hegyvidéken

2024. október 03. 15:25

Egyetlen értékelhető poén nélkül zajlott le a XII. kerületi képviselő-testület alakuló ülése, de lesz ez még viharosabb, káoszosabb is.

2024. október 03. 15:25
Almási B. Csaba

Ahhoz képest, hogy hatalmas napra virradtak a Hegyvidéken, ennek semmi nyoma nem volt csütörtök reggel a XII. kerületben.

Nem zászlózták ki az épületeket kutyalobogókkal, nem volt kutyafelvonulás,

nem zúgtak kutyafanfárok, nem szólt a kutyainduló, nem szórakoztatták a nagyérdeműt kutya go-go girlök. Szürke, nyálkás, esős, hűvös, meglehetősen kellemetlen idő – ami persze nagy udvariatlanság volt az időjárástól – köszöntötte a képviselő-testület alakuló ülését, amelyen a Kutyapárt és Kovács Gergely polgármester átvette a hatalmat.

Ezt is ajánljuk a témában

A magányos tiltakozóhoz képest Toroczkai is szélsőbaloldali

A Városháza előtt csak néhányan ácsorognak két-három csoportban, meg egy idős férfi egymagában. Ő úgy döntött, demonstrál. Transzparenst is készített, a táblán Kovács Gergely fotója, amelyen éppen cigizik, alatta a neve, címei, „polgármester és drogbáró (?)”. A szöveg a következő:

„Füvesember! Kíméld Meg a hülyeségeidtől a Kerületet!” – a három nagy betű piros, fehér és zöld színben.

Csinálok pár fényképet, de először elbújik a tábla mögé. Majd amikor megkérdezem tőle, nem örül, hogy fotózom, kissé zavartan azt mondja, „dehogy, semmi probléma”, és ki is dugja a fejét.

„S mit akar elérni ezzel?” „Semmit, csak elmondom a véleményem” – válaszolja – „ettől a majom nem fog kiugrani az ablakon”. „Kire tetszik gondolni?!”

Nem tudja eldönteni, viccelek-e vele, de a kérésemre bemutatkozik, Molnár Károlynak hívják, kerületi lakos, a politikai nézeteit tekintve pedig Toroczkai László is szélsőbaloldalinak számít hozzá képest – mondja, pedig erről nem is faggattam.

Kerületi lakos, sajátos véleménnyel (fotó: Almási B. Csaba)

Kovács: Isten engem úgy segéljen

Kilenc órára hirdették meg a kezdést, de 8 óra 40-kor az alagsori tanácsterem már tele van, több kamera is dolgozik, ami persze nem csoda, történelmi eseményeknek lehetünk szemtanúi. Az asztalokon kancsóban víz, alma és Túró Rudi (ez utóbbi komoly jelentőséggel bír, de erről majd később).

Kovács Gergely sportcipőt és farmernadrágot – a márkájukat sajnos nem tudom, annyira nem kerültem közel a polgármesterhez –, felül az obligát póló helyett decens szürke garbót (vagy pulóvert? ki tudja azt rajta megkülönböztetni) visel. Az öltözéke azért érdekes, mert korábban megszondáztatta a szimpatizánsait, milyen ruhát vegyen fel a Nagy Eseményre.

A folyosón megkérdezem a fideszes frakcióvezetőt, volt alpolgármestert, milyen öt évre számít.

Fonti Krisztina csupán annyit mond, „nehézre”, majd három lépés után visszafordul és hozzáteszi: „meg káoszosra”. A balliberális ellenzék közös jelöltjét, Élő Norbertet ugyanemiatt faggatom, ő a „viharos” jelzőt használja.

Kovács kissé megilletődötten sétálgat, cigarettát sodor, de úgy láttam, nem szívta el. Kilencre elcsendesedik a terem. A közönség padsoraiban a hátam mögött valaki halkan megszólalt, „kíváncsi vagyok, mennyire kezdi pontosan”. Félő volt, hogy nagyon nem, mert 9.03-kor a polgármester még telefonál, de alig egy perc múlva már megnyitja az ülést, a már jól megszokott „sziasztok” köszönéssel üdvözöl mindenkit. Semmi viccelődés.

Ezután a jól megszokott forgatókönyv szerint zajlanak az események.

Gyorsan megszavazzák a napirendet, bár az egyik kutyapárti belerondít a képbe, nemmel voksol.

Nem derült ki, ő lesz-e a testület krakélere, és valamiért nem ért-e egyet a tárgyalandó pontokkal, vagy csak idegességében nem találta meg az „igen” gombot.

Kutyapárti fölény a hegyvidéki önkormányzatban

Megfelezték a bizottságok számát, megduplázták az alpolgármesterekét

Majd azok is átveszik a megbízólevelüket, akik korábban nem tudták, s

jön a Himnusz – Kovács ajkai nem mozognak, bár biztosan tudja a szövegét,

talán csak a zenei képességével lehet baj –, a városatyák leteszik az esküt. Majd külön elmondja a fogadalmat a polgármester is, a végére hozzáteszi az opcionális „Isten engem úgy segéljen” szöveget is, amin néhányan meglepődnek a széksorokban.

A polgármester fizetéséről, költségvetéséről – havi 1 millió 300 ezer, plusz 195 ezer fix, ezzel már ő is könnyen viccel – egyhangúlag döntenek a képviselők, ez bevett gyakorlat az önkormányzatoknál, az ellenzék sem szokott általában akadékoskodni.

Az első kisebb vita a szervezeti és működési szabályzat módosításánál alakul ki, miután megfelezik a bizottságok létszámát – a jövőben négy lesz csupán –, és előírják a külsős tagok részére, hogy legyen szakirányú végzettségük vagy gyakorlatuk. Így persze a pártok nehezebben tudják kifizetni az aktivistáikat és passzivistákat, de miután Kovács az előző ciklusban hevesen küzdött a fölösleges bizottságok ellen, hiteltelenné válna, ha nem a csökkentést javasolta volna.

Az ellenzék szerint vannak ellentmondások az előterjesztésben, nem minden világos –, de ezzel nem fárasztjuk az olvasóinkat –, így négyen tartózkodnak. S nagyjából ugyanez a helyzet, amikor a képviselők megválasztják Kocsik Teklát és Vadász Gábort alpolgármesternek – eddig egy politikus helyettesítette a polgármestert, mostantól kettő fogja –, akik a törvény szerinti maximális fizetést, költségtérítést élvezhetik mától, ez a polgármester juttatásának 90 százaléka.

S még mindig pénz.

A képviselők, bizottsági tagok, elnökök, tanácsnokok tiszteletdíját az infláció mértével emelik, a jövőben meg a minimálbérhez kötik. Fonti Krisztina erre kijelenti, Kovács azt ígérte, csökken a tiszteletdíjakra szánt összeg, s bár ő bölcsész, úgy számolta, épp ellenkező a helyzet, nőni fog. Erről persze kis polémia alakult ki.

Túró Rudi helyett vagy mellett Reese’s csoki

A polgármester azzal érvel, hogy a tanácsnokok azért kapnak több pénzt, mert napi nyolc órában fognak az önkormányzatért dolgozni, a frissen megválasztott Vadász alpolgármester pedig ironikus hangvételű előadást tart a témában. A stílus kissé elüt az eddig roppant kulturált mederben folyó – vesd össze unalmas – tanácskozás hangvételétől, de legalább felébredtek azok is, akik reggel nem ittak kávét.

Ezután szóba kerül még a költségvetés első hét havi teljesítése, s a vita során kiderül, a jelenlegi városvezetés „kifejezetten más” ingatlangazdálkodási gyakorlatot fog folytatni – magyarán nem adnak el annyit –, és

átalakítják a parkolási rendszert is, azaz csökkentik a lakossági kedvezményeket.

De az ülésnek legalább annyira érdekes fejleménye volt, hogy Vadász Gábor alpolgármester valószínűleg a Túró Rudinál jobban szereti a Reese’s csokit, mert a fotósunk kiszúrta, az is van az asztalán. A Mandiner csokiszakértője szerint a Magyarországon csak nagyon kevés helyen kapható mogyoróvajas édesség valódi státuszszimbólumnak számít, csak a nyugati kultúrát, életmódot igazán értők és kedvelők fogyasztják.

Ám arra sem számított senki, hogy

Kovács polgármester egyetlen poént nem süt el az ülés alatt, s a legnagyobb mosolyra talán akkor húzza a száját, amikor közli, már ő is szemüveges lett.

Persze lehet, hogy a többi napirendi pont megtárgyalása már kabaréjeleneteket megszégyenítő módon zajlott, de erről nem tudhatunk, mert zárt ülést rendelnek el.

Az azonban valószínű, hogy ennél csak nehezebb, káoszosabb, viharosabb ülésekre lehet számítani, bár könnyen elképzelhető az is, hogy Kovács a következő alkalmakkor már viccelődni is fog.

.

Fotók: Földházi Árpád

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 03. 17:22
Még nem történt semmi. A választók akkor szembesülnek azzal, hogy jót választottak, vagy rosszat, ha bejönnek a hétköznapok. Ámbár a parkolás ügy már előreveti a jövőt sok jóra ne számítsanak.
Akitlosz
2024. október 03. 17:08
KMK = Közveszélyes MunkaKerülés Akinek nem volt munkahelye legalább papíron ő könnyen gondba került a kommunizmus idején. Akkoriban a személyi igazolványban fel volt tüntetve a munkahely. Ha az a rovat üres volt és igazoltatott a rendőr ... És akkoriban igazoltatott rendőr, nem úgy, mint manapság.
madre79
2024. október 03. 16:09
Budapest krémje szerintem nem foglalkozik a polgármester személyével, mert ők mindenen és mindenkin felül állnak!?
files32
2024. október 03. 16:08
Szegény öreg faszit miért kellett felhasználni, van neki elég baja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!