Sok sebből vérzik Karácsonyék megkésett lakásprogramja

2024. október 18. 09:43

A gyermekes családok helyett inkább az egyedülálló hajléktalanoknak kedvezett a főváros vezetése.

2024. október 18. 09:43

Nyitókép: Getty Images

Főleg egyedülálló hajléktalanoknak és gyermektelen pároknak kedvezett Karácsony Gergely főpolgármester és csapata, amikor a fővárosi bérlakásokat kellett kiosztani – írja a Magyar Nemzet a Fővárosi Önkormányzattól kapott adatok alapján.

A korábbi ciklusban 299 fővárosi bérlakásba költöztek új bérlők, ám ennek a nem sokkal több mint felébe költözhetett be kiskorú gyermekkel rendelkező család, 

a lakások harmadába egyedülálló hajléktalan személyek kerültek.

Az adatok a Magyar Nemzet szerint arra világítanak rá, hogy a főpolgármester csak beszél a fiatalok lakhatási problémáiról, ám az elmúlt öt évben ezért semmit sem tett.

A fővárosi önkormányzat a nem hátrányos helyzetű fiataloknak a kudarcba fulladt Fővárosi Lakásügynökséget ajánlja, miközben a programba összesen fél év alatt mindössze 25 lakást sikerült a piacon lévő 140 ezer elérhető bérlakásból bevonni, azaz nem adott megoldást a fiatalok kezébe – fejti ki a cikk.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely korábban rendre a fiatalok lakhatási válságáról beszélt, ezért 2024-ben létrehozták a Fővárosi Lakásügynökséget, amelynek feladata az lenne, hogy segítséget nyújtson azoknak a budapesti kötődésű embereknek, akik a piaci alapú bérleti díjakat jövedelmi helyzetük miatt nem vagy csak nehezen tudják megfizetni.

A valódi segítség azonban a bérlakások építése, illetve a meglévők kiadása lenne.

Jelenleg a fővárosnak 1238 bérlakása van, amelyből jelenleg 229 lakásban nem laknak, és ebből is 91 üres lakás nyugdíjas házban található. Az üres lakások közül jelenleg harminc ingatlan beköltözésre alkalmas állapotú, ebből 17 nyugdíjasházi lakás. Az üres lakásokból 199 helyreállítandó, ezek közül 74 nyugdíjasházi lakás.

A főváros tájékoztatása szerint a 2019–2024 közti ciklusban a főváros feladatának tekintette, hogy különböző, lakhatás szempontjából hátrányos helyzetben lévő célcsoportok, például fedél nélküliek, több kisgyermeket nevelő, stabil lakhatással nem rendelkező szülők lakhatáshoz jutását segítetsék a társadalmi felelősségvállalás és szolidaritás alapján. Mindez számokban úgy néz ki, hogy a bérbe adott 299 lakásból 189 lakást hajléktalan élethelyzetből vagy családi átmeneti otthonba kikerült személyek részére adtak bérbe. Ez a bérbe adott lakások több mint felét teszi ki.

Ami azonban ennél is szembetűnőbb: 

a 189 bérbe adott lakásból 101-be a bérlő egyedül költözött, 58 lakásba két fő költözhetett be, ebből mindössze öt kiskorú gyermek kapott lakhatást.

A többgyermekes családok közül kilenc lakásba háromfős családok költöztek összesen tíz gyermekkel, tizenhárom lakásba négyfős családok összesen 27 kiskorúval, öt lakásba ötfős családok 16 gyermekkel költöztek, és egy lakást adtak ki egy négygyermekes család részére. Két hétfős család is otthonra talált.

Ezt is ajánljuk a témában

A fennmaradt 88 lakásból további 22 bérleménybe méltányosság jogcímén költöztek.

A fentieken túl 51 nyugdíjasházi bérbeadás is történt. Ami érdekes: tíz szolgálati bérbeadás is szerepel a listán, azaz városházi vagy fővárosi cég dolgozója juthatott így lakhatáshoz. Ezen felül van olyan 27 bérbe adott ingatlan, amit a főváros egyéb bérbeadásnak jelölt,

azaz nem kívántak ezekről a bérleményekről részletes tájékoztatást adni.

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. október 18. 10:17
Karácsony most adja el a Dandár fürdőt magánbefektetőnek megkárosítva a budapesti polgárokat
Kristály
2024. október 18. 10:15
Az eltünt 214milliárdból mennyi bérlakás épülhetett volna??????? És senki nem vonja felelőségre. A 214milliárdért arányosan 500év járna neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!