Ma van Assisi Szent Ferenc, a valaha volt egyik legnagyobb szent emléknapja

2024. október 04. 10:00

A katolikus egyház egyik legnépszerűbb szentjét II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé nyilvánította.

2024. október 04. 10:00

Nyitókép:  Pesti Ferencesek

Október 4-e Assisi Szent Ferenc napja, aki minden idők egyik legnépszerűbb szentje, akiről már életében legendák születtek. Alakja számos képzőművészt, zeneszerzőt, írót, filmrendezőt ihletett meg. XVI. Benedek pápa az „életszentség óriásának” nevezte – írta a Magyar Kurír.

Ferenc az 1180-as évek elején született Assisiben. Posztókereskedő édesapja az észak-itáliai város leggazdagabb embere volt, Franciaország iránti szeretetéből becézte kisfiát, akit Jánosnak kereszteltek, Francescónak, vagyis kis franciának.

Húszéves korában egy hadjárat során megsebesült, és foglyul ejtették. Szabadulása után visszatért szülővárosába, és fokozatosan felhagyott a nagyvilági élettel. Megtérése meghatározó mozzanata volt találkozása egy leprással, valamint a San Damiano-templomban átélt misztikus élménye, amikor Krisztus háromszor így szólt hozzá a keresztről: „Ferenc, menj, és javítsd meg omladozó házamat!”.

A lap ismertette, hogy Ferenc 1208-ig remeteként élt, majd egyre többen csatlakoztak hozzá. Ő azonban nem mert a saját elgondolása szerint életszabályt adni társainak, ezért valamennyien a Szent Miklós-templomba mentek, ahol az oltáron ki volt téve az evangéliumoskönyv. Ferenc találomra felütötte a könyvet, és a következő szöveget olvasta: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között!” A feljegyzések szerint ekkor felkiáltott: 

Testvérek! Ez a mi életünk! Ez a mi regulánk! Menjetek hát, és tegyétek meg, amit hallottatok!” 

Ez 1209. április 15-én történt, amit a ferences rend születésnapjának tartanak.

Mélyen tisztelte Isten teremtett világát

A Magyar Kurír arra is kitért összeállításában, hogy Ferenc megtérése pillanatától haláláig odaadó tisztelettel követte és hirdette a megfeszített Krisztust. 1224-ben, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén az Alverna-hegyen imádkozott, amikor Krisztus megújította szenvedésének jegyeit, a szent sebeket szolgájának testében.

Mint fogalmaztak, Ferencben mély tisztelet és csodálat élt Isten teremtett világa iránt. Költeménye, a Naphimnusz nem pusztán gyönyörködés a természet szépségeiben, hanem Ferenc belső lelki érésének gyümölcse.

II. János Pál pápa 1979-ben, – a hivatalába lépését követő  évben – az ökológiával foglalkozók védőszentjévé nyilvánította Szent Ferencet – idézte fel a katolikus portál.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
camelia sinensis
2024. október 04. 12:56
Szent Ferenc 3 rendet alapított: Saját magukat szerényen csak kisebb testvéreknek nevezte, lehet, zavarba jönne a cikk címétől. A nők számára Szent Klára vezetésével hívott létre rendet, és a családos emberek számára az ún, harmadik rendet, amivel egyedülálló módon lehetővé tette házasemberek számára, hogy a jézusi tanítás, és az ő regulája szerint éljenek.
anegy_
2024. október 04. 12:07
Zefirelli filmje Assisi Szent Ferencről a "legjobb tanitó" a léleknek. Ajánlom megnézésre.
Mandiner444hu
2024. október 04. 11:50
Ferenc pápa 2024. Szeptember 13.-án Szingapúrban azt nyilatkozta hogy minden vallás eljuttatja az embert Istenhez. Antikrisztusi lelkülettel tagadta meg Jézus Krisztust és golgotai váltságművét
Mandiner444hu
2024. október 04. 11:46
Szerintem Ágoston vagy Tamás jelentősebbek. De hát mint tudjuk ízlések és pofonok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!