Fonti: A Kutyapárt elnöke nincs tisztában azzal, miként működik az önkormányzat

2024. szeptember 15. 17:44

A Hegyvidék leköszönő alpolgármestere szerint Kovács Gergely megválasztott polgármester egész nyáron B-listázott, nemrég pedig jelenleg betöltött hivatali állásokat hirdetett meg úgy, hogy nem is beszélt az érintett munkatársakkal.

2024. szeptember 15. 17:44
Kovács Gergely, Kutyapárt
Almási B. Csaba

Nyitóképünk: Bruzák Noémi/MTI

 

A júniusi önkormányzati választás nem várt fordulata volt, hogy az ellenzék bevette a kormánypárt egyik bástyáját, a Hegyvidéket, októbertől az MKKP elnöke és a csapata fogja irányítani a XII. kerületet. A kutyapárti Facebook-posztokból kiderül, Kovács Gergő leendő polgármester alig várja már, hogy beleülhessen Pokorni Zoltán székébe, azt is örömmel újságolta, hogy megvan az átadás-átvétel időpontja.

Kovácsék az elmúlt napokban egy közbeszerzés miatt még betámadták a jelenlegi vezetést, amelyre persze azonnal reagált az önkormányzat, hozzá nem értéssel vádolva őket (erről lásd a keretes írásunkat), a XII. kerületi pártszervezetük honlapján pedig már

nem hivatalos álláshirdetéseket is közzétettek, arra hivatkozva, hogy vannak pozíciók, amelyeket már biztosan meghirdetnek.

Így keresnek kommunikációs vezetőt, sajtófőnököt, sajtóreferenst, ügyvezetőt az önkormányzat üzemeltető, városfejlesztő és fenntartó cégéhez, irodavezetőt a városfejlesztési, a köznevelés és közművelődési, valamint a részvételi irodához, továbbá főépítészt.

A jelek szerint tehát mozgalmas lesz októbertől az élet a hegyvidéki önkormányzatban. Fonti Krisztina jelenlegi alpolgármestertől – aki a polgármesterválasztáson Kovács riválisa volt, de vereséget szenvedett – azt kérdeztük, hogyan készülnek az önkormányzat átadására, az ellenzéki munkára, mire számítanak az új vezetéstől, milyen a hangulat most a polgármesteri hivatalban.

A kormánypárti politikus kijelentette, hónapok óta készülnek az átadás-átvételre, hogy az új vezetés zökkenőmentesen kezdhesse meg az önkormányzat irányítását. Hatalmas dokumentum- és aktacsomagról van szó – érzékeltette –, hiszen az önkormányzatnál és az intézményeiben csaknem ezer ember dolgozik mintegy 60 ezer ember ügyeiről gondoskodva.

Olyan ez, mint egy gyár, mint egy nagyüzem”

– fogalmazott.

Átvilágították az önkormányzatot, minden rendben

Fonti Krisztina azt is elmondta, nemrég egy példátlan méretű és alaposságú átvilágítást végzett az önkormányzatnál az Állami Számvevőszék, és bár akkor ezt a hátuk közepére se kívánták, most mégis örülnek neki. Egyrészt azért, mert akkor gyakorlatilag több tízezer oldalnyi dokumentációt kellett rendszerezve átadniuk az ÁSZ-nak, így ezt a munkát már akkor elvégezték. Másrészt azért, mert ez a vizsgálat is megállapította, az önkormányzat a törvényi előírásoknak megfelelően működik, a pénzügyi gazdálkodás kiegyensúlyozott, a fizetőképessége stabil.

„Pedig nem volt könnyű dolgunk, az ellenőrzött időszak ugyanis a koronavírus-járvány és az ukrán-orosz háború kitörése okozta energiaválság időszakával esett egybe, amely az országban a költségvetés minden szintjén jelentős nehézségeket okozott, és a XII. kerületben is sok kihívást jelentett” – mondta.

A vizsgálat eredménye minden szempontból megnyugtató a leköszönő városvezetés számára, ami pozitív visszaigazolást jelent számukra, hogy megfelelően végezték a munkájukat, felelősen gazdálkodtak a közpénzekkel, s ennek eredményeként

az új vezetés stabil, jól és hatékonyan működő önkormányzatot vehet át októberben.

Az alpolgármester hangsúlyozza, anyagilag biztos lábakon áll a kerület, fejlesztési forrásokkal, jelentős tartalékokkal rendelkezik. Az adóbevételek időarányos része is befolyt már a kasszába, és még csaknem egymilliárd forint várható ebben az évben. „Jó lelkiismerettel mondhatom, hogy felelősen vezettük a kerületet” – adott összegzést Fonti Krisztina.

Ám azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak az új polgármestertől, a választás óta történtek alapján nem optimista, sőt. Szerinte az elmúlt két-három hónap során kiderült, Kovács Gergely gyakorlatilag minimális szinten sincs tisztában azzal, hogy miként működik az önkormányzat, és hogyan kell működtetni a kerületet. Ezért politikai akciókra számítanak tőle, úgy vélik, a politikai feszültség fenntartásában lesz érdekelt, és hárítani fogja a felelősséget olyan ügyekben, amelyekért októbertől már ő lesz a felelős.

Sokan félnek a hegyvidéki polgármesteri hivatalban

A polgármesteri hivatalban viszont már most nagy a bizonytalanság, sokan félnek – állítja a kormánypárti politikus. Ennek oka kizárólag a megválasztott polgármester, Kovács Gergely, aki egész nyáron B-listázott, nemrég pedig jelenleg betöltött hivatali állásokat hirdetett meg úgy, hogy nem is beszélt az érintett munkatársakkal.

Ezeknek az álláshelyeknek a meghirdetéséhez Fonti szerint még polgármesterként sem lett volna joga, de az, hogy pártelnökként tette ezt jogellenesen a pártja honlapján, és az, hogy a pártja emailcímére kérte a köztisztviselői helyekre pályázók életrajzát, egészen elképesztő és ijesztő. „Kovács nyilvánosan korrupcióval vádolt meg kollégákat beazonosíthatóan,

de minden esetben ravaszul ügyelt arra, hogy ő ne legyen perelhető rágalmazásért”

– jelentette ki.

Az alpolgármester azt is elmesélte, hogy a kutyapárti elnök a választást követően az önkormányzati cégeknél, intézményeknél, például az óvodákban, bölcsődékben dolgozó óvónők, gondozók bizalmas adataihoz, a bérükről szóló információkhoz akart hozzájutni, szintén jogellenesen. „Ezekkel az akcióival a pártelnök félelmet keltett, a nem létező hatalmával visszaélt, mindez pedig rossz hatással van a kollégák hangulatára, emiatt sajnos sokan fontolgatják a felmondásukat. Aggodalommal tölt el, hogy a működésben ez nem okoz-e komoly problémákat a közeljövőben. Kovács elnök a pártpolitikai mocskolódást a nagypolitika világából elhozta az önkormányzathoz. A Hegyvidéken ilyenre ezelőtt nem volt példa. Sajnos az itt élők a kerület ügyeinek hatékony intézése helyett a politikai céljait elsődlegesnek tekintő pártelnököt kaptak polgármesternek” – közölte

Fonti Krisztina a jövőbeni munkájukról kijelentette, az általa vezetett frakció aktívan részt fog venni a képviselő-testület és a bizottságok munkájában. Minden olyan ügyben együttműködnek majd az önkormányzat új vezetésével, amely a hegyvidékiek érdekeit, a kerület fejlődését szolgálja. „Annak ellenére így teszünk majd, hogy

Kovács pártelnökre ez még véletlenül sem volt jellemző a ciklus során”

– mondta. A kormánypárti politikusok bíznak benne, hogy a bizottsági helyek elosztása korrekt lesz, és nem akadályozzák politikai eszközökkel a munkájukat. De akárhogy is lesz, figyelemmel fogják kísérni az új kerületvezetés munkáját, és minden esetben elmondják a véleményüket, akár pozitív, akár negatív lesz az. Az alpolgármester meggyőződése, hogy a csaknem két évtizedes tapasztalatuk hasznára válik a Hegyvidéknek.

„Október 1-től mi, négyen a választók 40 százalékát fogjuk képviselni a képviselő-testületben, de minden hegyvidéki polgár érdekében fogunk dolgozni – kevesen, sokak bizalmából, mindenkiért” – fogalmazott a leköszönő alpolgármester.

Vita egy közbeszerzési kiírásról

A Kutyapárt pár napja egy hosszú közleményt jelentetett meg arról, hogy Pokorni Zoltán az ígérete ellenére az utolsó pillanatban nagyértékű közbeszerzést írt ki a korrupciógyanúsnak tekinthető kerületi parkolási szoftver támogatási szolgáltatásaira. A kutyák azt sérelmezik, hogy a pályázati határidő szeptember 25., a fennmaradó három munkanap pedig nem lesz elég a tender lezárására. Ezért szerintük Pokorniéknak az a célja, hogy „kötött pályára” tegyék az ügyet, és Kovácsra hagyják a végső döntés meghozatalát, aki elképzelhető, hogy olyan helyzetbe kerül majd, hogy nem fog tudni a törvény megsértése nélkül kihátrálni ebből a közbeszerzésből.

Az önkormányzat persze nem hagyta magát, „Hozzá nem értés, vagy tudatos félrevezetés?” címmel cáfolta a kutyapárti vádakat. Mint közleményükben írták, a parkolás működtetéséhez szükséges szoftverek szerződése november 22-én lejár, vagyis az üzemeltető cég azért írta ki a közbeszerzést, hogy a szolgáltatás folytonos legyen; az ajánlati kötöttség azonban nem áll be október elsejéig, a döntést már az új vezetés hozhatja meg, és a végső ajánlatig bármikor visszavonható a kiírás. A közlemény végén „kevesebb indulatot és több hozzáértést, felelősségteljesebb munkát” kívánnak Kovácséknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 16. 10:52
Megbuktál ribanc. Nem kicsit, nagyon. Takarodj!
Claudius1
2024. szeptember 16. 10:11
:):):):):) mocskos pedofideszjobbágyok. Ki az a Fonti??????????, Bukott senkiházi, mint a többi fideszbohóc. Csak az idióta proli ökrök szavaznak a korrupt fideszre, meg az itt hőbörgő műveletlen bunkó barmok, de a két halmaz összeér.
lazio154-2
2024. szeptember 16. 09:53
Rengeteg polgármester nincs tisztában azzal hogyan müködik az általa írányított terület. Ezért tart jegyzőt,alpolgármestert, különféle ügyintézőket, egyesek tanácsadókat is. Olyan állás ez, mint a köztársasági elnöké- pecsétel, aláír, díszkaják-díszpiák tömege.
irmag2
2024. szeptember 16. 08:37
Önerős bohóc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!