Végre elindul – de mióta is ígéri a lakásügynökséget és a bérlakásprogramot Karácsony?

2024. március 20. 20:08

A főpolgármester hajléktalanokat is beköltöztetne magánszemélyek lakásaiba.

2024. március 20. 20:08

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Elindult a Fővárosi Lakásügynökség, a budapesti önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére – jelentette be sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője a Telex szerint. A főpolgármester elmondta: ha megérkeznek a hamarosan kiírandó Európai Uniós források, 

akkor az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját fogják tudni elindítani.

Sok üres lakás van Budapesten szerinte, amiket be lehetne vonni egy olyan modellben, amelyben az önkormányzat kezeli helyettük az ingatlant.

A modell lényege, hogy az ügynökség minden bérbeadással járó kockázatot átvállal, így aki a piacon meglévő bizonytalanságok miatt nem adta ki mostanáig az ingatlant, annak is lehetősége nyílik erre. A főváros garantálja, hogy a kiadó megkapja a bérleti díjat és amikor visszakapja a lakást, az ugyanolyan állapotban lesz, mint amikor átadta – annak fejében, hogy hajlandó a piaci árnál valamivel alacsonyabb áron rendelkezésre bocsátani a lakását. 

A Metropol egy korábbi cikkében arra emlékeztet, hogy a főpolgármester már a 2019-es kampányában is hangoztatta, hogy rövid időn belül megoldást talál a bérlakásválságra. Akkor azt mondta, hogy amennyiben ő lesz Budapest első embere, „rendet vág” a fővárosiak lakhatási problémái között, „hiszen ez nekik jár!” Úgy fogalmazott: megfékezi majd a budapesti albérletárak drasztikus szárnyalását, és az önkormányzati bérlakásszektor hathatós növelésével megszünteti a lakhatási válságot is. 

Az ígéretekből persze semmi sem valósult meg, 

de ahogy egyre közelebb kerülünk a főpolgármester választáshoz, úgy az előző kampányhoz hasonlóan ismét napirendre került a téma.

Hajléktalanokat költöztetne magánszemélyek lakásaiba

A 168 Óra cikkében egyenesen úgy fogalmaz, hogy magát a hajléktalanproblémát oldaná meg Karácsony a budapesti magánszemélyek lakásait felhasználva. A főpolgármester a hajléktalanság elleni küzdelem egyik fontos elemének nevezte, hogy a lakásszektorban növeljék az önkormányzati bérlakások arányát. 

Ehhez viszont az kell, hogy be tudják vonni a magántulajdonú, de üresen álló lakásállományt is. 

Karácsony Gergely közpolitikai célként jelölte meg a hajléktalanságból kitörés támogatását, illetve a hajléktalanná válás megelőzését. „Ön rábízná a fővárosra üres lakását, hogy hajléktalanok lakjanak benne?” – tették fel a kérdést a cikkben.

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betakentaur
2024. március 25. 19:31 Szerkesztve
Ez mifelénk, Németországban, működő dolog. Na nem a penthause lakásokkal, de átlagos helyen megtörténik, hogy a szociálisan rászorulónak az önkormányzat bérel egy lakást. Hozzáteszem, hogy vannak inkább többé, mint kevésbé működő törvények, amelyeknek elég rövid határidővel érvényt is szereznek. Még biztosabb is a dolog, mint ha az ember maga adná ki, mert az önkormányzat felel a kárért és fizet is. Röviden: szerintem is kretén balfék a Karácsony, de ez az ötlet jó lehet. Ott bukna, hogy az ő önkormányzatával nem bizniszelnék nyugodtan, az egyszer hétszentség.
hátakkor
2024. március 21. 07:11
Ennek még a Gál. J. a kommunikáció főtanácsadója?
ed0222
2024. március 21. 01:58
A mentális implantátum olyan ötlet, melyet a médián keresztüli ügyes manipulációval ültetnek be egy egyén vagy egy nemzet elméjébe.
ed0222
2024. március 21. 01:58
A mentális implantátum olyan ötlet, melyet a médián keresztüli ügyes manipulációval ültetnek be egy egyén vagy egy nemzet elméjébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!