Leleplezte Kovács Zoltán a Partizánt: ez volt a céljuk a kutatással

2024. október 24. 08:08

A kutatás és főleg annak időzítése egyértelműen pártpolitikai célokat szolgált az államtitkár szerint.

2024. október 24. 08:08
KOVÁCS Zoltán

Nyitókép: MTI/Kocsis Zoltán

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az Indexnek adott interjújában elmondta véleményét 1956 jelentőségéről, az Európai Unió jelenlegi működéséről az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, valamint a Partizán nevű médiumról is, amely szerinte a Tisza Párt érdekeit szolgálja ki.

„Bárcsak demokratikusan működne” 

Kovács Zoltán szerint az Európai Unió jelenlegi működése jelentősen eltávolodott azoktól az alapelvektől, amelyeket Magyarország a csatlakozáskor elfogadott. Kovács szeirnt a politikai és jogi konszenzus az unió alapja, azonban ez az alapelv napjainkban egyre inkább háttérbe szorul az unióban. „Bárcsak demokratikusan működne” – mondta, utalva ezzel arra, hogy az uniós döntéshozatal sok esetben nem tükrözi a tagállamok többségi akaratát. Kovács különösen éles kritikát fogalmazott meg a migrációs politika terén, ahol több ország is szemben áll az EU által preferált megoldásokkal. 

Mindenki felszólalt a migrációs politika ellen Lengyelországtól Franciaországig, Görögországtól Németországig

– jegyezte meg Kovács Zoltán, majd kiemelte, hogy ezek az országok is hasonló problémákat látnak a migráció kérdésében, mint Magyarország.

Az államtitkár szerint az EU politikai szervei, mint például az Európai Bizottság, egyre nagyobb befolyást akar gyakorolni a tagállami szuverenitás felett, és ezzel együtt folyamatosan eltávolodik az unió alapértékeitől. Magyarország csatlakozáskor olyan unióhoz kívánt tartozni, ahol a nemzetállamok közötti együttműködés az egyensúly és konszenzus alapján valósul meg, de az elmúlt években szerinte az EU számos esetben átlépte ezeket a határokat.

Az unió már nem úgy működik, ahogyan azt mi elfogadtuk 

– hangsúlyozta.

Az orosz-ukrán háború és 1956 párhuzama

A beszélgetés egyik fő témája az orosz–ukrán háború volt, különösen annak kapcsán, hogy Orbán Viktor a 1956-os forradalomról szóló beszédében beszélt a jelenleg a szomszédunkban zajló katonai konfliktusról is. Orbán Viktor beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az utóbbi 70 évben nem állt még ennyire közel egy újabb világháborúhoz, és hangsúlyozta, hogy a magyar nép mindig kiállt a szabadságáért, még ha szemben is állt a túlerővel. 

Az ukránok valóban éppen ezt teszik. Azt viszont szeretném tisztázni, hogy párhuzamot vonni ’56 és a mostani háború között történelmi hazugság, a kettőnek ugyanis semmiféle köze nincs egymáshoz

 – mondta az államtitkár.

Kovács ugyanakkor emellett kiemelte, hogy Oroszország megszegte a nemzetközi szerződéseket, amikor megtámadta Ukrajnát, és hogy ezt az agressziót elítélik. „Sem a miniszterelnök, sem az ő politikai közösségük soha nem mondott olyat, hogy az ukránoknak nincs joguk megvédeni magukat, sőt, ez kötelességük” – mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarország elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, de fontosnak tartják, hogy a konfliktus eredetével is foglalkozzanak. 

Szerinte ugyanis érdemes lenne megvizsgálni, mi vezetett az orosz támadáshoz, és ebből kellene következtetéseket levonni a jövőre nézve.

A Partizán és a Tisza Párt kapcsolata

Az interjúban az államtitkár végül kitért arra is, hogy a Partizán megrendelésére készült 21 Kutatóközpont felmérése egyértelmű, hogy pártpolitikai célokat szolgált, és nem is érdemes túl sok figyelmet fordítani rájuk „Nagyon szeretjük a közvélemény-kutatásnak álcázott politikai akciókat, amelyeknek nyilvánvaló politikai célkitűzései vannak” – mondta Kovács, utalva arra, hogy szerinte a felmérések politikai eszközök lehetnek.

Nyilván ön is szokta nézni, hallgatni a Partizánt, nem nehéz megállapítani, hogy nem a nemzeti szuverenitás védelméért szoktak dolgozni

 – tette hozzá.

Ahogy lapunk korábban megírta, Kovács Zoltán állítását, miszerint a kutatás egybe vág a Tisza Párt érdekeivel (utalva arra, hogy pont október 23-án reggel publikálták) a Partizán egy műsorában próbálta meg cáfolni a 21 Kutatóközpont vezetője, Róna Dániel.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Deák Dániel

Facebook

Idézőjel

A vontatott beszéde közben Magyar Pétert sorra otthagyták a hívei.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 24. 09:25
HINDUSTAN TIMES - THE VOICE OF THE NATION SINCE 1924 🇮🇳 m.youtube.com/watch?v=T50u-Ka1XAs
sexykitty-5000124
2024. október 24. 08:35
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­­k­­e­­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­­s­z­­e­­x­i­­­ ­p­u­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
chief Bromden
2024. október 24. 08:32
A közvélemény kutatók nagy része hiteltelen, az évek során lenullázták magukat. Az emberek félrevezetésére hozták létre vagy tartják el őket. :(
states-2
2024. október 24. 08:32
Peti bohóc saját gyártású közvélemény-kutatásán csak röhögni lehet, már szegény Pulait is verik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!