Jordán Tamás, Koltai Róbert és a többiek – az SZDSZ egykori holdudvara is megérkezik szép lassan Magyar Péter mellé

2024. október 24. 07:36

A Tisza-vezér jobbról nem tud szavazókat nyerni, de úgy tűnik maga mellé állítgatja az egykori kommunista utódpárttal összefogott SZDSZ-es értelmiség színe-javát.

2024. október 24. 07:36

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint a Mandiner is beszámolt róla: a vártnál kevesebben vettek részt Magyar Péter megmozdulásán, ám több ismert színész is megjelent a fellépők között. Bár az eseményt hetekkel ezelőtt beharangozták, a helyszíni beszámolók szerint csak pár ezer fő gyűlt össze a Bem téren 15 órára.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár Magyar Péter ideológiai felfogása körül komoly viták vannak, ő maga egy alkalommal, a belvárosi liberálisok törzshelyének számító Spinoza ház rendezvényén úgy jellemezte saját magát, hogy 

alapvetően egy liberális ember vagyok, vagy annak vallom magamat, bármennyire is szitokszó ez.

Mindez annak fényében nem meglepő, hogy elmúlt hónapokban több volt SZDSZ-es politikus is a Magyar Péter mellé állt. Az október 23-i rendezvényen pedig Rost Andrea és Nagy Ervin színész mellett régi-új arcok tűntek fel: beszédet mondott Koltai Róbert, Jordán Tamás és Ujlaki Dénes is.

Csak a szokásos...

Rost Andrea megjelenése, ahogy Nagy Ervin színművész szereplése nem újdonság– a két művész már régóta Magyar Péter mellett áll. Emlékezetes: Rost Andrea – miután nem nyerte meg az Operaház vezetői pályázatát – rendszeres fellépője lett a budapesti tiszás tüntetéseknek.

Nagy Ervin színész pedig, aki az elmúlt években minden baloldali tiltakozáson a színpadon volt – így részt vett az úgynevezett diáktüntetéseken vagy a NoÁr-féle megmozdulásokon is – már a kezdet kezdetén ott volt. Határtalan lelkesedését jól mutatja, hogy egy nyári interjújában „terminátornak” nevezte a Tisza elnökét. Később pedig arról vallott, hogy szívesen vállalna kulturális miniszteri (!) posztot egy Magyar Péter vezette kormányban.

Ezt is ajánljuk a témában

Legutóbb pedig azt mondta, hogy

Magyar Péter egy aszteroida, egy üstökös, egy őstehetség.

Mindezen előzmény után semmi meglepő nem volt abban, hogy a két művész egymásra licitálva szidta az Orbán-kormányt, annak apropóján, hogy október 23-án az 1956-os forradalomra és a szabadságharcra emlékeztünk.  

Koltai, Jordán és az SZDSZ-es holdudvar

A szerdai rendezvényen felszólalt Koltai Róbert is, aki a ’90-es évektől kezdve egész a párt megszűnéséig nyíltan kiállt az SZDSZ mellett. Az elmúlt években ugyan visszafogottan nyilatkozott, de számos alkalommal – ha lehetősége volt rá – támadta az Orbán-kormányt. Januárban például azzal viccelődött, hogy „illetékes elvárásként” megkérdezte Orbán Viktort, hogy „te akarsz miniszterelnök lenni? Előbb nőjél meg, aztán se te leszel!”. Ez a tulajdonképpeni „body shamingelés”, azaz testszégyenítés.

A színész korábban az SZFE- tüntetések kapcsán is megszólalt, az ügy kapcsán pedig arról beszélt, hogy „párhuzamok vannak az SZFE-ügy és a kommunista módszerek között.”

Kuncze Gábor és Koltai Róbert 1999-ben Balatonszárszón (Fotó: MTI-archívum)

Ezt is ajánljuk a témában

A mai rendezvényen fellépő Jordán Tamás szintén az egykori SZDSZ-es holdudvarának volt meghatározó alakja, aki a 80 születésnapján a szinház.online portálnak politikai múltjáról így nyilatkozott: „A rendszerváltás előtt egyértelműek voltak a viszonyok, utána aztán jó ismerőseim különböző szekértáborokba kerültek.”

Én a baloldalra: Kaposváron csupa SZDSZ-es vett körül, Eörsi Pista révén majdnem be is léptem.

A színművész legutóbb az ugyancsak a balliberális oldalhoz köthető Iványi Gáborék melletti szimpátiatüntetésen jelent meg. 

Jordán Tamás 2021 januárjáig a szombathelyi Weöres Sándor színház igazgatója volt, kormánykritikus gondolatokat előtte és utána is megfogalmazott. Egy 2021. nyári interjúban a 2022-es választásokra utalva azt mondta, ha megbukik az Orbán-kormány, eljön a remény, ha marad, „jaj nekünk”. 

Közvetlenül előtte csatlakozott Karácsony Gergely 99 Mozgalmához, most pedig Magyar Pétert támogatja.

Jordán már a Tisza Párt júniusi kampányzáróján is fellépett és beszédet mondott. A Magyar Hangnak adott 2021-es interjújában a 2022-es választásokra utalva azt mondta:

„Azért vagyok optimista, mert hiszem, hogy meg fog bukni ez a hatalom. Rendszerváltás lesz.”

SZDSZ-es politikusok Magyar Péter mellett

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Szabad Európa podcast-műsorában Szenti-Iványi István, az SZDSZ egyik alapítója is arról beszélt, hogy 

Tetszene Magyar Péter az egykori SZDSZ-nek.

Érdemes felidézni továbbá azt, hogy egykori szabaddemokrata tárcavezető, Csillag István májusban lelkendezett a TISZA-vezérért.

Ezt is ajánljuk a témában

Lehet, hogy tizenkét-tizenhárom évesen rokonszenvezett az SZDSZ-szel, de ebből annyi maradt, hogy most az önkényuralommal szemben a szabadságot, a választás lehetőségét védi, másképpen fogalmazva, liberális gondolkodású ember” – írta Csillag az Élet és Irodalom című lapban.

Ezt is ajánljuk a témában

Demszky Gábor, Budapest korábbi liberális főpolgármestere hosszú írásban, a közösségi oldalán tett hitet Magyar Péter mellett. Mint kifejtette, Magyar „lesöpörte a politikai közélet sakktábláját”, „fénysebességgel haladva, az országot felszántva, a rezsim elutasítói számára a reményt, a Fideszből kiábrándultak és a tőle elfordult korábbi haszonélvezői számára pedig a menedéket kínálta.

A volt SZDSZ-es politikus szerint az vezetett ide, hogy Magyar Péter „ki merte mondani azt, amit sokan gondolunk:

a magyar óbaloldal pártjai haldokolnak, és nem fognak feltámadni. A Tisza Párt egyszerűen kiszorította őket, a helyükre lépett,

mint olyan ellenerő, amelyről támogatói azt gondolják, hogy képes a rezsimváltásra”.

Ezt is ajánljuk a témában

Korábbi minisztertársa, Magyar Bálint pedig az ellenzéki politikus „kiugrását” méltatta.

Ujlaki Dénes sem tagadta meg politikai hovatartozását

Ujlaki Dének színűvész közelmúltbeli interjújában úgy fogalmazott, hogy „ha nem politizál a színház, akkor nincs értelme”. Szerinte egy értelmes, illetve értelmiségi embernek mindig és mindenkor kritikus állapotban kell lennie, az állandó regnáló hatalommal szemben. Kár megsértődni és nem adni pénzt, majd azt mondani, hogy „csinálj színházat úgy, ahogy akarsz”.

Végül kijelentette, hogy nemzeti liberálisnak vallja magát.

Ujlaki Dénes annyiban kakukktojásnak tűnik, hogy eddig nem szólalt meg aktuálpolitikai kérdésekben, illetve játszott a Gyurcsány Ferencet kritikusan bemutató „Elment az öszöd” című játékfilmben is, ami miatt hosszasan magyarázkodnia kellett a Magyar Narancsnak. Az interjúban így hárította el a politikai kérdéseket: „Nem láttam a filmet, így nem igazán tudom megítélni, miként sikerült, de ez nem is az én dolgom (…) Megcsináltam eddigi életemben hetven nagyjátékfilmet, és nem érdekelt egyszer sem a film visszhangja. Munkának tekintem.

Kapcsolódó riportunk:

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2024. október 24. 15:10
Jordánról egy egysoros Örkény idézet jut az eszembe: "Warum stehst du nicht auf, meine liebe Jude Freunde?".
sexykitty-5000124
2024. október 24. 15:03
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­l­d­­ ­­­a­­ ­s­­z­­e­x­­­i­­ ­p­u­n­­­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Élő Éva
2024. október 24. 15:02
Lerí róluk hogy, a ballib eszmerendszer belpesti mutációja milyen sivár és örömtelen eszme. Rost Andrea levitézlett szereplése igazán szomorú.
Srptk
2024. október 24. 14:46
Összenő, ami összetartozik. Az szdsz mikor számol el az országunktól, általuk ellopott vagyonnal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!