„Imádni fogják” – Gyurcsány Ferenc bemutatta női álnéven írt regényét

2024. október 02. 16:50

Különösen szimbolikus, hogy miután a DK elnöke kiakadt a Szabadság-szobor talpazatára tervezett kőkereszt miatt, első, álnéven írt regényének címe: A kereszt halála.

2024. október 02. 16:50

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala

Az Index számolt be róla, hogy a budapesti Magvető Caféban bemutatták Gyurcsány Ferenc első krimijét, amit Kate Vargha álnéven írt. A szerzővel Tarjányi Péter, a találó címmel ellátott A kereszt halála kiadója beszélgetett.

Gyurcsány Ferenc és A kereszt halála. Forrás: Facebook

Tudsz írni, Feri” – indította a beszélgetést a könyvbemutatón Tarjányi Péter,

aki többek között azzal adta Gyurcsány Ferenc alá a lovat, hogy a DK elnöke ösztönös író, „szórakoztatva tanít”, de közben magából is mutat szilánkokat. Az egykori miniszterelnök erre kontrázott rá azzal, hogy fogalma sem volt a krimiírásról, így először csak egyetlen fejezetet írt meg, majd rájött, „hogy ez működik”.

Ezt is ajánljuk a témában

Futás közben írni

A kereszt halála című könyvben a legfontosabb dilemmákat a család, a vérség kapcsolata, a hit, valamint a nemi identitás kérdései jelentik. Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott, hogy „mind arról szól, hogy ki a csuda vagyok én? Egy örök dilemma, hogy kik is vagyunk mi.”

Gyurcsány azt is elmondta, hogy az egyházzal nem felhőtlen a viszonya, de olvassa a Bibliát és csodálja a hitet csodálja. Véleménye szerint könnyű osztozni a keresztény hitben, mert irgalomról és szeretetről tanít, amihez valakinek szüksége van Jézus tanítására. Továbbá arról is beszélt, hogy hit nélkül nem létezhet az ember, de ennek a hitnek nem kell Istenben manifesztálódnia.

A könyv cselekményének nagy része futás közben született meg a fejében.

Gyurcsány Ferenc egy kérdésre az is elárulta, hogy a regényben apró dolgokat emelt csak át a valóságból. Dobrev Klára egyik szokását például beleírta a könyvbe, hiszen felesége csak azért megy a konyhába, hogy ott a főzéssel foglalkozó férjével beszéljen. A készülő regényt is először csak Dobrev Klárának és Mihancsik Zsófia újságíró-fordítónak mutatta meg.

Ezt is ajánljuk a témában

A politikus-szerző olyan érdekességeket is megemlített, hogy a krimi egy fiktív városban játszódik, két szálat pedig tudatosan hagyott nyitva a végén, hiszen már készül a folytatás. A következő kötet azonban csak 2026 után jelenhet meg. Mint elmondta, két témát szeretne körbejárni, mégpedig a tudományos élet és a plágium kapcsolatát, valamint a woke-jelenséget.

Gyurcsány Ferenc és A kereszt halála. Forrás: Facebook

Kiderült az álnév apropója is

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy nem néz tévét, nem jár meccsekre vagy bulikba, így számára az írás jelenti a pihenést. Alább teljes hosszában olvasható, amit a regény születéséről és tartalmáról mesélt:

„Tavaly tavasszal hirtelen ötlettől vezetve, pár perc gondolkodás után megírtam egy elképzelt krimi első fejezetét. Csak úgy játékból, egyszerűen tudni akartam, hogy megy-e. De akkor még magam se hittem, hogy meg is fogom írni a regényt. Aztán pár héttel később újra elkezdett foglalkoztatni a dolog. De mielőtt folytattam volna az írást, ezt az első fejezetet elküldtem egy jól ismert és elismert írónak, megkérdezni, hogy mit gondol róla.

Pár nap múlva azt válaszolta, hogy „nem is olyan rossz”, illetve ellátott pár tanáccsal arra az esetre, ha úgy döntenék, hogy folytatom a regényírás kalandját. És úgy döntöttem. Így kezdődött.

Ha egy mondatban kell összefoglalnom, akkor azt mondom, hogy egy életveszélyesen megsebesített kislány támadójának felkutatásáról és a gyilkossági kísérlet mögötti történet kibogozásáról. De a könyv – reményeim szerint – több ennél. Nagy tempójú, kacskaringós utazás az örök dilemmák világában: szerelem, bosszú, család, hit… és nem folytatom. A mese középpontjában látszólag egy bűncselekmény van, de csak látszólag. De nem spoilerezek, inkább olvassák el a könyvet. Imádni fogják.”

A beszélgetés során az is kiderült, hogy nyár közepén eszébe jutott, hogy „valamilyen politikai utalást, személyes villanást” is szeretne belecsempészni a regényébe. Egy kevéske gondolkodást követően el is rejtett a szövegben egy rá jellemző, „akár aktuális politikai utalásnak is felfogható pár sort”. Emellett a DK elnöke elárulta, hogy álnévként az édesanyja nevéből képzett nevet használta fel. „Anyám megérdemli, hogy így megmaradjon a neve. Csodálatos asszony volt” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000102
2024. október 02. 20:06
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­k­e­­­l­d­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Gombavagyok
2024. október 02. 19:58
És mi van, ha Ferinek nem csak az írói álneve női név, hanem maga a Feri is nő... Úgy ahogy van. Tetőtöl talpig.. Vagyis részben.. Imádja ezt az "elembétékús" marhaságot úgyis. Feri.. Ne haragudj.. Te nem vagy orális. Akarom mondani normális..
Lombi
2024. október 02. 19:52
Anyukája elmagyartalanított nevén írt egy könyvet, aminek címe A Kereszt Halála. Ebben benne is van minden. A többire már nem vagyok kíváncsi.
patriota-0
2024. október 02. 19:49
Hát, nem gurult le az ipari mennyiségű alkohol nyom nélkül Ferenc testvér torkán, az egyszer biztos. És az alkohol nem kíméli az agysejteket sem, ezt meg láthattuk a parlamenti felszólalásban. Én szívből kívánok neki sok sikert, és örömöt az új foglalkozásához, addig se beszél hülyeségeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!