Tételesen megcáfolták: Magyar Péter hamis állításokat terjeszt, az ellenzéki média meg kritika nélkül átveszi azokat

2024. október 25. 12:32

A tiszás politikus gyakorlatilag minden gazdasági állítása hamis vagy téves a Transzparens Újságírásért Alapítvány gyűjtése alapján.

2024. október 25. 12:32

Fotó: Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mint ismeretes, Magyar Péter október 23-án a Széna téren tartott egy beszédet – amiben sikerült (a közmédiás szerepléséhez hasonlóan) szinte kizárólag vitatható vagy egyenesen hamis állításokat megfogalmaznia Magyarország gazdasági helyzetével kapcsolatban. Most épp a Transzparens Újságírásért Alapítvány tette helyre a tiszás politikust, mivel annak az állításait az ellenzéki sajtó kritika nélkül vette át.

Ezt is ajánljuk a témában

1. Magyarország NEM a legszegényebb ország az EU-ban

Magyar Péter a beszédében kiemelte, hogy „húsz év alatt Orbán és Gyurcsány éltanulóból a legszegényebb és legkorruptabb országgá tették Magyarországot az Európai Unióban”. Ezzel szemben a Transzparens Újságírásért Alapítvány gyűjtése alapján „nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa. A sajtót is körbejáró fogyasztásösszesítésről szóló adat ugyanis megtévesztő képet mutat az ország helyzetéről. A fogyasztásösszesítés ugyanis nem veszi figyelembe az ország GDP-adatait, ahogyan a foglalkoztatottságot és a szegénységi adatokat sem. Ezért a megannyi helyen feltüntetett adat önmagában csak korlátozottan értelmezhető, és csúsztatásnak minősül az ebből való bárminemű következtetés is. A szegénység kérdése ugyanis sokkal összetettebb annál, egyetlen mutatót vizsgálva nem kaphatunk pontos és releváns információkat.” A Nemzetgazdasági Minisztérium is ezt erősítette meg: Magyarországon a lakosság bruttó megtakarítási rátája a korábbi magas szintről még tovább növekedett, és meghaladta a 21 százalékos szintet, ami az unión belül a legmagasabb érték. Tehát a magyar családok nem elköltik a jövedelmüket, hanem megtakarítják, „ezért is vezethet fals információra, ha csupán a fogyasztási mutatókat vizsgáljuk egy ilyen kérdésben.”

„Ha pedig további gazdasági mutatókat is megvizsgálunk, mint például a GDP vagy az egy főre vetített GDP elmondhatjuk, hogy Magyarország egyik esetben sem sereghajtó az EU-ban” – jegyezték meg.

2. Nem bizonyított, hogy Magyarország lenne a legkorruptabb ország az EU-ban

„A Transparency International évről évre közzéteszi a Korrupció Érzékelési Indexet, amely alapján a magyar média egyes szereplői tévesen azt a következtetést vonja le, hogy Magyarország az EU legkorruptabb országa. Pedig ez a kutatás nem a korrupciót méri, hanem azt, hogy a lakosok mennyire érzik a korrupciót. A Transparency saját honlapján úgy ír az indexről:

»A Korrupció Érzékelési Index egy összetett mutató, amely különböző független és elismert intézetek által készített szakértői felmérések korrupcióval kapcsolatos adataira épít.«”

Az alapítvány feltette a nagy kérdést: „tehát módszertanát tekintve is megkérdőjelezhető az eredmény, hiszen kik a »független és elismert intézetek«? De ha még el is fogadnánk a módszertant, az eredmény akkor sem azt mutatja meg, hogy valójában mekkora a korrupció, hanem azt, hogy a lakosok saját bevallás alapján mennyire gondolják elterjedtnek a korrupciót az adott országban.”

3. Nem igaz, hogy „Orbánék ázsiai migránsok tízezreit telepítik be vidéki városokba és falvakba”

Magyar Péter migránsbetelepítéssel is riogatott a beszédében, szerinte ugyanis „Orbánék ázsiai migránsok  tízezreit telepítik be vidéki városokba és falvakba”. A valóság itt is más: „Habár a kormány valóban megnyitotta az ajtót ázsiai munkavállalók előtt a munkaerőhiány kezelése érdekében, különösen olyan országokból, mint Vietnám, ezek a munkavállalók engedélyezett keretek között érkeznek, és gyakran vendégmunkásokként dolgoznak Magyarországon, elsősorban ipari szektorokban.

Azonban nem az történik, hogy a kormány »tízezrével« telepítene le migránsokat vidéki területeken, mint ahogyan az állítás sugallja. Az ázsiai munkások többsége átmeneti jelleggel van jelen, és az ország munkaerőpiaci igényeit szolgálja.”

4. A magyar gazdaság se stagnál

A Telex azt az állítását közölte a Tisza Párt vezetőjének, amelyben azt fejti ki, hogy „stagnál a gazdaság, zuhan az ipari termelés és folyamatosan nő az államadósság”. A Transzparens Újságírásért Alapítvány gyűjtéséből viszont kiderül, hogy 

2024 második negyedévében 1,3%-kal múlta felül a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi szintet. 

Ezzel a magyar GDP növekedés az Eurostat adatai szerint az élmezőnybe tartozik és a 8. legjobb helyet érte el az Európai Unión belül.

5. Az államadósságról se sikerült igazat mondania Magyar Péternek

Az államadósság növekedéséről szóló állítás sem felel meg teljes mértékben az igazságnak. Ugyanis 2020-ban Magyarország államadóssága 80,1%-os volt a KSH adatai szerint. 2021-re ez a szám már 76,8% volt, 2022-re 73,9%, 2023-ra pedig 73,5%, tehát az utóbbi négy teljes, befejezett évet tekintve folyamatosan csökkent Magyarország GDP arányos államadóssága.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. október 25. 15:17
"husika ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. október 25. 15:13 Előbb leszel a nyílt utcán, fényes nappal agyonverve...aztán rádgyújtva a vadiúj béemvéd..." Látod, ezzé tett az orbánizmus! Szerinted normális, amit veled műveltek?
magyarok2026
2024. október 25. 15:16
Az összes pontban hazudoznak a törpe bráNER fizetett göbbelsei!:DDDDDDDDDDDDD
Ez D-dúr és e-moll
2024. október 25. 15:14 Szerkesztve
"ujelet-mgtsz ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. október 25. 14:56 Ezek szerint 2006-ban még nem élt." 2006-ban nem úgy állt ki a porondra a hatalom, hogy mi vagyunk a keresztények, a konzervatívak és a nemzeti elkötelezettségűek, hanem nyíltan belemondták a pofádba, hogy Magyarország egy kft és ha neked ez nem tetszik, akkor ántiszémita-rásszista-náczifásiszta vagy és kilőjük gumilövedékkel a szemedet. És úgy is tett. Ma a Fidesz eljutott odáig, hogy már az is hazugság, amit kérdez, a képmutatás, alakoskodás olyan elemi erejűvé vált, hogy beleette magát az emberek lelkébe is és már az ébreszt bennük viszolygást, ingerültséget, ha valaki igazat mer mondani. Ilyen züllött még sohasem volt a magyarság, még Kádár alatt sem, mert még akkor is meg volt a magyarokban a zsigeri képesség, hogy felismerjék a hazugságot.
magyarok2026
2024. október 25. 15:13
Továbbra is Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa Magyarország 2022 után 2023 ban is az Európai Unió legkorruptabb országa. Ráadásul a velünk vetélkedő Bulgária és Románia is egyre jobban hagyják le Magyarországot.”. Bulgária a tavalyi 1 pont helyett már hárommal vezet előttünk (45 pont), Románia pedig megtartotta tavalyi 46 pontos eredményét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!