Sasfiókák a levegő ura ellen: ezért nem nézheti madárnak a Fradi a Nice együttesét

2024. október 24. 15:01

A francia csapat a Fradi költségvetésének több mint duplájából gazdálkodik. Kérdés, hogy mennyire fog ez megnyilvánulni a mérkőzés végére.

2024. október 24. 15:01
Matheus SALDANHA
Gombos Krisztián

Nyitókép: Illyés Tibor

A cikk szerzője a Világgazdaság munkatársa.

Első pontjai megszerzéséért küzd az Európa-liga idei kiírásának alapszakaszában a Ferencváros futballcsapata. A zöld-fehérek az őket egy pozícióval megelőző Nice együttesét fogadják csütörtökön este a Groupama Arénában. Nem lesz könnyű dolguk, a Sasfiókák becenévre hallgató francia együttes a Fradi költségvetésének több mint duplájából gazdálkodik.

A Ferencváros – bár az Anderlecht ellen idegenben sem játszott rosszul, a Tottenham ellen itthon pedig időnként kifejezetten jól futballozott – mindkét találkozón vereséget szenvedett, így még nincs pontja az Európa-ligában.

Csütörtöki ellenfél, a Nice szurkolói sem lehetnek elégedettek kedvenceik produkciójával, hiszen a francia együttes ugyan az első körben hazai pályán döntetlent ért a Real Sociedad ellen, legutóbb viszont simán, 4–1-re kikapott a Laziótól Rómában.

Két csalódott gárda igyekszik tehát javítani a mérlegén, a Ferencvárosnak mindenesetre nem lesz könnyű dolga.

Mit érdemes tudni a Fradi aktuális ellenfeléről?

A Nice komoly múltra tekint vissza, 1904-ben alapították, de nem tartozik a hagyományos nagy francia klubok közé. Négyszer voltak bajnokok, utoljára 1959-ben, három alkalommal nyerték meg az országos kupát, legutóbb 1997-ben. 2022-ben kupadöntőt játszhattak, de ott alulmaradtak a Nantes ellenében.

Az utóbbi tíz évben fölzárkóztak közvetlenül az élcsapatok mögé, stabil középcsapatnak számítanak, többször indulhattak már a nemzetközi kupában, a legutóbbi szezonban 5. helyen zártak. Legjobb eredményük a közelmúltból egy bronzérem, a 2016/17-es idény végén állhattak fel a dobogó harmadik fokára, a Bajnokok Ligája főtáblájára viszont nem tudtak bekerülni, a selejtező playoffkörében a Napoli ejtette ki őket.

Komoly összeget fordítottak a Nice keretének megerősítésére

A klub 2019 óta a Jim Ratcliffe vezette INEOS-csoport tulajdonában van. Ratcliffe, aki az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere, idén február óta 27,7 százalékos résztulajdonosa a Manchester Unitednek, angol sajtóhírek alapján eladná a Nice-ben meglévő részesedését, mivel az UEFA szabályai tiltják, hogy közös tulajdonosi hátterű csapatok nemzetközi kupaindulását. A jelenlegi szezonra a Nice és a Manchester United is felmentést kapott a szabály alól, de a közeljövőben szigorítások várhatóak.

Az angol vegyipari mágnás érkezése óta igen komoly összeget fordítottak a Nice keretének megerősítésére, a Financial Times cikke szerint 2019 és 2023 között 263 millió eurót költöttek játékosvásárlásra, ilyen tekintetben országon belül csak a PSG és a Marseille előzi meg őket.

Az eladott futballisták után eközben 129 millió euró folyt be az egyesület kasszájába, ilyen téren tehát masszívan veszteséges a mérlegük.

Nem tartoznak a tehetségeket folyamatosan ontó klubok közé, talán leghíresebb saját nevelésű játékosuk a 145-szörös francia válogatott kapus, Hugo Lloris, aki 2008-ban a Nice-től tette át a székhelyét Lyonba, majd lett később a Tottenham alapembere, ma a Los Angeles FC hálóját őrzi.

Azért néha sikerül máshol nevelkedett labdarúgókat felépíteniük és jó áron továbbadniuk, ebbe a kategóriába tartozik az elmúlt évekből a francia-algériai támadó, Amine Gouiri, akit 2020 nyarán 7 millió euróért vettek a Lyontól, majd két évvel később 28 millióért passzolták el a Rennes-nek.

Hasonlóan jó üzletet csináltak Khephren Thurammal, a legendás Lilian Thuram fiával, őt 2019-ben ingyen szerezték meg a Monacótól, aztán idén nyáron 20 millió eurót fizetett érte a Juventus.

Költségvetésük több mint duplája a Fradiénak, míg a magyar bajnok körülbelül 40 millió eurós büdzséből gazdálkodik, a franciák nagyjából 100 millióból dolgoznak.

A játékosok piaci értékét összevetve is a vendégek nyerik a „különmeccset”, a Ferencváros keretének összértéke a Transfermarkt adatai alapján 59,3 millió euró, a Nice-é ennek közel négyszerese, 214,4 millió euró.

A Zöld Sasok legértékesebb futballistája a brazil gólvágó, Matheus Saldanha 8 millió euróval, őt követi Mohamed Abu Fani 6 millióval, illetve Kristoffer Zachariassen 4,5 millióval.

A Nice keretében 10 olyan labdarúgót találunk, akinek az értékét Saldanháénál is többre becsülik, a listát a lengyel kapus, Marcin Bulka vezeti 20 millió euróval, ugyanennyire taksálják a Dortmundtól kikölcsönözött Youssufa Moukokót és a nigériai válogatott csatárt, Terem Moffit.

Az Üllői útról október elején három ponttal távozó Tottenhamhez képest ugyan kevésbé tűnik félelmetes csapatnak a Nice, az viszont a fentiekből is tisztán látható, hogy a franciák is komoly gazdasági és sportszakmai fölényben vannak a Ferencvárossal szemben, meglátjuk, a magyar bajnoknak sikerül-e eltüntetni ezt a szignifikáns különbséget a pályán.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2024. október 24. 15:42
Semmi baj0m Saldanhával, de ha ny0lc millió eurót ér,akk0r miért tudta a Fradi megvenni 3-ért? A Fradi játék0sainak az értéke meg sem kőzelíti azt a valóságban azt amit a kretén transzfermerk ír- sajn0s. Ezért nagy szó h0gy 0tt vannak az EL-ben. Sajn0s Kubiék nagy0n primitíven,0st0bán, gőgősen k0mmunkikálnak. Ettől függetlenül Hajrá Fradi! Éljen Rebr0v, Csercsesz0v, Stőger, Sztank0vics, Jansen! Az ősszes hazai szaki futballgyilk0s kretén m.csabesszel az élen!
herden100
2024. október 24. 15:16
🇭🇺 m.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=avanti+ragazzi+di+buda+lazio
2024. október 24. 15:11 Szerkesztve
Csak ne legyen kezdő Saldanha, mindig csak akkor jött be a játéka amikor az utolsó fél órára tették be egy már fáradó védelemmel szemben..
sexykitty-5000124
2024. október 24. 15:02
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­k­­­e­­­l­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­­z­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!