Mi lesz abból, hogy az EU elfogadta az újabb ukrán hitelt? Itt az elemző válasza (VIDEÓ)

2024. október 25. 12:07

Kiszelly Zoltán elmondta, mire lehet elég a 35 milliárd dollár.

2024. október 25. 12:07

Nyitókép: Zelenszkij és Ursula von der Leyen New Yorkban (Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Az Európai Parlament által pár nappal ezelőtt jóváhagyott újabb, Ukrajnának szánt 35 milliárd dolláros hitelről beszélt az Ultrahang legfrissebb adásában Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Mint ismert, a pénzügyi támogatás keretében az orosz központi banknak az uniós bankokban befagyasztott pénzeszközeiből származó kamatbevételeket bocsátják majd Ukrajna rendelkezésére.

Ahogy Kiszelly elmondta, eddig vita volt abban, hogy magához a befagyasztott összeghez vagy csak a kamatokhoz nyúljanak hozzá fel, de németek javaslatára utóbbi mellett döntöttek.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy 

az oroszok a háború első két évében már vissza tudták pótolni a Nyugaton befagyasztott 300 milliárd dollárnyi vagyont, a magas energiaárak bevételeiből.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiszelly a most megszavazott támogatás felhasználása kapcsán arra mutatott rá, hogy a pénzt nem „pántlikázták fel”; annak felhasználását az ukrán kormány belátására bízták, azaz szabad kezet kaptak.

Hogy ebből mennyi juthat a frontra, a háborúra, az elemző azt mondta: „A korábbi hitelezők is jelezték igényeiket, de közben az államot is működtetni kell és egyéb kötelezettségek is vannak, mint például a nyugdíjak finanszírozása.”

Ugyanakkor ez a pénz segít abban, hogy Ukrajna költségvetésre stabilabb legyen, és javíthatja valamelyest az ország hitelminősítését is, miután ezt a pénzt devizában kapja és ezzel tudja törleszteni az adósságait. Ezzel együtt nyilván a háború folytatását is elősegíti – tette hozzá. 

Összegezve Kiszelly szerint ez a mostani támogatás 

stabilizálhatja a kijevi kormány politikai helyzetét

azzal, hogy hozzájárul az ukrán állam működőképességének fenntartásához. 

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes adást itt nézheti meg:

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2024. október 25. 14:08
"ez a mostani támogatás stabilizálhatja a kijevi kormány politikai helyzetét" hurrá! a sírásók nem maradnak munka nélkül van még sírásó Ukrajnában? vagy azt is nők végzik már?
madre79
2024. október 25. 13:46
Ez a büdös k...a lopott pénzből adakozik?
lenyegtelen
2024. október 25. 13:28
Hehe.. libsik egyfolytában sírnak mindenen...lakhatási válság, zöldoktatásegészségügy, miegymás... aztán a kedvenc EU-juk most dobott ki az ablakon 118+35 milliárd eurót....
coyote-0
2024. október 25. 12:35
"Ugyanakkor ez a pénz segít abban, hogy Ukrajna költségvetésre stabilabb legyen, és javíthatja valamelyest az ország hitelminősítését is, miután ezt a pénzt devizában kapja és ezzel tudja törleszteni az adósságait." Tehát felvesz egy újabb hitelt és erre javul a hitelminősítése?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!