Hoppá: egy magyar van az emberi evolúció megfejtésének kapujában (VIDEÓ)

2024. október 09. 19:25

A kutyákon át vezet az út.

2024. október 09. 19:25
null

Nyitókép: Highlights of Hungary / Gáti Oszkár Dániel

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Faragó Tamás, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos munkatársa, az egyik legjelentősebb kutató a világon a kutyák vokális tanulásának vizsgálatában. Több mint másfél évtizede elkötelezetten kutatja a kutyák és más állatok hangadásait, hogy miképpen használják ezeket kommunikációra. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator Grant pályázatának nyertese, immáron több mint 2,5 millió eurós keretből folytathatja kutatásait. 

Faragó pályafutása kezdetén a hangok világával foglalkozott. „Bioakusztikusnak szoktam definiálni magam leginkább” – vallja magáról, hiszen nem csak az ember négylábú barátainak a hangja, viselkedése érdekli, hanem „mindenféle állat viselkedése érdekel, ideértve az embert is”. Faragó már gyermekként is érdeklődött az állati viselkedés iránt: 

„Óvodás koromban is lekötött hosszú időre a hangyák vonulása”

 – emlékszik vissza az első találkozásaira az állatvilág lenyűgöző viselkedésformáival.

A kutyaetológia egy olyan tudományág az etológián belül, ami gyakorlatilag Magyarországon, Csányi Vilmos professzor vezetésével jött létre. Bár azóta a világ számos pontján foglalkoznak már kutyaetológiával, de a legnagyobb szellemi műhely itt, Budapesten van az ELTE-n. Tamás is itt, Csányi Vilmos professzor hatására találkozott először az etológia tudományával, és itt kezdett el foglalkozni a kutyák viselkedésével, amely azóta is kutatásainak középpontjában áll. 

Csányi professzor volt az, aki először fogalmazta meg azt a gondolatot, hogy a kutyák viselkedése révén értékes információkat nyerhetünk az emberi viselkedés evolúciójáról. 

Faragó ezt a vonalat követve kezdte el a kutyák hangadásának különféle formáit vizsgálni, különösen az ugatás, morgás, nyüszítés és vonyítás terén.

„A kutyák vokális tanulási képességeinek mérése egy eddig kevéssé kutatott terület” – magyarázza Faragó. Az emberi nyelvfejlődés kutatásához hasonlóan a kutyák hangadásai is bonyolult, tanulási folyamat eredményei lehetnek. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kutyák bizonyos hangokat képesek utánzással megtanulni, különösen akkor, ha ezeket a hangokat gazdáik vagy más kutyák adják. A legizgalmasabb kérdés az, hogy hogyan képesek a kutyák különböző hangokat produkálni, és ezek hogyan segítik őket a kommunikációban.

A kutyák vokális tanulása különösen érdekes lehet az emberi hangfejlődés szempontjából, mivel a kutyák szociális toleranciája és kooperációs készségei sok hasonlóságot mutatnak az emberekével. 

„Van egy olyan hipotézis, miszerint az embereknél a szociális tolerancia, az elfogadó készség az indukálója volt azoknak a változásoknak az agyban, amelyek kellettek ahhoz, hogy el tudjon indulni a vokális tanulás kialakulása. 

Erre rakódott rá a kooperációra való képesség, ami csak hajtotta a folyamatot. Ami a kutyák esetében nagyon izgalmas, hogy gyakorlatilag ugyanazokat a lépcsőket vették végig a háziasítás során, mint amik valószínűleg az embernél is lejátszódtak” – fogalmazott Faragó.

Tamás a kutatásaihoz különböző módszereket használ, a viselkedéstesztek mellett a nem invazív elektroenkefalográfiát (EEG) és a funkcionális mágneses magrezonanciás képalkotást (fMRI), melyek segítségével a kutyák agyműködését vizsgálja. „Kunyeráló helyzetekben a gazdi eszik valamit, ami nagyon szimpatikus a kutyának, a kutya pedig próbálja felhívni a figyelmét magára. Ha a gazdi ezt ignorálja, akkor a kutya vagy abbahagyja, vagy vérmérséklettől függően elkezd kipróbálni új stratégiákat, és eljöhet az a pont, amikor 

a gazda vagy megunja, vagy olyan végtelenül cukinak tartja azt, amit a kutya csinált, hogy ad neki egy falatot, ezzel megerősítve a viselkedést. 

Ez egy spontán tanulási folyamatot indíthat el.”

Egy különösen izgalmas kutatásuk a kutyák vonyításával foglalkozott, amelyről Faragó így mesélt: „A farkasok vonyítanak, a kutyák ugatnak. Az volt a gondolat, hogy a vonyítás szükségtelenné vált a háziasítás során, mivel az ember táborában élő kutyáknak már nem volt szükségük arra, hogy a falkájukat összetartsák vagy távol tartsák a szomszédos falkákat.” Faragó és csapata arra jutott, hogy a genetikai távolság a közös farkas őstől összefüggésben van azzal, hogy mely kutyafajták vonyítanak, és melyek ugatnak inkább.

A kutatásban részt vevő kutyák és gazdáik szoros együttműködése fontos eleme a munkának, és a kutatócsoport számára kiemelt jelentőségű az, hogy minél többféle kutya vegyen részt a vizsgálatokban. „Citizen science módszerekkel is fogunk majd dolgozni, ahol a gazdákat arra kérjük, hogy minél több, változatosabb hangot rögzítsenek, és küldjék el nekünk elemzésre” – mondja a kutató.

Tamás élete se csak kutyasimogatásból áll. 

Faragó megjegyzi, hogy egész nap kutyákkal lenni nagyon romantikusan, csábítóan hangozhat, de a gyakorlatban sajnos az adatgyűjtés a legkisebb eleme a kutatásnak. Ha van egy megvizsgálandó jelenség, akkor először utána kell olvasni, hogy bárki foglalkozott-e már vele, vannak-e róla publikációk. Ha nincs, akkor ki kell találni, hogyan lehet megvizsgálni. Véglegesíteni kell a kutatási módszert, el kell kezdeni az alanyokat behívni, megkérni őket, hogy vegyenek részt a kísérletekben. Az adatgyűjtés után pedig jön a munka nagyja, elemzik a viselkedéseket, kiértékelik a gyűjtött hangfelvételeket. Számszerűsítik őket, statisztikai módszerekkel összehasonlítják azokat. Megírják a tanulmányt, elküldik egy tudományos folyóirathoz, ők javaslatokat tesznek, kritikával élnek, a kutatók ezeket kijavítják, kiegészítik, aztán megszületik másfél-két év után egy publikáció. „Úgyhogy maga a kutyasimogatás része sajnos csak nagyon kicsi rész” – jegyezte meg Faragó.

A gazdik számára a „kísérlet” szó lehet, hogy ijesztően hangzik, de nem kell félni: 

„általában jutalomfalatokkal tömjük a kutyákat közben, 

vannak olyan kutyák, amikről a gazdi azt mondja, hogy gyakorlatilag függővé váltak a tanszéki kísérletektől, ha itt a környéken sétálnak, akkor húznak az épület felé, jönni akarnak újra.”

Azon túl, hogy Tamás munkája a kutatási világban elismerést nyert, a gazdikkal is igyekeznek megosztani az eredményeket. Különféle családi kutya programok keretében minden évben előadásokat tartanak a legfrissebb kutatási eredményekről, amelyek közérthető formában mutatják be a tudományos munkát. „Csinálunk kis előadásokat, ahol színesen és közérthetően osztjuk meg az eredményeinket a gazdákkal” – meséli a kutató.

Faragó Tamás jelenleg is egy ötéves projekt keretében vizsgálja tovább a kutyák vokális tanulását, és a jövőre nézve számos izgalmas kérdést kíván megválaszolni. Kiemelten érdeklődik aziránt, hogy hogyan tükröződnek a kutyák érzelmi állapotai a hangadásukban. Ahogy ő maga is megfogalmazza: „Gyakran a válasz helyett még több kérdés merül fel az eredmények kapcsán, ez a szépsége is az egésznek.” A munkájával nemcsak a kutyák kommunikációs világába nyújt bepillantást, hanem fontos evolúciós kérdéseket is megválaszolhat, amelyek az emberi nyelvfejlődés megértéséhez vezethetnek.

Nagyköveti méltatás – Borbás Marcsi 

Faragó Tamás az ELTE-TTK tudományos munkatársa, a Biológiai Intézet Etológiai Tanszékének és az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoportjának oktatója több, mint két és fél millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási alaptól. A 2024 nyarán induló, öt évre szóló támogatás segítségével az emberi nyelv egyik fontos elemét, a vokális tanulás képességének lehetőségét kutatja a kutyáknál. A vokális tanulás leegyszerűsítve a hangutánzás, vagyis az olyan hangok produkálása, amelyek nem részei a veleszületett repertoárnak. Ami az embernél alapvető képesség, az a többi emlősnél ritka: eddig csupán a cetek, a fókák, a denevérek és az elefántok esetében írtak le hangutánzó készségeket. Hogy az ember e képességének hogyan került a birtokába, az a mai napig rejtély. Faragó Tamás ezzel a kutatással világszinten nagy érdeklődésre számíthat.

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2024. október 09. 21:26
'immáron több mint 2,5 millió eurós keretből folytathatja kutatásait' --- a szélhámosság evolúciója, de amíg nem agyal genetikailag módosított mérgen, leszarom
elbert-0
2024. október 09. 21:23
ja persze persze, hogyne a kutyákon keresztül. Bazmeg mikor nem azokról a kibaszott kutyákról sőt kutyusokról szól már megint valami eget rengető kutatási eredmény.
Trinitysum
2024. október 09. 20:34
Ezt tételesen tudom cáfolni. A szomszéd kutyái egész nap vonyítanak! Lehet, hogy a tulajdonosaik még az emberi evolúció kezdeti szintjén állnak?
sexykitty-5000107
2024. október 09. 20:09
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­a­­ ­­s­z­­­e­­x­­­i­ ­­p­­u­­n­­­c­i­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!