Még a híres költőt is lenyűgözte a magyar csapat munkája: Életminőség-változtatók ők! (VIDEÓ)

2024. október 10. 19:11

Mondja, kedves mester, ön mire fest? Papírra? Vászonra? Selyemre? Ugyan már! Inkább tűzfalra, konditerembe, fitneszterembe, irodába, étterembe, stúdióba, szórakozóhelyre, belsőudvarba, lakásba, kerítésre, fatáblára, vászonra, járófelületre. Sokkal menőbb!

2024. október 10. 19:11
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

A Muralpaint története több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor két fiatal művész, Marton Ákos és Vinkó Leó véletlenül találkozott egy szegedi, egyetemi rendezvényen. Ma már az egyik legismertebb falfestészeti csapatként emlegetik őket Szegeden és országszerte, ahol óriási tűzfalak, ipari épületek és közintézmények falait varázsolják műalkotásokká. „Az első közös munkánk több mint 11 éve volt, és tök jól sikerült. [...] Éreztük mindketten, hogy tudunk együtt dolgozni, nem is voltak nagy terveink, egyszerűen csak jött az egyik munka a másik után” – meséli Leó.

A két alkotó csupán azt tűzte ki célul, hogy a festészetet egy új szintre emeljék, és eközben élvezzék a kreatív alkotás örömét. „A street art és mural festés egy piaci rés volt nekünk itt Szegeden” – magyarázza Ákos. Az egyszerűbb belső dekorációs munkáktól hamar eljutottak a hatalmas falfelületekhez, ahol egyedi technikákat alkalmaznak a festéshez.

A Muralpaint egyik legismertebb projektje a „Tiszavirág” nevet viseli, amelyet a Szegedi Távfűtő Kft.-vel és a Mondolo Egyesülettel együttműködve hoztak létre. Ez a munka nem csupán esztétikai céllal készült, hanem komoly környezetvédelmi üzenetet is közvetített a tiszavirág, egy őshonos magyar rovarfaj fontosságáról és védelméről. „A tiszavirág az Szeged szempontjából egy fontos és látványos élőlény” – mondja Ákos.

A Tiszavirág projekten kívül számos más természetvédelmi ihletésű falfestést is készítettek. Például 

Szeged több ipari létesítményének falain is állatok, mint például denevérek és madarak láthatók, amelyek az adott környezethez és a helyi élővilághoz kapcsolódnak. 

„Megismertetik az emberekkel ezeket a fajokat, felhívják a festmények a figyelmet a fajok fontosságára. […] Sok ilyen tartalom van, ami azért megkülönbözteti a munkánkat a puszta dekorációs festéstől” – teszi hozzá Ákos.

A Muralpaint munkái között a legnagyobb kihívást talán az Aquapolis, a szegedi Napfényfürdő teljes falfelületének a kifestése jelentette – már csak a mérete miatt is, ugyanis 

több mint 12.000 négyzetméternyi falat kellett kidekorálniuk. 

Ez volt a csapat egyik legnagyobb projektje, ahol naponta 8–10 órát dolgoztak a hatalmas falfelületeken. „Ez talán a legnagyobb munkánk volt, voltak segédek is, akik előkészítették a falat, de a legtöbb munkát ketten csináljuk” – mondja Leó. A falfelületek előkészítése és a festés technikai kivitelezése komoly precizitást és tervezést igényel. A nagy méretű munkák esetében, mint például a fürdő dekorálása, egyedi módszereket alkalmaznak, például éjszakai vetítést a minták pontos felvázolásához.

A vetítéses módszer során a minták alapjait kivetítették az épületre, felskiccelték a hatalmas oldalfalakra, majd hajnalig rajzolták az alapokat. A technikák mellett nagy hangsúly van a festékeken is, ugyanis nem mindegy, milyen minőségűek azok: „Mindig minőségi festékeket használunk, amelyekre gyártói garancia is van. [...] Ez különösen fontos a kültéri munkáknál, ahol a festményeknek ellen kell állniuk a szélsőséges időjárási körülményeknek” – mondja Leó. 

A kültéri festményeknél a hőingadozás, az erős napsütés és a csapadék mind-mind komoly megpróbáltatásokat jelentenek, ezért a csapat olyan anyagokat használ, amelyek hosszú távon is megőrzik a festmények minőségét.

Az évek során a Muralpaint egyre több elismerést kapott. A Tiszavirág projekten túl számos más projektjük is kiemelkedő volt. „Volt olyan időszak, amikor egyszerre három munkát is csináltunk” – mesélt a kihívásokról Ákos. Ezek közül a legemlékezetesebbek közé tartozik az említett Napfényfürdő, valamint a SZETÁV-val közös legutóbbi projekt, amely során egy denevéres, éjszakai hangulatot varázsoltak egy épületre.

A Muralpaint alkotói számára a művészet nemcsak munka, hanem életmód is. „Egy időben így élettársakként is hivatkoztunk egymásra. [...] Együtt mentünk dolgozni, együtt mentünk haza, együtt éltünk” – meséli nevetve Ákos. Az évek során a kétszemélyes csapat összekovácsolódott, és a kihívásokkal teli projektek során is megtalálták az egyensúlyt. „Ez egy ilyen munka. 

Egy közös vár, mindketten építjük, mindketten próbáljuk minél magasabbra, szebbre, jobbra, biztonságosabbra építeni” 

– fejtette ki Ákos.

A jövőre nézve a Muralpaint csapata új célokat is kitűzött maga elé. A környezetvédelmi és jótékonysági projektek különösen fontosak számukra, szeretnének évente többet is megcsinálni. Emellett továbbra is szeretnék a nagyméretű kültéri falfelületek dekorálására koncentrálni, és minél több helyen megjeleníteni művészetüket.

A Muralpaint sikere nemcsak a technikai tudásban rejlik, hanem abban a szenvedélyben is, amellyel minden egyes projektet megvalósítanak. Munkájuk túlmutat a dekoráción; művészetükkel fontos társadalmi és környezeti üzeneteket is közvetítenek, miközben a városi környezetet is szebbé teszik.

Nagyköveti méltatás – Lackfi János 

A Muralpaint művészete is bizonyítja, hogy a festmények nem csupán képtárba, galériába, az elitközönség tereibe valók. Mondja, kedves mester, ön mire fest? Papírra? Vászonra? Selyemre? Ugyan már! Inkább tűzfalra, konditerembe, fitneszterembe, irodába, étterembe, stúdióba, szórakozóhelyre, belsőudvarba, lakásba, kerítésre, fatáblára, vászonra, járófelületre. Sokkal menőbb! És igen, ha Kodály országában a zene mindenkié (volt?, lesz?), akkor miért ne eshetne ez meg a képzőművészettel is. Ráadásul milyen elegáns, ha valaki kreatív szakmában a piacról él. A csapat több mint 100.000 négyzetmétert festett már telistele, több mint kétszáz különböző megbízó kérésére. Ezerféle stílusuk közül az egyik legkedvesebb az a szegedi sorozat, mellyel lelakott, lerobbant trafóházak, gyárépületek oldalát változtatták színpompás mesevilággá, mindeközben nagyon valóságos természeti értékeket, hatalmas méretű sünt, harkályt, tiszavirágot, denevért, mókust felmutatva. Kétségbevonhatatlan artisztikussággal és lehengerlő természettudományossággal. Életminőség-változtatók.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 10. 19:15
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­k­e­l­d­­­ ­a­­ ­s­­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!