Jegyezzük meg jól: ha most éberek maradunk, akkor beteljesíthetjük Széchenyi álmát

2024. október 02. 15:07

Ma megvan az önerő, a kormány kiharcolta az anyagi és politikai szuverenitást, s fennáll a politikai stabilitás is, így győztesei lehetünk az előttünk álló éveknek.

2024. október 02. 15:07
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin

(Nyitókép: Attila KISBENEDEK/AFP)

Orbán Viktornak mindig van egy terve. Divatos kifejezéssel élve víziója. A jobboldali kormányok politikájának esszenciája a hosszú távú stratégiaalkotás.

Mikor a politikai ösztönök jól működnek, akkor a reakciók mögött látni kell a mély és távlatos gondolkodást.

Persze mindezt az ellenzék nem érti, valójában nem is tudja felfogni, hiszen világéletében mintakövető volt. Így szocializálódott, ezt örökítette át nemzedékről nemzedékre, s ekképpen gondolkodik ma is. Moszkvát Brüsszelre vagy éppen Washingtonra cserélték, csillogó szemüket keletről nyugatra fordították. A birodalmaknak engedve elhitték és elhitették sokakkal, hogy nekünk valahová mindig „fel kell zárkóznunk”.

A liberálisokból, posztkommunistákból és sértődöttekből összeálló hazai ellenzék ma is kész recepteket vár a Nyugattól,

a jobboldal viszont elég bátor volt ahhoz, hogy – történelmi múltunk sikereit szemlélve – megpróbáljon politikai és kulturális mintákat teremteni. Ez a szembenállás élesedik most is, mikor Európa és benne Magyarország egy átalakuló világrendben igyekszik megtalálni a helyét.

Kik vagyunk, és mi a szándékunk? Ez az a kérdés, amit meg kell tudnunk válaszolni, ha nemcsak megmaradni és túlélni akarunk, hanem sikeresek is kívánunk lenni.

A helyes felelet ugyanis segít önazonosnak maradni, ami elengedhetetlen feltétele a szabad cselekvésnek.

Az Európai Unió egy békeprojekt. No nem olyasfajta, mint amilyet Immanuel Kant óta a világpolgár eszméjét hirdető liberalizmus, valamint manapság a „még több uniót” követelő föderalisták akarnak mindenféle vita lefolytatása nélkül kierőszakolni, sokkalta inkább olyan, mint amilyet az alapító atyák elgondoltak. Keresztény értékelveken nyugvó, a szabadkereskedelemre és a szolidaritásra alapozott, a nemzeti sajátosságok sokszínűségét tiszteletben tartó történelmi alkotás.

Célja a béke, a biztonság és a jólét szavatolása, nem elfeledkezve a szabadságról és a politikai stabilitásról.

Legyünk őszinték: az eredeti célokat szemlélve az unió részleges kudarcot vallott. A szabadság elillant, a keresztény értékek erodálódtak, a nemzeti kultúrák sokszínű értékeit és a hagyományos együttélési formákat pedig egy sosem látott kihívás, a woke ideológia tette zárójelbe. Így végül az egyénnek biztonságot nyújtó természetes közösségek kérdőjeleződtek meg. Az egyre mélyülő migrációs válság és az azzal járó iszlamizáció, illetve az orosz–ukrán háború és a rá adott uniós válasz tovább rontotta a helyzetet.

Ha az integráció egyik célja a béke volt, akkor a háborús pszichózis vajon mit és leginkább kit szolgál?

Ha az együttműködés mögött az a szándék húzódott meg, hogy az egyén biztonságban élhesse le földi életét, akkor mi végett erőltetik továbbra is a migrációt? S végül, mivé silányult a szabadságunk? Országhatárokat zárnak le, és merőben új, sokszor a józan ésszel szemben álló kulturális demarkációs vonalakat jelölnek ki.

A világrend átalakulóban van: az Egyesült Államok unipoláris kísérlete megbukott.

Új hegemónok és regionális hatalmak emelkednek fel, s erre válaszul a Nyugaton ismét felütötte fejét a hidegháborús logika. A blokkosodás. Nekünk, magyaroknak ebben a gyorsan változó világrendben kell megtalálnunk a helyünket s megőriznünk önazonosságunkat. Alkalmazkodnunk kell, és cselekednünk.

Ma megvan az önerő, a kormány kiharcolta az anyagi és politikai szuverenitást, s fennáll a politikai stabilitás is, így győztesei lehetünk az előttünk álló éveknek. Beteljesíthetjük Széchenyi álmát, 

felépíthetjük a saját tengelye körül forgó, önálló Magyarországot. Ehhez viszont semlegesség kell. 

A szabad politikai mozgástér csak kulturális önazonossággal és gazdasági semlegességgel vívható ki ebben a felbolydult világrendben. Orbán Viktornak pedig erre van egy terve, divatos kifejezéssel élve víziója.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Nagy Ervin

Mandiner

Idézőjel

Nem szeretnénk alárendeltjei lenni valamelyik hegemónnak, azt viszont a vak is látja, hogy számos nyugati érdekkör szeretné politikai és kulturális ügyekkel betörni a magyar önerőt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mreinstand-2
2024. október 02. 18:01
Igazából a szuverenitás alatt azt érti a bűnöző, hogy hagyják lopni, a víziója pedig az, hogy mások nevén óriási vagyonok gyűljenek össze a saját számára.
sexykitty-5000102
2024. október 02. 17:54
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­s­­­z­­e­­x­i­­ ­­­p­u­­n­c­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Namond
2024. október 02. 17:47
Melyik Széchenyi? Csak nem a Döblingben néhány labanc által elhalálozott István gróf példáját akarja a sunyin sunnyogó Nemzetmegvezető követni?
mc-foker
2024. október 02. 17:46 Szerkesztve
14 év NER kormányzásának az eredménye, hogy az unió utolsó előtti helyére csúsztunk vissza. EU rekorder a korrupció, a közszolgáltatások az összeomlás szélén, és a propaganda minősége és mennyisége simán megállná a helyét valamelyik közép-ázsiai diktatúrában. Tényleg ez volt Széchenyi álma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!