Itt van a kormány nagy turisztikai akcióterve – mutatjuk a részleteket!

2024. október 14. 17:10

Lehetővé tennék a készpénzmentes borravalót és vizsgáztatnák az idegenvezetőket.

2024. október 14. 17:10

Nyitókép: illusztráció/Getty Images

Önálló rendőrörs a bulinegyedben, a rövid távú lakáskiadás szabályozása és a magánszálláshelyek hasznosítása is szerepel abban a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által ismertetett, 14 plusz 2 pontból álló turisztikai deregulációs akcióterv, amelyet a szakma közreműködésével fogadtak el – közölte a Világgazdaság

A tárcavezető szerint idén minden rekordot megdönt a reptér forgalma, ami azért fontos, mert a turisztika növeli a GDP-hez való hozzájárulását, ami idén eléri a 12 százalékot. Ennek köszönhetően az adóbevételek több mint 10 százaléka ebből a szektorból származik.

A miniszter emlékeztetett: az év elején a magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen hozták létre a Turisztikai Tanácsadó Testületet, amelynek 33 tagszervezet a tagja. Ez az első olyan akcióterv, amely a közös munka az eredménye, és amely 

alapvetően bürokráciacsökkentő, deregulációs akciótervként értelmezhető. 

Nagy Márton a részleteket ismertetve elmondta, hogy vidéken nem lesz Airbnb-szabályozás, mivel egyetértettek abban, hogy csak moratórium legyen, és az adókat érdemes megemelni. Az Airbnb- kapcsán Budapesten moratóriumban és adóemelésben gondolkodunk – húzta alá, hozzátéve: biztos, hogy nem növekedhet tovább az Airbnb-piac.

Az ismertetett deregulációs csomag része a készpénzmentes borravaló szabályozása is, amit lehetővé kell tenni az éttermek számára.

A szervizdíj esetén a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy 12 százalékban maximálják, efölött azonban még adhat borravalót a vendég. A miniszter hangsúlyozta, a szervizdíj a vállalkozónak megy, a borravaló azonban a felszolgálónak, a kettőt teljesen el kell különíteni.

Az állatkerti belépő esetében Nagy Márton jelezte, hogy 

az szja-törvény módosításával egyértelművé teszik, hogy adómentesen adható mint béren kívüli juttatás.

Vizsgázni fognak az idegenvezetők, kivezetik a légitársaságokat sújtó adót – folytatta Nagy Márton.

A tárcavezető életszerűtlennek nevezte, hogy minden vendéglátóegység rendelkezzen parkolóhellyel, ezért felülvizsgálják, bizonyos esetekben százszázalékos mentességet kaphatnak a vendéglátóhelyek.

Kivezetjük a légitársaságokat sújtó adót – mondta a szén-dioxid-adó eltörléséről, ezt a reptér visszavásárlásával magyarázta, ami miatt azt tervezik, hogy felújítják a reptérre vezető gyorsforgalmi utat, amit 2026-ban kezdhetnek el. 

A vg.hu tájékoztatása szerint a turisztikai akcióterv elemei a következők:

  • Rendőri jelenlét fokozása a bulinegyed területén
  • A rövid távú lakáskiadás szabályozása
  • Gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása
  • Szálláshelyen üzemelő medencék személyes felügyeletének biztosítása
  • Készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása
  • Felszolgálási díj maximálása
  • Hivatásturisztikai rendezvények szervezését elősegítő szabályozás módosítása
  • Állatkerti belépő mint adómentesen adható béren kívüli juttatás biztosítása
  • Idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása
  • Idegenvezetéshez tudomásmegújító képzés kialakítása
  • Digitális SZÉP-kártya fejlesztése
  • Éttermek előtti parkolók biztosításának felülvizsgálata
  • NTAK-attrakciók körének bővítése az átfogó adatvagyon megteremtése érdekében
  • Repülőtérhez kapcsolódó szabályozás felülvizsgálata, szén-dioxid-adó eltörlése
  • Élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódó, vendéglátási tájékoztató anyagok készítése
  • Termálvíz-kísérő gáz jövedéki adójának tisztázása

 

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nesztekjobbrol
2024. október 14. 20:03
"A miniszter hangsúlyozta, a szervizdíj a vállalkozónak megy, a borravaló azonban a felszolgálónak" akkor minek a szervizdij ? a vallalkozo szabja az arat, mi ez a marhasag ? keszpenzmentes borravalot csomo helyen eddig is elfogadtak tolem, mar megint fingreszeles a kormanytol, celjuk a keszpenz fokozatos betiltasa, h mindenkit mindenhol megvamolhassanak
kae-71
2024. október 14. 19:56
naszóval röviden: "több rendőrt küld a bulinegyedbe" -halkan kérdem: már nagy mártonhoz tartozik a rendőrség is? "a falusi turizmus erősítése érdekében lehetőséget biztosítanak a gazdasági épületek, például pajták szálláshelyként való hasznosítására." -ezek szerint a vidéki NER-es ribancok külön házakat kapnak, csak "pajta" elnevezése lesz a tervrajzon? mert nem hiszem, hogy a svájci vendég idejön zürichből, és örül, ha bebasszák a lovak közé a szalmába... " a szervizdíjat 12 százalékban maximalizálják, elkülönítve a borravalótól. A borravaló közvetlenül a felszolgálóhoz kerül. A maximalizált szervízdíjnál pedig saját belátásunk szerint többet is adhatunk, de ez rajtunk múlik." -eddig sem lehetett felszolgálót találni, ezután még annyira sem folyt köv.
zsolt196969
2024. október 14. 19:52
Na látom a balos DK kis pöcsök akcióba vannak. Talán a belpesti buzi bulikon Kellene lennetek....... Vagy a Karigeri nyalogatni...
zsolt196969
2024. október 14. 19:50
Og1 na akkor készülj fel te büdös belpesti zsidó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!