Mindent felforgat az Airbnb-szabályozás Budapesten: elkezdtek csökkenni a lakásárak

2024. október 20. 08:57

A terézvárosi népszavazás és a közelgő szigorítások már most komoly hatással vannak a kerület lakáspiacára.

2024. október 20. 08:57
Airbnb

Nyitókép: Florian Gaertner / AFP

Az Airbnb szabályozása és a lakásárak alakulása Budapesten egyre feszültebbé válik. A fővárosban kialakult lakhatási probléma miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium kénytelen volt felülvizsgálni az Airbnb-re vonatkozó szabályokat, ám ezek az intézkedések egyelőre kizárólag Budapestet érintik. 

A vita különösen felerősödött, miután 26 turisztikai lobbiszervezet közös állásfoglalást adott ki a rövid távú lakáskiadás teljes betiltása ellen.

Az ügy középpontjába Terézváros került, ahol szeptemberben népszavazást tartottak az Airbnb betiltásáról. Bár a szavazásra jogosultak mindössze 20 százaléka voksolt, közülük 54 százalék támogatta a tiltást. Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere bejelentette, hogy 2026-tól vezetik be a tilalmat, így a tulajdonosoknak két évük lesz alkalmazkodni a változásokhoz.

A népszavazás eredményhirdetése után Szentkirályi Alexandra, a fővárosi Fidesz elnöke országos szabályozás kidolgozását javasolta. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy 

minden eddiginél szigorúbb szabályozást terveznek, és bejelentette, hogy a fővárosi Airbnb-kre kétéves moratóriumot vezetnek be, amely alatt nem adnak ki új engedélyeket.

Emellett drasztikus, akár négyszeres-ötszörös adóemelést is kilátásba helyeztek. Ez azonban nem jelenti a működés betiltását, így az intézkedés leginkább az adóbevételek növekedését szolgálja.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Airbnb-hatás már érezhető Terézváros ingatlanpiacán.

A Népszava arról számolt be, hogy  az ingatlan.com adatai szerint a 50 négyzetméternél kisebb lakások négyzetméterárai 5 százalékkal csökkentek, és az eladó lakások száma 50 százalékkal nőtt. 

A VI. kerületben található 2700 Airbnb-lakás a teljes lakásállomány 8-9 százalékát teszi ki, miközben Budapest egészére vetítve ez az arány mindössze 1,5 százalék.

Szakértők szerint az ingatlantulajdonosok két lehetőség előtt állnak: vagy eladják a lakásaikat, vagy hosszú távú bérbeadásra állnak át.

 Ez a tendencia visszafoghatja az ingatlanpiac áremelkedési ütemét, ami akár a jövőbeli drágulásokat is mérsékelheti. A folyamat hatása túlmutathat Terézvároson, és a főváros más részeire is kihatással lehet.

Ezt is ajánljuk a témában

A piacra ugyanakkor más tényezők is befolyással vannak. A magyar állampapírok hozamai jelentős tőkét vonzanak az ingatlanpiacra, különösen a belvárosi ingatlanok iránt növekszik az érdeklődés. Ez az Airbnb-szabályozás hatásait is ellensúlyozhatja, újabb áremelkedést idézve elő.

Bár a terézvárosi Airbnb-k körül nagy a bizonytalanság, és még nincs végleges helyi rendelet, a szakértők szerint a főváros turisztikai kínálata elég széles és változatos ahhoz, hogy alternatívát kínáljon az Airbnb-re vágyó turistáknak. 

Az Airbnb-tulajdonosok azonban aggódnak a jövőbeni feltételek miatt, különösen azok, akik hitelből vásárolták ingatlanjaikat. A konkrét szabályok hiányában nem tudják, hogy a jövőbeni adó- és jogi környezetben képesek lesznek-e fenntartani vállalkozásaikat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MerivaD
2024. október 20. 17:48
Patkányfészket, büdös, élhetetlen, elkerülendő gyanús kötnyezetet csinált az Airbnb a környék lakásaiból. A jóérzésű emberek menekülnek a kerületből. Szigorítvs, fellazíthatalanul véglegesíteni kell a betiltást, mielőtt beindul a rendelet fellazítása.
sexykitty-5000118
2024. október 20. 17:20
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­é­­­k­­e­l­­d­ ­­­a­­ ­­­s­­z­­e­x­­i­ ­­­p­­u­­n­c­­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
SzkeptiKUSS
2024. október 20. 16:15
Tudom, mindenki sokallja az albérletárakat, még én is, mert van a családban érintett. ...de tessék számolni, ha van airbnb, ha nincs, akkor is rohadtul drága lett az építkezés és sokba fáj egy lakás /mérettől függetlenül/ megvétele. Hány évig kell kiadni, hogy valaha megtérüljön?-arról nem is beszélve, hogy kb 15-20 évenként egy elég fájdalmas felújítást el kell végezni rajta. Szóval inkább a lepusztult lakások megvétele és minimalista felújítása utáni kiadás térül meg albérletbe kiadva. Airbnb, ha jó helyen van, ott hozhat pénzt.
Zsolt75
2024. október 20. 15:39
"éjszakánként 40-50.000 forintért adta ki a lakását" A belvárosban simán találni 60-80 ezerért (2 fő 2 éjszaka) 4 csillagos szállodát. Gyanítom, nem az ár vonzza az rbnb-zőket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!