A győri háztartási keksz történetének vége: eltűnt egy magyar klasszikus

2024. október 28. 17:33

Az ikonikus édesség több mint egy évszázada volt jelen a magyar konyhákban és a családi receptek között. Immár végleg lekerült a boltok polcairól a győri háztartási keksz.

2024. október 28. 17:33
Béres Sándor
Béres Sándor

A győri háztartási keksz története az 1800-as évek végére nyúlik vissza, amikor a győri kekszgyár megalkotta ezt az egyszerű, ám sokoldalúan fogyasztható édességet. A győri albert keksz és a győri édes háztartási keksz gyorsan népszerűvé vált Magyarországon, hiszen rendkívül könnyen volt tárolható, hosszú ideig friss maradt és kiváló alapanyagot nyújtott számos magyar süteményhez, például a keksztekercshez és a kókuszgolyóhoz is. E két édesség pedig máig a magyar desszertkultúra szerves része.

Győri háztartási keksz. Fotó: Origo.hu
Győri háztartási keksz. Fotó forrása: Origo.hu weboldala

A kekszek ezen egyszerű, mégis időtálló receptje generációkat szolgált ki. Az alapvető összetevői – liszt, cukor és olaj – révén a keksz ízvilága semleges, ugyanakkor könnyen variálható. A háztartási kekszes sütik pudinggal vagy akár lekvárral készült változatai a háziasszonyok kedvencei voltak. De a keksz praktikus csomagolása és semleges íze lehetővé tette azt is, hogy a kekszet akár darált változatban is felhasználják, amelyből páldául kiváló háztartási keksz torta vagy más kekszes sütemények készülhettek.

Miért olyan egyedi a győri háztartási keksz?

Az itthon népszerű háztartási kekszek különlegessége a jellegzetes lyukas kialakítás (nyitóképünkön), amely nem csak látványos, hanem sütés közben a gyakorlatban is segíti a megfelelő hőelosztást.

Érdekeség, hogy bár az elmúlt évek során megjelent győri édes zabfalatok és a győri édes duplajó is sokak kedvence lett, igazán kultikus státuszát tekintve a háztartási keksz máig ismert maradt.

Hová tűnik a győri háztartási keksz?

Október elején a Mondelez közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatak, hogy: „a háztartási keksz gyártását a Mondelez 2024 első negyedévében megszüntette, és nem is tervezi a gyártás újraindítását. Ennek oka sajnos a fogyasztói kereslet tendenciózus, folyamatos csökkenése, amely mára marginálissá vált. Reméljük, gazdag kekszkínálatunkból talál magának olyan terméket, amely megfelel étkezési szükségleteinek.”

A megszűnés okai között tehát a gazdasági körülmények változásai és a piaci kereslet csökkenése állnak.

Mint az Origo emlékeztet: 117 év után állítják le az érintett kekszek gyártását.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Alternatívák és receptek – a háztartási keksz tovább él

Bár a győri háztartási keksz megszűnik, 

a népszerű receptek továbbra is megmaradnak.

Számos ötletes megoldás létezik arra, hogyan lehet ezt a kekszet helyettesíteni más típusokkal, vagy akár házilag elkészíteni. A háztartási kekszes süti pudinggal vagy a háztartási kekszes krémes továbbra is megmarad a háziasszonyok kedvencei között, és a piac számos alternatívát kínál, amelyekkel az eredeti ízekhez hasonló élmény érhető el.

  • A detki háztartási keksz,
  • a lidl háztartási keksz
  • vagy akár a teljes kiőrlésű cukormentes háztartási keksz is alternatíva lehet

azok számára, akiknek hiányoznak a klasszikus magyar édességek alapanyagai. A háztartási keksz története azonban nemcsak a magyar kekszgyártás fejlődésének, de a magyar családok hagyományainak része is volt, így sokan a házi készítésű változatok felé is fordulhatnak majd.

A győri keksz megszűnésének híre ráadásul nem az első, a boltok polcairól eltűnő kedvencek közül. Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: korábban már bizonyos szempontból a sportszelettől is „el kellett búcsúznia” a rajongóknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Kisalföld.hu

A győri otthon háztartási keksz megszűnéséről a Termékkritikus nevű vlogger is beszámolt. Kapcsolódó videója itt tekinthető meg:

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trinitysum
2024. október 28. 20:19
Kilószám használtam, mert mindenhez jó volt. Nem igaz, hogy nem lett volna kereslet. Akkor kezdődött a probléma, amikor jelentősen megemelték az árát a többi kekszféleséggel szemben, amiben ráadásul sokkal több a cukor meg az adalékanyag. Ne a gyártó akarja alakítani a piacot, hanem a piachoz alkalmazkodjon a gyártó. Remélem valaki ismét elkezdi gyártani, nem győri lesz, hanem akármi. Azt fogjuk megvenni, nem a sok adalékanyagos vackot!
contractor-2
2024. október 28. 20:06
Általánosságban is Mo.-on, de Németországban is sokkal kisebb a keksz választék mint Angliában, vagy Ausztráliában.
sexykitty-5000128
2024. október 28. 20:03
🍓 ️ ­É­r­­t­­é­k­­e­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­e­­x­­­i­­ ­p­­u­­­n­c­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
masikhozzaszolo
2024. október 28. 19:59 Szerkesztve
Győri keksz? Majd behozzuk Ukrajnából vámmentesen. A darált keksz jutott eszembe, de hát jobb ha nem humorizálok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!