Óriási mennyiségű uniós forrás jöhet hazánkba

2024. október 20. 17:54

Révész Máriusz előadásában kifejtette: a kormány a múlt héten elfogadta a víziturisztikai stratégiát, amelynek részleteit egy színes tájékoztató anyagban október végén teszik majd közzé.

2024. október 20. 17:54
President of the European Commission Ursula von der Leyen addresses a press conference with European Council President after an EU summit in Brussels on October 17, 2024.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Több mint hatvanöt milliárd forint értékű uniós forrás válhat elérhetővé aktív turisztikai fejlesztésekre ebben a ciklusban, ebből juthat pénz egyebek között a víziturizmus fejlesztésére is – közölte a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szombaton Szentgotthárdon az Aktív Rába – Akadályból élményt címet viselő konferencián. Révész Máriusz előadásában kifejtette: a kormány a múlt héten elfogadta a víziturisztikai stratégiát, amelynek részleteit egy színes tájékoztató anyagban október végén teszik majd közzé.

Ezt is ajánljuk a témában

Az államtitkár szavai szerint a hozzáférést a forrásokhoz segítheti az olyan hálózatos együttműködés is, mint amilyet a mostani szentgotthárdi konferenciát szervező Aktív Rába Szövetség hozott létre egy évvel ezelőtt.

A sikeres projekteknek vagy országos jelentőségűnek kell lennie, vagy pedig egy hálózatos fejlesztésnek. A rábai víziturizmussal kapcsolatos fejlesztési elképzelések mindkettőnek megfelelnek – mondta.

Hozzáfűzte: 

Magyarországon háromezer kilométernyi hajózható folyó van, a természetes tavakkal együtt pedig az adottságaink „fantasztikusak”.

 Mindennek ellenére ma még lehetőségeinkek csak nagyon kis részét használjuk ki – tette hozzá.

A víziturizmusnak jelenleg nincs egységes marketingje, a vízitúrázásra vonatkozó szabályok „érdekesek”, sok esetben elavultak és néhány pontban indokolatlanul szigorúak, ugyanakkor a vízi útvonalak mellett elérhető szolgáltatások további bővítésre szorulnak – sorolta személyes túraélményit is példaként felhozva Révész Máriusz.

Olyan, több funkciót ellátó megállópontokat lehetne létrehozni a folyók mellett, amelyek egyszerre szolgálhatná a kerékpáros és a bakancsos turistákat, illetve a vízitúrázókat is – vetette fel.

Ehhez például olyan szállító járműveket is be lehetne szerezni, amik kerékpárok, kenuk, kajakok szállítására is alkalmasak. Így érkezhetnének turistacsoportok mondjuk kerékpárral, akik a túrát a vízen folytathatnák – mondta.

Kocsis Zsolt, az Aktív Rába Szövetség elnöke elmondta: az elmúlt egy év során sikerült tagszervezeteikkel egyeztetni azokat a térségi fejlesztési elképzeléseket, amelyek elsődleges célja a folyó „átjárhatóságának”, hajózhatóságának növelése.

Eredményeik közé sorolta például az idei nagyszabású szezonnyitó rendezvényük megszervezését, több a Rába takarítására szervezett akciójukat. Közreműködésüket abban, hogy a csörötneki híd alatt több mint nyolcvan évig a vízben pihenő régi hídpillérek darabjait végre sikerült eltávolítani.

Örömmel szólt arról is, hogy elindult a magyarlaki duzzasztóműnél egy hajócsúszda és egy hallépcső kiépítésének megtervezése, reményeik szerint a kivitelezésre is sor kerülhet pár éven belül.

(MTI)

 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. október 21. 00:27
Kikötőhelyek infrastruktúrái, meg ezek rendszere hiányzik. Az alföldi csatornarendszer nemcsak a kenutúrákat, hanem brit narrowboat típusú lakóhajó turizmust is lehetővé tenné. A brit csatornahajózás igen érdekes információkat hordoz. Vannak félméter vagy még kisebb merülésű kishajók, amelyek még így is tonnákat visznek. Igazából Szegedről Aradra a Maroson közepes hajóval, a Hernádon Kassáig, a Szamoson Nagykárolyig fel lehet hajózni kisebb hajókkal.
sexykitty-5000118
2024. október 20. 22:45
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­­k­e­­­l­d­ ­­­a­ ­­­s­z­­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­n­c­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Anomander
2024. október 20. 22:45
NER ezt is lenyúlja. Mezei népeknek nem nagyon jut.
pandalala
2024. október 20. 22:40
162 millió Euró brutális vagy hoppá? és ezt sem utalják majd át .... mert nem engedjük be az illegális túristákat ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!