Ki fogja ezt visszafizetni? Az EU eddig 118 milliárd eurós támogatást és kölcsönt nyújtott Ukrajnának, most még 35-öt javasolnak

2024. szeptember 20. 18:27

Az Európai Bizottság ezúttal Ukrajna költségvetési szükségleteinek támogatására tervez kölcsönt adni.

2024. szeptember 20. 18:27

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az Európai Bizottság 35 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatási (MFA) hitelt javasol Ukrajnának az EU és a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) által felajánlott, 45 milliárd euróig terjedő összegű pénzügyi támogatáshoz uniós hozzájárulásként, a pénzügyi támogatás az ország sürgős költségvetési szükségleteinek kielégítését támogatná – tájékoztatott az uniós testület pénteken.

Az Európai Bizottság közleménye megjegyezte: 

Ukrajna költségvetési szükségletei jelentősen megemelkedtek az egyre intenzívebb és elhúzódó orosz támadásokkal szemben.

Az uniós testület hitelezési együttműködési mechanizmus létrehozását javasolta, amely támogatná az EU-t és a G7-partnereket abban, hogy 45 milliárd euróig terjedő összegben hitelt nyújtsanak Ukrajnának. A mechanizmus olyan támogatást nyújt Ukrajnának, amelyet az orosz központi banknak az európai bankokban tárolt, majd befagyasztott vagyoni eszközeiből származó profitot hasznosítja. Ukrajna felhasználhatja a támogatást az EU-tól és a G7-kezdeményezésben részt vevő más pénzügyi támogatóktól kapott hitelek visszafizetésére.

A javaslat hatálybalépése előtt az Európai Parlamentnek és az EU-tagállamok tanácsának minősített többségű jóváhagyása szükséges.

A háború 2022. február 24-i kezdete óta az EU és tagállamai, valamint az európai pénzügyi intézmények együttesen 118,3 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatást és kölcsönt nyújtottak Ukrajna háborús erőfeszítéseinek és gazdaságának támogatására, az alapvető szolgáltatások fenntartására, valamint az újjáépítésre, a humanitárius segítségnyújtásra és a háború elől menekülőknek nyújtott segítségre.

Az EU által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók részeként 2022 februárja óta az orosz központi banknak a tagállamok pénzintézeteben tárolt vagyoni eszközeit, mintegy 210 milliárd euró értékben befagyasztották. A generált profitot éves szinten és a kamatszinttől függően jelenleg évi 2,5-3 milliárd euróra becsülik. Ezek a rendkívüli bevételek nem minősülnek állami eszközöknek, és azokat még a befagyasztás végét követően sem kell az orosz központi bank rendelkezésére bocsátani - tájékoztattak.

Májusában az uniós tanács úgy határozott, hogy ezeket a bevételeket Ukrajna javára kell felhasználni, majd július végén 1,5 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre Ukrajna támogatására.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. szeptember 20. 20:26
Helyes, helyes, a tetves kipcsak narancskommunisták már nagyon várják a "felszabadító" szovjet csapatokat. Szopjanak lovat, ja.
Martell 2
2024. szeptember 20. 20:25
Nyilván senki nem fogja visszafizetni, ez nem kölcsön valójában.
Intel
2024. szeptember 20. 20:22
Ha valaki nem vette volna észre akkor jelzem, hogy ez a maffia védelmi pénz tipikus esete. Boris Johnson világosan kijelentette, hogy az USA háttérbe vonulása az európai hadszintéren megnyitja az utat az ukrán katonaság előtt. Bár ő úgy adta elő, hogy az oroszok elleni védekezést szolgálja az ukrán haderő felvonultatása, nem kell nagyon okosnak lenni, hogy kitaláljuk, egyáltalán nem arról van szó. Az ukrán seregek bevonulása az elkényelmesedett EU országokba egyszerű zsarolás. Máris elkezdtük fizetni a védelmi pénzt noha még szerencsére itt sincsenek. Ha bevonulnak akkor pörögnek majd igazán a milliárdok.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 20:14
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­k­e­l­­­d­ ­a­­­ ­s­­­z­­e­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!