Megdöbbentő: úttörő dolgot talált fel egy magyar (VIDEÓ)

2024. október 07. 10:58

Világszerte a csodájára járnak az új magyar alkotásnak.

2024. október 07. 10:58
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Vági Bence, a Recirquel társulat alapítója és művészeti vezetője, műfajteremtő munkájával a magyar előadóművészet egyik legizgalmasabb alakja. 2013-ban alapította a Recirquelt, amely a cirkuszművészet és a kortárs tánc fúziójával új műfajt hozott létre: a cirque danse-t. A társulat gyorsan világszerte elismert lett, a nemzetközi színtéren is meghatározóvá váltak. Vági művészete egyszerre merít a hagyományos cirkuszból és a kortárs táncból, ám előadásai minden esetben az emberi létezés legmélyebb kérdéseit kutatják.

A cirque danse születése

Vági Bence karrierje táncművészként indult, ám hamar rájött, hogy a tánc és a cirkusz fúziója új lehetőségeket rejt magában. „A cirque danse műfaj megszületése egy teljesen organikus esemény volt, én táncosként kezdtem a pályafutásomat, a társulatba különböző irányokból érkeztek artista művészek és nagyon jó kortárs táncművészek” – meséli Vági. Az volt a céljuk, hogy valahogyan egyesítsék a két műfajt, így elkezdték a táncosaikat artista művésznek nevelni, és fordítva. Ebből jött létre a cirque danse műfajához nélkülözhetetlen „hibrid előadó”, aki képes a cirkusz varázslatával, de mégis a tánc attrakcióival kommunikálni.

Maga a műfaj hosszú évek alatt tisztult le, ahogy haladtak előre, egyre inkább a művészi absztrakció és a csodatevés találkozása kezdte meghatározni az előadásokat. 

A cirque danse műfajában az artista és a táncos közösen alkot egy olyan új nyelvet, amely nemcsak a látványos akrobatikai elemekre épít, hanem a mozdulatok mögött rejlő érzelmeket is kifejezi. „Eleinte világszerte a kritikusok úgy kezdték el megnevezni ezt a stílust, mint légi balett” – emlékszik vissza Vági.

A Paradisum: Az újjászületés mítosza

A Recirquel legújabb előadása, a Paradisum, az újjászületés és az emberi lét újrakezdésének mítoszát vizsgálja. „A Paradisum igazából egy folytatása a korábbi darabjainknak. A Non Solus, a Solus Amor és az IMA mind egy-egy lépést képviseltek ebben a folyamatban” – mondja Vági. Az előadásban azt mutatják be, 

milyen lenne egy új ember megszületése, egy olyan új világba, ahol már nem fenntartható a társadalmi létezés, ahol a természet uralkodik. 

A darab központi kérdése, hogy képes-e az ember együtt élni a természettel anélkül, hogy lerombolná mindazt, ami ennek a bolygónak a szépsége. „Az újjászületés szimbolikája áthatja a világ kultúráit, és szerintem mindenki életében elérkezik az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy fontos változtatnia, fontos újjászületnünk, újra értelmeznünk magunkat” – vallja Vági.

Az előadás látványvilága és koreográfiája is ezt az újjászületést jeleníti meg, ahol a test és a természet organikusan kapcsolódik össze. Az előadók mozdulatai ösztönösek, mintha egy új világba ébrednének, ahol nincsenek emlékek, fájdalmak és hiedelmek, a tiszta szeretettel és bizalommal pedig harmonikus egyensúlyt teremt. „A mozdulatoknak őszintének kell lenniük, fontos, hogy belülről fakadjanak, mert szép mozdulatokat egymás után illeszteni egyszerű lenne egy ilyen csapattal, de az a legfontosabb, hogy ezek a mozdulatok közvetítsenek az előadó és a közönség között” – hangsúlyozza Vági.

Együtt alkotott csoda: A Recirquel közössége

A Recirquel társulata Vági Bence vezetésével nemcsak egy művészi közösség, hanem gyakorlatilag egy család is. „A Recirquel olyan, mint egy nagy család. Mi évi közel 130 napot utazunk a világban, együtt karácsonyozunk, együtt szilveszterezünk, és együtt ünnepeljük meg egymás születésnapját is” – mondja Vági. A közös munka során létrejövő alkotási folyamat hosszú évekig tart, és minden előadás mögött egy hatalmas stáb munkája áll. Az előadók mellett olyan alkotók vesznek részt a produkciókban, mint Szirtes Edina Mókus, aki a zenét komponálja, vagy Kasza Emese, aki a jelmezeket tervezi. 

„Sok-sok idő és energia megy bele abba, hogy valami teljesen unikálisat találjunk ki, mind a vizuális színház világában, mind az artista művészetben”

 – magyarázza Vági.

Nemzetközi elismerés és a cirque danse jövője

A Recirquel az elmúlt években nemzetközi szinten is elismertséget szerzett, és olyan fesztiválokon léptek fel, mint az edinburghi Fringe vagy a Festival OFF d'Avignon. Az előadásaik különleges hangulatával és látványvilágával a közönség és a kritikusok elismerését is elnyerték. Vági Bence különösen büszke arra, hogy a cirque danse mára egy önálló művészeti irányzattá vált. 

Nagy álma, hogy a műfaj és a társulat is tovább éljen, tovább létezzen az elkövetkezndő 40 évben, 

ugyanis hatalmas boldogsággal tölti el, amikor „megszületik egy olyan közös pillanat, amiben látom, hogy mind az artistaművész, mind az előadóművész képes szabadon szárnyalni”.

Nagyköveti méltatás – Borbás Marcsi 

Vági Bence magyar táncos, koreográfus, rendező, a Recirquel társulat alapítója és művészeti vezetője. Bence a modern tánc és a klasszikus balett világából érkezett. Szemléletmódja úttörő, mára a progresszív előadóművészeti szcéna megkerülhetetlen alkotója. A Recirquel Társulat 2012-es megalapításával Vági Bence és fiatal artistái olyan sikeres úton indultak el, amit álmaikban sem képzeltek volna. Azóta Bence számos produkció rendezője és koreográfusa, alkotásai nyomán nemzetközi hírnévre tett szert. Újító előadóművészeti formavilága a színház varázsát sajátos módon fogalmazza újra a kortárs világ közönsége számára. A Recirquel csapatát és zseniális előadásait mára már nem csak a hazai közönség élvezheti, hanem a világ minden jelentős színpadán tárt karokkal várják.

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 07. 12:39
cirkque kell a népnek, meg kleba...
nemecsek-3
2024. október 07. 11:48
Ami megdöbbentő az az, hogy a MI már így is több kategóriával megelőzte a mandíner szövegértési problémával küzdő szürke sablonos bulvárkodni akaró de még ebben is lapos felhozatalát. Továbbra is szánalmas ez a teljesítmény még egy újságírói konglomerátumtól is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!