Komoly gondja lehet még a kutyapárti vezetőnek a hegyvidéki álláshirdetésekből

2024. augusztus 29. 19:29

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke adatvédelmi szempontból is aggályos módon hirdetett meg olyan hivatali pozíciókat, amelyek jelenleg betöltöttek a XII. kerületi önkormányzatnál.

2024. augusztus 29. 19:29
DÖME Zsuzsanna; KOVÁCS Gergely

Nyitókép: Bruzák Noémi (MTI)

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke, októbertől a XII. kerületi polgármester nyolc olyan állást hirdetett meg, amely a Hegyvidéki Önkormányzat pozícióit célozza meg, de jelenleg betöltött státuszú, ráadásul nem a hivatalos önkormányzati csatornákon várják az önéletrajzokat, hanem a párt e-mail-címére. A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatban kérdezte ifjabb Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét, aki szerint

A leendő polgármester által a párt honlapján történő közlés, amelyben megnevezett személyek helyére várják az önéletrajzokat, aggályos lehet az adatvédelmi szabályok szempontjából, mivel több fontos adatvédelmi elvet sérthet.”

Ezzel a lépéssel az új polgármester lényegében egyértelmű üzenetet küldött a hivatali dolgozóknak, méghozzá ok nélküli elbocsátásukról. A Magyar Nemzet által megkérdezett alkotmányjogász elmondta, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint az érintettre vonatkozó bármely információ személyes adat. Ennek köszönhetően, ha a MKKP honlapján teszik közzé azt, hogy kiknek a helyére keresnek munkaerőt, az az érintett személyek személyes adatainak minősülhet, különösen, ha azonosíthatóvá válnak.

Ezt is ajánljuk a témában

A MKKP honlapján azonban egyértelműen beazonosítható, hogy mely személyek leváltását célozzák a meghirdetett pozíciók: ezek a kommunikációs vezető, a sajtófőnök, a főkertész, a főépítész, a városüzemeltetési cég vezetője és a főépítészi irodavezető.

Ifjabb Lomnici Zoltán úgy magyarázta meg a fennálló helyzetben lévő jogi problémákat, hogy „ha a leendő polgármester a párt honlapján nyilvánosan közzéteszi, hogy kiknek a helyére vár önéletrajzokat, és ezt a nyilvános információt nem indokolja világosan jogszerű cél, akkor ez az adatkezelés nem felel meg a törvény által előírt jogszerűségnek és tisztességességnek”. A MKKP elnöke egyébként már több nyilatkozatban egyértelművé tette, hogy a jelenlegi jegyzőt meneszti – és bár a jegyző munkáltatója valóban a polgármester, ám a XII. kerület polgármestere jelenleg még Pokorni Zoltán.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2024. augusztus 29. 21:42
Nyomorult drogos patkány! De akik megválasztották, azok sem különbek.
kunfia1
2024. augusztus 29. 21:29
"A leendő polgármester által a párt honlapján történő közlés, amelyben megnevezett személyek helyére várják az önéletrajzokat, aggályos lehet az adatvédelmi szabályok szempontjából, mivel több fontos adatvédelmi elvet sérthet.” Szegény Lomnici, alkotmányjogászként sem tudja kijelenteni, hogy ez és ez, ezt a jogszabályt sérti... Nem, sérthet egy jogszabályt. Hm, Lomnici kijelentése is hazugság lehet....
Akitlosz
2024. augusztus 29. 21:09
Az önkormányzati állások mindig is bennfenteseknek voltak és vannak fenntartva, ezért nem is szokták azokat túl széles körben meghirdetni. Azt is csak látszatnak. Akinek nincsen kapcsolata ő úgyis hiába jelentkezik.
falcatus-2
2024. augusztus 29. 21:08
Legelőször egy "öltöztető stylist" állást kéne meghirdetnie, hogy ne úgy nézzen ki, mint akit most engedtek ki az elvonóból, jó magaviselete miatt próbahétvégére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!