Nagyon úgy tűnik, megpecsételődött a Sorsok Háza sorsa (VIDEÓ)

2024. október 02. 14:22

Köves Slomó szerint őket senki sem kérte arra, hogy a többi zsidó szervezettel konszenzusban készüljenek el a múzeum tervei.

2024. október 02. 14:22

Nyitókép: Köves Slomó reméli, nem végleges a kormány döntése. Fotó: Mandiner/Földházi Árpád.

A kormány arról döntött, hogy leállítja a több mint tíz éve húzódó Sorsok Háza projektet, nagyon úgy tűnik, hogy bár az épület áll, nem nyitja meg kapuit a múzeum. Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a döntéssel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott korábban a Mandinernek:

„A határozat egyértelműen fogalmaz a Sorsok Háza kapcsán. Sajnálatosnak tartjuk, hogy sem a múzeum tartalmáról, sem annak működtetése kapcsán nem jött létre egyetértés a zsidó szervezetek között” 

– mondta a helyettes államtitkár, megjegyezve, a zsidó egyházak közötti konszenzus nélkül nem lehet egy ilyen múzeumot megnyitni, ráadásul a szintén az Orbán-kormány által alapított Páva utcai Holokauszt Emlékközpont hasonló tematikával továbbra is működik. 

A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség felelt a múzeum koncepciójának kidolgozásáért. Köves az ATV-n futó Egyenes beszéd vendége volt tegnap és a döntéssel kapcsolatban elmondta: olyan kérés nem hangzott el feléjük, hogy a többi zsidó szervezettel teljes konszenzus legyen a múzeum koncepciója kapcsán. Majd hozzá tette, eddig 

150 életút interjút készítettek túlélőkkel, életmentőkkel, és elkészült a múzeum koncepciója. 

Köves sajnálattal vette tudomásul a döntést, hiszen szerinte a társadalom lelkében ott van egy seb, amit be kellene gyógyítani, a Sorsok Háza pedig felvállalhatta volna ezt a küldetést. A leállított projekt Köves szerint eddig 600 millió forintjába került a hitköszségnek. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője reméli, a döntés nem végleges. 

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. október 02. 15:59
Kiválan megfelel hajléktalan szállónak. Persze a zsidók költségén.
Osztap_Bender
2024. október 02. 15:56
Köves sajnálattal vette tudomásul a döntést, hiszen szerinte a társadalom lelkében ott van egy seb, amit be kellene gyógyítani, a Sorsok Háza pedig felvállalhatta volna ezt a küldetést. További 5 milliárdért, ugye? A magyar társdalom lelkében pedig nincsen seb, Köves Máté!
ekeke1
2024. október 02. 15:47
Őszintén kíváncsi lennék, a sok kidobott tízmilliárd kinek az ötlete volt(na jó, azért sejtem hogy Schmidt Mariskának volt ebben is a mancsa) és hogy tételesen mibe került az irgalmatlan méretű dávid csillag legyártása, felrakása és karbantartása meg őrzése.
nempolitizalok-0
2024. október 02. 15:33
Teljesen értelmetlen fenntartani a zsidóknak, vissza kell adni a kerületnek, vagy más funkciót találni neki. Az a kurvanagy dávidcsillag pedig egyenesen gáz, nem kellene a vörös csillagot dávidcsillaggal pótolni. A zsidókat a kormány eléggé elkényezteti, saját sporttelepek, fesztiválok, mindenféle támogatás, stb. Senki nem szólhat egy szót sem, nincsen szükség gigadávidcsillagokkal kompenzálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!