Kiss László óbudai polgármester a börtönből közli majd, kiket javasol a helyetteseinek

2024. október 05. 10:18

A Fidesz nem tervez politikai show-műsort, ehelyett konkrét javaslatokkal készül a képviselő-testület meglehetősen abszurd alakuló ülésére, a Momentum nem javasol alpolgármestert.

2024. október 05. 10:18
null
Almási B. Csaba

Biztosan bevonul majd a magyar önkormányzatiság történelmébe az, ami október 7-én fog az óbudai Városházán történni. 8 órakor ül össze a június 9-én megválasztott új képviselő-testület – ebben a balliberális politikusok jelentős fölényben vannak –, ami persze teljesen megszokott aktus, de az már messze nem az, hogy az újrázó Kiss László polgármester és a képviselőként ismételten mandátumot szerzett Czeglédy Gergő, ő október elsejéig még alpolgármester volt, azért nem tudnak az ülésen részt venni, mert

korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt éppen letartóztatásban vannak, így börtönben tengetik mindennapjaikat.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Információink szerint az lesz a menetrend, hogy a korelnök, a DK-s Ujfalvi István nyitja meg a tanácskozást, ezt követően szavaznak a képviselők az alpolgármesterek személyéről, erre Kiss Lászlónak kell javaslatot tenni és az írásos dokumentumot az ügyvédje fogja a képviselő-testületnek eljuttatni. (Korábban felvetődött az is, hogy a polgármester videón keresztül becsatlakozik a munkába, de végül elvetették ezt a roppant abszurd ötletet.)

Úgy tudjuk, a polgármester az LMP-s Burján Ferencet, a párbeszédes Béres Andrást – ők jelenleg is ezt a tisztséget töltik be –, a DK-s Zábó Attilát, valamint az MSZP-s Őri Lászlót javasolja erre a pozícióra. A bizottságok összetételéről is megvan már a városvezetés elképzelése, erről is október 7-én fognak dönteni.

Ezt is ajánljuk a témában

A fideszes képviselők nem készülnek különleges attrakcióval az alakuló ülésre, 

holott a nem mindennapi és az ellenzéknek nagyon kínos helyzetet politikai szempontból jól ki tudnák használni. Ám a kormánypárti politikusok úgy vélik, nekik az óbudaiakat kell szolgálniuk, ezért nem show-műsort akarnak előadni, hanem az a céljuk, hogy a működés- és döntésképtelen önkormányzatban – a személyi lehetőségeikhez képest – próbálják meg azokat az ügyeket előremozdítani, amelyek fontosak a kerületi lakosoknak.

Politikai nyilatkozatot azért megfogalmaznak, amelyben arra tesznek javaslatot, hogy miként lehetne működtetni a meglehetősen roggyant állapotban lévő önkormányzatot. Ennek a szövege egyelőre nem publikus, de mindenképpen szerepelni fog benne a múlt feltárásának az igénye, a felelősök megnevezése, az önkormányzati cégek átvilágítása. Továbbá az is, hogy a polgármestert általánosan helyettesítő alpolgármester folyamatosan beszámoljon a képviselő-testületnek többek között arról is, hogy milyen szerződéseket kötött a polgármesteri hivatal – a rendőrség által lefoglalt szerződések egy kivétellel ugyanis ilyenek voltak –, mert a városatyáknak eddig erről nem volt tudomásuk.

A momentumos képviselők pár hete kiléptek a várost irányító frakcióból, éppen ezért érdekes, hogy mihez fognak kezdeni az új ciklusban. Erről szóban szerettünk volna beszélni Turgonyi Dániel még hivatalban lévő alpolgármesterrel, aki csupán az írásban feltett kérdéseinkre volt hajlandó válaszolni.

­­Önök, a Momentum óbudai önkormányzati képviselői hogyan fogadták azt, hogy – többek között – Kiss László polgármestert és Czeglédy Gergő alpolgármestert súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, emiatt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket? A hírek, ahogy az óbudai lakosokat, minket is hasonló mértékben sokkoltak, nem gondoltuk volna, hogy ez előfordulhat kerületünkben. 

Információink szerint a Városházán – folyosói pletyka szintjén – már hónapokkal ezelőtt téma volt ez az ügy, és sejteni lehetett, hogy hatalmas botrány fog kirobbanni, ami be is következett. Önöknek korábban nem volt információjuk minderről? Nem volt információnk az ügyről, mondanom sem kell, ha lett volna, akkor azzal a nyomozó hatóságok és a nyilvánosság felé fordultunk volna. Mint a városvezetés tagjai, éreznek-e felelősséget a történtek miatt? 

A városvezetésben én kizárólag a szociálpolitikához köthető kérdésekkel foglalkoztam, amelyeknek semmi köze a történtekhez. Önök kiléptek a közös ellenzéki frakcióból és önálló frakciót hoztak létre. Ez azt jelenti, hogy elhatárolódnak a városvezetés eddigi tevékenységétől? A frakcióból való kilépésünkkel jeleztük, hogy semmi közünk nincs az ügyészség gyanújában felmerült ügyhöz. 

Hogyan fog működni az októbertől felálló új városvezetés, önök önálló frakcióban vagy közös ellenzéki frakcióban, illetve közös ellenzéki koalícióban fognak-e részt venni?  Önálló frakcióban folytatjuk a munkát az új képviselő-testületben. Fognak-e alpolgármestert javasolni, megszavazzák-e a polgármester által javasolt alpolgármestereket, köztük azt a kettőt, aki még most is betölti ezt a pozíciót? 

A Momentum részéről az a döntés született, hogy saját körünkből nem jelölünk alpolgármestert. Olvashatta mind Ön, mind az olvasói a Momentum közleményéből, hogy nem fogunk gátat szabni a város vezethetőségének. Az alakuló ülésen szóba hozzák-e botrányos ügyeket és mit üzennek az óbudaiaknak? Azt üzenjük az óbudaiaknak, hogy szolgálatra jelentkezünk továbbra is, lehet ránk számítani a kerület jobbá tételének minden tekintetében, legyen szó a városfejlesztésről vagy a szociális védőháló szorosabbra fonásáról.

Nyitóképünk: obuda.hu

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 05. 12:18
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­k­e­l­­­d­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­­ ­­­p­u­­n­­­c­­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
atti64
2024. október 05. 12:18
EGY FASZOPO PATKÁNY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A PATKÁNYOKAT IRTANI KELL!!!!!!!!!!!!
bszakonyi
2024. október 05. 12:18
Ez nem jogállam. Itt a jurisztokrácia irányit a kormány max kontrázik. Kellene egy valódi reform le se sz ...ni mit mond az EU. Azt bírót aki fél év után sem itél el tanácsolni a pályától. A normális életben akire a gyanú ilyen szinten rávetül úgy rúgjak ki a munkahelyéről, hogy lába nem éri a földet. Legfeljebb később pereskedhet. Ezek után a törvény előtti egyenlőség ...(...nem bírja a nyomdafestéket)
metálgitár
2024. október 05. 12:07
A szavazóinak ezúton is gratulálok. Ebből is látszik, hogy nem az állítólagos lopással van problémájuk, hanem Orbán-fóbiában szenvednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!