Így szelídül meg a halál a Hospice-ban (VIDEÓ)

2024. október 13. 22:14

„A halál közelsége jobb orvossá teszi az embert, megtanulunk úgy kommunikálni a beteggel, hogy az igaz legyen és őszinte.”

2024. október 13. 22:14
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben jött létre Polcz Alaine kezdeményezésére, és azóta a gyógyíthatatlan betegek gondozásának meghatározó szereplője Magyarországon. Az alapítvány célja, hogy az élet utolsó szakaszában lévő betegek számára biztosítsa a méltóságteljes gondoskodást, miközben támogatást nyújtanak a családoknak a betegség és a gyász feldolgozásában is. A hospice ellátás lényege, hogy nem a halálra összpontosít, hanem az élet utolsó szakaszára, amelynek a lehető legjobb minőséget igyekeznek biztosítani a betegek számára. 

„A hospice nem a halálról szól, hanem arról az élet szakaszról, amely az utolsó hónapokat jellemzi, amikor a betegek sok tünettel küzdenek”

 – mondja Dr. Muszbek Katalin, az Alapítvány alapító főorvosa.

A hospice szemlélet holisztikus megközelítést alkalmaz, amely magában foglalja a fizikai fájdalomcsillapítást, a lelki támogatást, valamint a betegek és családjaik szociális és spirituális igényeinek biztosítását. „A hospice ellátás célja, hogy a betegek utolsó időszaka a lehető legkevesebb tünettel és panasszal teljen, a lehető legjobban éljék meg ezt az időszakot” – hangsúlyozza Muszbek.

Az Alapítvány tevékenysége elsősorban az otthoni ápolásra összpontosít, amely lehetővé teszi, hogy a betegek saját környezetükben, családjuk körében kapják meg a szükséges gondoskodást. 

„Az otthoni ápolásban ismerjük meg igazán a betegeket, és tudunk olyan biztonságot nyújtani nekik, amely később segíthet abban, hogy a családok ránk bízzák szeretteiket az életvégi ellátásban, abban az időszakban, amikor a beteg ellátását otthon már nem tudnánk megoldani”

 – mondja Dr. Tóth Krisztina, az Alapítvány orvosigazgatója. Az otthoni ápolást egy 10 ágyas fekvőbeteg-osztály egészíti ki, ahol a betegek megfelelő környezetben, szakértő kezekben tölthetik utolsó heteiket.

Az ellátás során egy multidiszciplináris csapat dolgozik együtt, amely orvosokból, ápolókból, pszichológusokból, lelkészekből, szociális munkásokból és önkéntesekből áll. „Nagyon fontos, hogy a család is részt vegyen az ellátásban, és a hospice rendszerben segítjük a konfliktusok megoldását, hogy 

a családtagok békében búcsúzhassanak szeretteiktől”

 – jegyzi meg Muszbek Katalin a hospice ellátás egyik azon részletét, amire ritkán jut szó.

Az Alapítvány nemcsak a betegeket, hanem a családokat is támogatja a gyász feldolgozásában. Az érzelmi és lelki támogatás mind a betegek, mind a hozzátartozók számára alapvető része az ellátásnak. A gyógyíthatatlan betegség nemcsak fizikai fájdalmat okoz, hanem súlyos lelki terheket is, amelyek kezelése elengedhetetlen. „Az utolsó szakaszban a betegek gyakran étkezési zavarokkal, alvászavarral, szorongással, depresszióval küzdenek, ilyenkor nemcsak a testi, hanem a lelki támogatás is létfontosságú” – hangsúlyozza Muszbek.

A halállal kapcsolatos viszony is teljesen átalakul a hospiceban töltött évek során. A hétköznapjainkban hárítjuk a halál gondolatát, itt viszont nincs erre lehetőség. Muszbek Katalin elmesélte, 

„a harmincvalahány év megszelídítette a halált. Megszelídült a bennem lévő félelem, ami régen volt arról, hogyan fogom az életemet befejezni. Látom, nem leszek egyedül, 

olyan csapat vesz majd körül, hogyha beteg leszek, akiknek minden feltétel nélkül a kezébe adom magam.” Tóth szerint „a halál közelsége jobb orvossá teszi az embert, megtanulunk úgy kommunikálni a beteggel, hogy az igaz legyen és őszinte.” Az orvosok is kevésbé égnek ki az őszinte kommunikációval: „nem élik meg kudarcként azt a pillanatot, amikor ők már nem tudják meggyógyítani a beteget, hanem mellette tudnak maradni akkor is”.

Az elmúlt több mint harminc év során az Alapítvány több mint 10 000 beteget és családot kísért el az utolsó úton. „Körülbelül évi ötszáz betegnek nyújtunk segítséget, de ha figyelembe vesszük a családtagokat és a telefonos lelki támaszt, akkor ez a szám még magasabb” – mondja Muszbek. Az ellátás mindenki számára ingyenes, hiszen az emberhez méltó halál minden ember alapvető joga.

Az Alapítvány működése során számos kihívással kellett szembenézni, különösen a finanszírozás terén. A társadalombiztosítás csak a költségek körülbelül 20%-át fedezi, így 

az Alapítvány nagymértékben függ az adományoktól és a támogatásoktól. 

„Ha nem lenne az adománygyűjtés és a társadalmi támogatottság, már rég be kellett volna zárnunk a Hospice Házat” – vallja Muszbek.

Az Alapítvány jövőbeni tervei között szerepel az ellátás kiterjesztése más betegcsoportokra is, nemcsak a daganatos betegekre. „Szeretnénk kiterjeszteni a betegkört, hogy más betegek is hozzáférhessenek az ellátáshoz, ne csak a rákbetegek. Szeretnénk például idősotthonokban is létrehozni hospice szobákat, ahol a betegek méltósággal halhatnak meg, ne kelljen őket elszállítani egy krónikus osztályra, hogy ott haljanak meg teljesen egyedül” – mondja az alapító főorvos.

A hospice szemlélet terjedésének előmozdítása érdekében az Alapítvány nagy hangsúlyt fektet az oktatásra és a szemléletformálásra. Orvosokat, ápolókat és önkénteseket képeznek, hogy minél több szakember ismerje meg a hospice lehetőségeit. „Nagyon fontos, hogy a szakemberek megtanulják, hogyan kommunikáljanak a betegekkel az élet végén, mert ez segít megelőzni a kiégésüket, és jobb orvossá teszi őket” – hangsúlyozza Tóth.

Nagyköveti méltatás – Gyurta Dániel 

Bár már 1991-ben Polcz Alaine vezetésével megjelent a hospice szemléletű ellátás Magyarországon, sokan még mindig nem ismerik. A Magyar Hospice Alapítványban dolgozó orvosok, ápolók a legnehezebb úton kísérik el a hozzájuk került betegeket, és azok családtagjait. A nemzetközi hospice szemléletnek megfelelően, a már csak tüneti kezelésben részesíthető, gyógyíthatatlan betegek testi és lelki szenvedéseik enyhítésével foglalkoznak. Minden ott dolgozó, a betegek ellátásában résztvevő munkatársuk kiemelkedő emberségről és szeretetről tesz nap mint nap tanúbizonyságot. Bízom benne, hogy a jelöltségük nyomán még többen megismerik a hospice szemléletet, hiszen a méltóságteljes utolsó út joga mindenkit megillet.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 13. 23:36
Akinek szíve van, nézze meg: vm.tiktok.com/ZGeqwC3pn/ m.youtube.com/watch?v=3MtxGa2uouo&pp=ygUidGhlIHZvbHVudGVlcnMgdGVsZXBhdGhpYyB2ZXJzaW9uIA%3D%3D ❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚
herden100
2024. október 13. 23:36
IGYUNK VIZET. www.napfenyesgyogykozpont.hu/alkohol-alkoholizmus/ vm.tiktok.com/ZGeEDqJ1W/ vm.tiktok.com/ZGeEDXu9q/
Akitlosz
2024. október 13. 22:33
„A halál közelsége jobb orvossá teszi az embert" Akkor már késő. Előbb kellett volna meggyógyítani.
sexykitty-5000110
2024. október 13. 22:18
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­e­­l­­­d­ ­a­ ­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!