Highlights of Hungary: Aki a textil segítségével fejezi ki magát (VIDEÓ)

2024. október 04. 21:38

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a nagykövetek, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

2024. október 04. 21:38
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Temesi Apol textiltervező művész és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) adjunktusa, aki alkotásaiban és kutatásaiban a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a tervezői felelősségvállalás kérdéseivel foglalkozik. Kutatásai során különösen a helyreállító nyersanyagcentrikus tervezés kérdése foglalkoztatja, igyekszik az úttörője lenni a textilipari hulladékok kreatív újrahasznosításának. „Azt hiszem, hogy ha anyagokon keresztül gondolkodunk, anyagokon keresztül fejezzük ki magunkat, akkor igenis van beleszólásunk abba, hogy mi az az anyag, amit kiválasztunk, és az milyen hatást gyakorol a környezetünkre” – vallja Temesi.

A művészi véna és a textil felé vezető út

Temesi Apol számára a művészi véna nem egyenes úton vezetett a textiltervezéshez. Családjában sok az író és költő, így az alkotói kifejezés iránti vágy már korán jelen volt az életében. Az érettségi után azonban nem volt biztos abban, milyen irányba induljon. „Egy évnyi gondolkozási időt kértem az élettől”, majd végül a művészettörténet felé fordult, ahol 

az egyetemi évek alatt kezdte megérteni, mennyire különleges dolog megtalálni azt az anyagot, amelyen keresztül egy művész ki tudja fejezni magát.

Számára ez az anyag a textil lett, amely segítségével azóta is kifejezi gondolatait és érzéseit.

A Your Nature kollekció – Fenntarthatóság és természet inspirációja

A fenntarthatóság mindig is központi szerepet játszott Temesi Apol munkáiban. A Your Nature kollekció születésekor különösen fontos volt számára, hogy természetes anyagokat használjon, és a hazai gyapjúipari hulladék újrahasznosításával foglalkozzon. A kollekció egyik izgalmas eleme a növényekkel történő természetes festés volt, ami a biodiverzitás fontosságára és az invazív növények problémájára hívja fel a figyelmet. „A doktori iskolában kezdtem el dolgozni a hazai gyapjúipari hulladékkal, és természetesen felmerült a kérdés, hogy milyen színező anyagot használunk, amikor természetes anyaggal dolgozunk” – meséli Apol.

A projekt során Apol elkezdte vizsgálni, hogyan lehet az invazív növényeket – amelyek a biodiverzitásra káros hatással vannak – felhasználni a textiliparban, ezzel is csökkentve azok negatív hatását. „Valahogy el kell kezdenünk azon gondolkodni, hogy hogyan viszonyuljunk hozzájuk” – fejtette ki Temesi. 

„A Your Nature sorozat ennek a bemutatására készült, a teljes pigment palettát feltárja, megmutatja, hogy melyek ezek lokálisan felfedezhető növények, milyen problémát okozhatnak, milyen színt tudnak adni.”

Tervezői felelősségvállalás és környezettudatosság

Temesi Apol elkötelezett a tervezői felelősségvállalás mellett, amely számára nem csak a munkásságában, hanem a mindennapjaiban is megjelenik. Már a mesterdiploma megszerzésekor is fontos kérdés volt számára, hogy egy művésznek milyen felelőssége van az általa létrehozott tárgyak utóéletében. Munkáiban mindig is arra törekedett, hogy az anyagok, amelyeket felhasznál, ne váljanak hulladékká, hanem újrahasznosításra kerüljenek, vagy legalábbis minimális ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Doktori kutatásában ezt a kérdést részletesen vizsgálta, és arra kereste a választ, hogyan lehet az anyaghasználatot úgy alakítani, hogy az a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre.

A hazai gyapjú újrahasznosítása

Apol egyik fő kutatási és alkotási területe a hazai gyapjúipar hulladékának újrahasznosítása. Munkái során háromféle gyapjúval dolgozik: 

a textiliparban keletkezett szabászati hulladékkal, a használt pulóverekből származó textilhulladékkal, valamint a birkanyírás után keletkező, máshol fel nem használt gyapjúval. 

Az utóbbi különösen nagy kihívás Magyarországon, nem csupán anyaghasználati, hanem szociális és ökológiai szempontból is. Apol célja, hogy ezen anyagok újrahasznosítása révén ne csak a környezetvédelmi kihívásokra találjon választ, hanem társadalmi szinten is pozitív hatást gyakoroljon.

Innovatív anyagfejlesztéseinek köszönhetően Temesi Apol számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. 2018-ban a Climate-KIC Accelerator program keretében díjat és különdíjat nyert gyapjú akusztikai panelekkel, amelyek nem csak környezetbarát megoldások, hanem funkcionálisak is. 2022-ben a BIG SEE Product Design Award díjat kapta meg, és a SoundWool termékcsaládja révén még nagyobb figyelmet kapott a nemzetközi formatervezői színtéren.

Tanítás és jövőbeli célok

A művészi munka mellett Temesi Apol számára fontos szerepet tölt be az oktatás is. A MOME adjunktusaként a tervezői felelősségvállalás és a fenntartható tárgyi kultúra nézőpontjait és módszertanát oktatja. Diákjaival való kapcsolata kiemelkedően fontos számára, és büszke arra, hogy segíthet nekik megtalálni saját útjukat a tervezés világában. „Ebben is találtam egy hivatást” – mesélte.

Jövőbeli tervei között szerepel saját vállalkozásának bővítése, valamint a hazai gyapjú kérdésének hosszú távú megoldása. Apol számára fontos, hogy munkájával olyan változásokat indítson el, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak, és pozitív hatással vannak a környezetre és a társadalomra egyaránt. Munkásságával szeretné megmutatni, hogy a művészet korunk kihívásaira is releváns választ tud adni, a fenntarthatóság, innováció és művészet hármasával sok embernek az életét jobbá lehet tenni.

Nagyköveti méltatás – Dr. Almási Kitti 

Rendkívül közel áll hozzám a fenntarthatósági szempontok hangsúlyozása. Saját gondolkodásmódomat is nagyban meghatározza annak újragondolása, hogy mire figyelünk, mit „dobunk ki” az ablakon ahelyett, hogy beépítenénk, megértenénk, meglátnánk az abban rejlő tartalékokat. A fogyasztói szemlélet, az eldobható, elértéktelenedő tárgyak világában üdítő színfoltnak tartom, ha egy művész ezzel dacolva értéket teremt az értéktelennek hitt dolgokból. Ezek az alkotások észrevétlenül is hatnak ránk, arra késztetve, hogy meglássuk a szépet és használhatót a minket körülvevő tárgyakban. Textilhulladékokból készített belsőépítészeti termékekkel árnyalja a szemléletünket a felesleges/értékes vonalon, környezettudatosságra nevel. Apol textiltervezőként végzett az egyetemen, majd a doktori iskola évei alatt kezdett el tanítani a Design Intézeten belül. Oktatóként a tervezői felelősségvállalás és a fenntartható tárgyi kultúra nézőpontjai és módszertana foglalkoztatja. Ehhez kapcsolódva tanít a nemzetközi DIY módszertanhoz kapcsolódó saját módszertanával nyersanyagcentrikus tervezői szemléletet.

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 04. 21:43
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­z­e­­x­i­ ­p­­­u­n­c­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!