Jó hír az autósoknak – kezdetét veszi az üzemanyagárak korrekciója

2024. október 16. 16:18

Bár a benzin ára egyelőre még változatlan marad.

2024. október 16. 16:18

Nyitókép illusztráció. Fotó: Marijan Murat/AFP

Elkezdődött az üzemanyagárak korrekciója, miután a Brent olaj hordónkénti ára is jelentős csökkenést mutatott a napokban – olvasható a Holtankoljak.hu oldalon.

Csütörtöktől már a gázolaj beszerzési ára is csökken bruttó négy forinttal, ugyanakkor 

a benzin ára változatlan marad.

Az aktuális átlagárak szerdán a következőképp alakulnak: 

  • a 95-ös benzin litere 602, 
  • a gázolajé 610 forint.  

Várhatóan a fenti gázolaj ár fog csökkenni bruttó 4 forinttal. 

Csökkent a vilagpiaci ár is

A világpiaci olajár öt százalékkal esett kedden, miután 

Izrael eloszlatta a piaci aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy iráni olajtermelő infrastruktúrára készülne csapást mérni

– emlékeztetett a távirati iroda.

Mindemellett a Nemzetközi Energiaügynökség is mérsékelte a globális kereslet növekedési ütemére vonatkozó előrejelzését, arra hivatkozva, hogy az OPEC+ termelői csoportban közel rekordszintű tartalékkapacitás áll rendelkezésre, valamint a fő piacokon, például Kínában mérséklődik a kereslet.

Hétfőn az OPEC is csökkentette idei és jövő évi keresletnövekedési előrejelzését. Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 5,27 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 69,94 dolláron, a Brent ára pedig 73,57 dollárra csökkent 5,02 százalékkal.

Mandiner/MTI

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. október 16. 16:43
Az olaj világpiaci ára csökken. Befolyásoló tényezők: - Kínai recesszió. - Lassuló világgazdaság, csökkenő kereslet. - Izrael megígérte, hogy nem fogja Irán olaj létesítményeit támadni, ezzel megnyugtatta a nyugati befektetőket. - Az amerikai választás miatt próbálják alacsonyan tartani az olaj árát, hogy ezzel is Kamalát segítsék. - A nyugati stratégák úgy döntöttek, hogy alacsony olajárakkal Oroszország gazdaságát gyengítik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!