Samsung-eszközök: Korea bajban, már a kínaiak is egyre jobban szorongatják, de keleten a helyzet változatlan

2024. október 20. 09:27

Úgy tűnik, hogy a dél-koreai szakembereket nem érdeklik kínai kollégáik fejlesztései. Ezért Korea magabiztosan küldi piacra a kis túlzással szinte a korábbival megegyező eszközöket.

2024. október 20. 09:27
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Korea ismét hallatott magáról: íme a Samsung új fülhallgatói

A dél-koreai Samsung sokáig nagy nyugalommal és magabiztossággal uralta az okoseszközök piacának egy jelentős szegmensét, de ahogy már az év elején, a Galaxy S-széria újabb tagjainál megemlítettük, a gyártó elég visszafogottan él az újítás lehetőségével. Az utóbbi évekre jellemző finomhangolás és apró változtatások sora 2024-ben a vállalat minden termékére igaz, miközben a kínaiak kezdik átvenni a vezetést, de minimum minden fronton komoly konkurenciát jelentenek.

Hozzáteszem, hogy Korea sem a béke földje, sőt mivel Észak-Korea a napokban nyíltan hadat üzent déli szomszédjának, a félszigeten eddig uralkodó hangulat tovább fokozódik, így talán még kevésbé lesz fontos, hogy a telefonok és okosórák milyen újdonságokat hoznak magukkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Ettől függetlenül persze az ember elvár egy bizonyos minőséget, pláne a magasabb árkategóriákon belül, legyen szó fülhallgatóról, okosóráról vagy éppen telefonokról. Márpedig a Samsung a felsoroltak közül nemrég mindegyikkel jelentkezett, így egyben próbáltuk ki a gyártó legújabb fejlesztéseit, amik nagy csalódást ugyan nem okoztak, de a mérnökök láthatóan nem is erőltették meg magukat.

A legkisebb is számít

A legnagyobb változás egyébként pont ezeket a kisebb termékeket érintette, egészen pontosan a Galaxy Buds-szériát, amely eddig a saját útját járta, most azonban nemcsak beállt a sorba, de a 3-as installációval konkrétan lemásolta az Apple hasonszőrű eszközét. Persze ezzel sincs akkora gond, ha sikerül minőséget teremteni, márpedig a Samsung eddig nem a fülhallgatóival vált híressé, így minden esély megadatott a minőségbeli váltásra.

Ezt is ajánljuk a témában

Akár a sima Buds 3, akár a Buds 3 Pro landol a kosárban, egy nagyon mutatós, bár anyagában nem túl erős kis tokban érkezik a társ a mindennapokban, ám míg előbbi simán fülbe helyezős, addig utóbbi már az agybadugós változat. Anyagminőségre mindkettő rendben van, sőt kifejezetten igényes, ráadásul jól is néznek ki: a jobb és a bal eszköz külön színes, világító csíkot és jelzést kapott, aminek hála

a fülhallgatókat nemcsak a töltésre alkalmas tárolóba tehetjük vissza könnyebben, de ha problémát okozna az L és R betűvel jelölés, akkor szín szerint is megtanulhatjuk a megfelelő oldalt a használathoz, sőt a töltöttségi állapotról is visszajelzést kapunk.

A Samsung új fülhallgatói

Akár a 46 és fél grammos töltőházat, akár a benne rejlő kis barátainkat nézzük, elkerülhetetlen az összehasonlítás az AirPods-zal, amivel viszont együtt jár az is, hogy óhatatlanul is az elegancia és a presztízs jut eszünkbe, ehhez viszont kicsit olcsó érzetet nyújtanak. Az 5,4 grammos Buds 3 Pro a Bluetooth 5.4-es verzióval könnyedén kapcsolatot teremt, a szintén Samsung telefonommal nagyjából 1 perc alatt problémamentesen hoztam össze, a 2 hetes próbaidőszak alapján pedig nagyjából 6-7 órát bírnak az egységek, míg a töltőház 20 óra feletti üzemidőt.

Fontosabb az aktív zajszűrés, valamint nagyon jól működik az a funkció, hogy zenehallgatás közben amint megszólalok, a zene elhalkul, így akár a környezetemben lévőkkel is gyorsan kommunikálhatok. A szárakon lévő ujjmozgatós kezelés már furább, ezt meg kell szokni a hívásfogadásnál és hangerőállításnál, de ez sem okoz problémát. Ami viszont hiányozhat, az a megosztott kapcsolat két okoseszközzel, főleg, ha valaki az üzleti életben használná a a Buds 3 Pro-t.

Ezt is ajánljuk a témában

Ami azonban a Buds 3 Pro legnagyobb erőssége és alapvetően a legfontosabb képessége, abban sikerült javulnia a Samsungnak. Zenehallgatásnál a minőség sokkal teltebb és részletgazdagabb, és noha egy prémium kategóriás, kifejezetten az audiofileknek szánt eszközzel nem veszi fel a versenyt, így is remekül helytáll, ahogy a hívásfogadásnál is tiszta és jól érthető beszélgetés vár arra, aki erre a kiegészítőre ruház be.

Más kérdés, hogy mindkét verziónak megkérik az árát, elvégre a sima Buds 3 50 és 65 ezer forint között mozog, míg a Pro változat 100 ezer forint, ami nem kis összeg. A különbséget azonban megéri kifizetni, hiszen a kisebbik testvérnél elenyésző hiány a LED fénycsík mellőzése, viszont a környezeti zajokat sem különbözteti meg, kevésbé jó a zajszűrése és az aksija, bár panaszra azért így sem lehet okunk. Ettől függetlenül ár-érték alapján a Pro az, amit ajánlhatunk, és aminél az irány is jónak mondható, hiszen végre a minőség is alakul, a fülhallgató pedig felveheti a harcot a konkurenciával.

Fő az egészség, főleg, ha beszélhetünk is közben!

De nem a Galaxy Buds az egyetlen másolat jelenleg a Samsungnál, hiszen a tervezők a Galaxy Watch Ultra esetében is ezt az utat választották. A meglehetősen drága okosóra ugyan sok mindent tud, de egyéni külsőt felmutatni nem annyira képes. Persze, egy leheletnyit kerekebb a formavilág, mégis több a hasonlóság, és miközben rendelkezik (magyarul még nem elérhető) alvási apnoe-érzékelővel és egy továbbfejlesztett 3-in-1 BioActive érzékelővel, amely EKG-t, testösszetétel-elemzést és szívritmus-adatokat mér, lényegében a háttérben futó rendszer más.

Anyag: titán, zafírkristály
Processzor: Exynos W1000
Operációs rendszer: Wear OS 5, One UI 6 Watch
Csatlakoztathatóság: LTE, Wi-Fi, Bluetooth
Méretek: 12,1 mm vastagság; 47,4 mm x 47,4 mm
Súly: 60,5 g
Akkumulátor: 590mAh, akár 100 óra becsült üzemidővel; 48 óra folyamatos edzéssel
Érzékelők: 3 az 1-ben BioActive érzékelő (véroxigén, pulzusszám, EKG), gyorsulásmérő, környezeti fényérzékelő, barométer, iránytű, giroszkóp, hőmérséklet-érzékelő.
GPS: kétfrekvenciás GPS
Vízállóság: 10ATM, IP68
NFC: igen
Kompatibilitás: egyes funkciók, mint például az EKG és az alvási apnoe érzékelése Galaxy telefont igényel.

Ha már adatok, azt azért érdemes észben tartani, hogy a tesztelési hetek alatt a 100 órás üzemidőt nem igazán sikerült elérni, de a 70-80 óra is egészen szép teljesítmény. Ráadásul az Ultra tényleg mindenhez jó. Túrázáshoz, futáshoz, kerékpározáshoz, éjszakai alvásmegfigyeléshez, sőt az érintőképernyős megoldások és a két normál oldalsó gomb mellett egy nagy középső analóg gombot is kaptunk, amihez egyfelől hozzárendelhetünk egy speciális funkciót (én például a zseblámpát részesítettem előnyben, ami egy, a mindennapokban is praktikus elem),

másfelől bármiféle vészhelyzet esetén, folyamatos lenyomva tartás mellett riasztóként is működik, így ha esetleg rosszullét miatt éjszaka összeesünk az utcán, vagy támadás ér minket, felhívhatjuk magunkra a figyelmet.

A Samsung Watch Ultra ránézésre mutatós, ráadásul nagyon hasznos kis eszköz

Nem utolsó sorban a praktikussághoz hozzátartozik az is, hogy az okosóra az egészségügyi és mérő funkciók, no és persze az óraműködés mellett telefonunkkal is állandó kapcsolatban van, azaz nemcsak az üzeneteinket nézhetjük meg, de hívást is fogadhatunk vagy indíthatunk, és az órán keresztül beszélgethetünk a másik féllel, függetlenül attól, hogy éppen milyen tevékenységet folytatunk.

Érdekesség még, hogy sötétben tartózkodva a kijelző átvált vöröses, szemkímélő módba, emellett természetesen a por- és vízállósággal sincs gondja sem a titán burkolatnak, sem az 1,5 hüvelykes AMOLED kijelzőnek, amit zafírkristály véd.

Funkciók terén hasonló képességekkel rendelkezik az olcsóbb, Watch 7 modell is, amely alatt szintén Exynos ketyeg, a dizájn pedig a korábbi változatokat idézi. A méret szerinti különbségek köszönnek vissza az árak terén is, a kisebb akkumulátoros 7-verziók azonban legalább 100 ezer forinttal olcsóbbak, mint a 280 ezres Ultra. Ehhez képest azonban még mindig sokat tudnak, érdemes tehát alaposan átböngészni a hivatalos termékbemutatókat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem kicsukom, becsukom

A kiegészítők mellett a Samsung legújabb nagyágyúi is megérkeztek, ami a Galaxy Z Fold6 és a Galaxy Z Flip6 – előbbi egy nagyobb, utóbbi egy kisebb, lapos, fekete dobozban érkezik, minimális adalék (tű és kábel, leírás) társaságában. Azonban a méretbeli különbségek ellenére további hasonlóság a szögletesebb formavilág, ami más az idei S-modellekre is jellemző volt.

A Flip6 ráadásul összehajtva még csal is egy kicsit a kamerasziget kedvéért, amit egy mappa-szerű formában követ le a kijelző, így nem lóg a kamerákra, ráadásul dizájn szempontjából is kifejezetten mutatós – kár, hogy ezzel a kevéske hasznos területből is veszítünk.

Egyébiránt nem sok különbséget látni a korábbi modellekhez képest, avagy az akkumulátor kapacitása nőtt meg 4000 mAh-ra, emellett a főkamera okosítva lett a már bemutatott S24 szintjére. A felszín alatt a Snapdragon 8 Gen3-as lapka ketyeg, ezúttal már 12 gigabyte társaságában, ami mindenképpen örömhír, éppen úgy, mint a One UI 6.1.1-es felület, vagy a hétévnyi szoftveres támogatás.

Összehajtott állapotban a Galaxy Z Flip6 és Fold6

Az nagyobb és komplexebb lehetőségekre képes Galaxy Z Fold6-os szintén nem az innováció miatt marad meg az emlékezetünkben, hiszen a szétnyitható-összecsukható telefonok piacán már nem egyedülálló eszközről van szó, különösebben mégsem újít a friss modell. A méret minimálisan változott (153,5 x 68,1 x 12,1 az egykezes, 153,5 x 132,6 x 5,6 a nyitott) a 239 grammos készüléknél, aminek 6,3”-es kijelzője alatt egy 968 x 2376 pixeles Dynamic AMOLED 2X panel, teljes pompájában 7,6”-es kijelzője alatt pedig egy hasonló, 1856 x 2160 pixeles panel található.

A készülék kifejezetten prémium érzetet kelt az erős alumínium kerettel, a szép formákkal, remek illesztésekkel, illetve a képernyő élethű színeivel és részleteivel, a gyorsaságért pedig 12 GB RAM felel, amibe persze a komolyabb videójátékok is beleférnek.

A hétéves szoftveres támogatást ezúttal is megkapjuk, ahogy a Galaxy S24 Ultránál tapasztalt összes AI-eszközt is, de van, ami magyarul sajnos továbbra sem működik. Ezt ellensúlyozza a rajzolós AI-kreátor, aminél bármit ügyetlenkedtem a fotóra, a mesterséges intelligencia egész szépen helyettesítette béna gyerekrajzokra emlékeztető firkáimat. Bár a TIE vadászt nem sikerült beazonosítani rendesen. Ezeket a képeket a kicsit lentebb elhelyezett galériában lehet megnézni.

A Galga környéke S22 Ultrával
A Galga környéke Galaxy Z Flip6-tal
A Galga környéke Galaxy Z Fold6-tal

Ha már fotók, a hátlapos 50 + 12 + 10 megapixeles és az előlapi 10 + 4 megapixeles kamerák teszik a dolgukat, ráadásul 8K videókat is felvehetünk, avagy aki az utazásait vagy életeseményeit örökíti meg telefonnal, az a megszokott, megbízható minőséget kapja, éppen úgy, mint a hasonló (50 + 12 és 10 megapixel) Flipnél. Képeket mindegyikkel lőttem a Galga környékéről, így látható, hogy megfelelő fényviszonyok mellett milyen minőséget kapunk.

Persze, a 400-500 ezer forintos Flip és a 700-800 ezer forintos Fold esetében ilyen összegek mellett elvárásunk is akad, de szerencsére aki egy ilyen készülékre beruház, az, ha nem is 7 évre, de 3-5 esztendőre biztos megbízható társra lel.

Jók, de jövőre még jobbat várnánk

Az biztos, hogy minden innováció és fejlesztés hiánya ellenére a Samsung továbbra is minőségi eszközöket készít, de minden jóindulatunk ellenére muszáj megjegyezni, hogy ezeket az évek a kínai és más gyártók számára komoly fejlesztésekkel telnek, így muszáj lesz hamarosan a Samsungnak is összekapnia magát. Főleg, hogy az alacsonyabb és középkategóriából indult vállalat erősen ráfeküdt a felsőbb kategóriára, aminél az évente megjelenő több százezres, akár milliós értékű készülékek beszerzése egyszerűen nem éri meg a minimális változtatások miatt.

Maximum akkor, ha a középkategóriából váltanánk a felsőbb szintekre. Ebben az esetben azonban a támogatottság és a felhasználóbarát megoldások miatt kevés jobb választásunk akad. 

A készülékekről készített összes kép alább, a galériában látható.

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. október 21. 10:40
» kokrowatz-0 2024. október 20. 15:25 "A kínaiak leelőzték a koreaiakat. Hasonló árkategórában a kínai magasan jobb. Telefontól az autóig." egyszer majdnem vettem egy kínai mobilt. nagyon le volt akciózva, jóval erősebb hardverrel, mint hasonló áron egy samsung.« A Xiaomi MI5-ömet 6 évig használtam. Az akku meghalt benne végül. Az volt az utolsó kínai telefonom. Azóta az Apple felzárkózott.
5m007h 0p3ra70r
2024. október 21. 10:29
» canadian-deplorable 2024. október 20. 14:31 A Huawei-t a legtöbb ország kitiltotta, mert kiderült, hogy a kínai kommunista kormány kémkedésre használta.« Téged is ezzel hülyítenek? Németország még csak most kezdi el egy 5 éves terv kereteben kivonni a Huaweit 2029-es céldátummal. 2019-ben kezdték el a folyamatot. A spanyol 5G hálózat teljesen Huawei alapú és a spanyol egyetemek kampuszhálózatai is. Ez van morzsika.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 20. 19:05
» gilou-au-clavier 2024. október 20. 11:19 A régmúlt Magyar Királyság birodalmi státusza után sóvárgó besérült mélyirredenta fidesznyik komcsik, kádárnyuggerek is kínai típusú illibernyák kollektivista-nacionalista állampártot ..." Aztabaszod.. hol vetted a cuccot? Acc belőle?
kokrowatz-0
2024. október 20. 15:25
"A kínaiak leelőzték a koreaiakat. Hasonló árkategórában a kínai magasan jobb. Telefontól az autóig." egyszer majdnem vettem egy kínai mobilt. nagyon le volt akciózva, jóval erősebb hardverrel, mint hasonló áron egy samsung. odaértem az üzletbe, türelmetlenül kézbe vettem-és vissza is raktam azzal a lendülettel. nem volt meg a minőségérzet. biztos jó volt, de egy gagyi kacatnak tűnt. inkább megvettem a samsungot drágábban, de azzal évekig elégedett voltam legalább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!