Hogyan érinti Magyarországot az orosz-ukrán szerződés lejárta? A szakértő pontról pontra elmagyarázta

2024. október 15. 15:16

Hortay Olivér szerint az orosz-ukrán tranzitszerződés lejárta Magyarország ellátását kevésbé érinti, mert a gáz nagyobb része nem Ukrajnán keresztül érkezik hazánkba.

2024. október 15. 15:16

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Már hónapokkal ezelőtt mind az ukrán politikai vezetés, mind az ukrán gázvállalat irányítói elmondták, hogy nem fogják meghosszabbítani az orosz-ukrán tranzitszerződést, ez egyértelműen politikai döntés – mondta a Hír TV Napi aktuális című műsorában Hortay Olivér annak kapcsán, hogy az ukránok közölték a szlovákokkal, a december végén lejáró gázszerződéseket nem fogják meghosszabbítani. 

A Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának a vezetője szerint olyan helyzet állt elő, hogy 

Ukrajna nem kíván tárgyalni, közvetlenül szerződni az orosz féllel, ugyanakkor a tranzitbevételről sem szívesen mondana le,

és a szerződés teljes megszűnésével nem vállalná a saját gazdaságára vetített ellátási kockázatot, ezért kerülő utat keres.

A szlovákok és az ukránok közötti tárgyalások eredményeként a szlovák állami gázvállalat kibérelheti az ukrán infrastruktúrát, és Szlovákia jöhet be közvetítőként az orosz és az ukrán fél közé. Így Ukrajna továbbra is megkapná a tortából a megfelelő szeletet, sőt, még jobban is járna, mert asztalon van egy kiegészítő része a megállapodásnak, miszerint Ukrajna elérheti, hogy az európai szereplők nagyobb arányban használják ki a gáztároló kapacitásukat. Hortay szerint ugyanis 

mindegyik fél abban érdekelt, hogy folyjanak a gázszállítások.

A szakértő elmondta, a Szíjjártó Péter és a Gazprom vezetői által a napokban aláírt dokumentum kiegészítő megállapodás, amely kapcsolódik a hosszú távú magyar-orosz szerződéshez. Ebben semmi rendkívüli nincs, a 15 éves megállapodáshoz időről-időre kiegészítő szerződésben pontosítják a felek a mennyiségeket. A már említett orosz-ukrán tranzitszerződés lejárta pedig Magyarország ellátását kevésbé érinti, a 2021-ben megkötött új hosszú távú megállapodásban foglalt mennyiség nagyobb része ugyanis nem Ukrajnán keresztül érkezik hazánkba, hanem déli irányból, sőt az elmúlt két esztendőben volt olyan időszak is, hogy a teljes mennyiség onnan jött.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez jó döntés volt, állítja Hortay, mert Magyarországot ez a politikai adok-kapok, amely kialakult a felek között a szerződés kapcsán, kevésbé érinti. Ugyanakkor hazánknak is érdeke, hogy a tranzitvita rendeződjön, mert ha kevesebb gáz érkezik a régióba, az ezzel járó áremelkedés ránk nézve is hátrányos lenne – jelentette ki.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. október 15. 17:13
Az csak a tények egyik fele, hogy az orosz-ukrán tranzitszerződés meg-nem-hosszabbítása nem érinti Magyarországot. A másik fele az, hogy a tranzitszerződés meg-nem-hosszabbításával az ukránok egyértelműen blöffölnek. Ugyanis az ukrán földgáztermelés elégtelen az ukrán igények kielégítésére. Úgyhogy mellé vásároltak orosz földgázt. Igaz, nem közvetlenül az oroszokról, hanem gázkereskedő cégektől, akik Ukrajnán keresztül bonyolították a gáztranzitot és abból a gázból vásároltak az ukránok. Csak ők tudják, miért érte meg ez nekik. Ha viszont ez az gáztranzitból eredő forrás kiesik, akkor az ukrán gázimportnak nincs más forrása --- a South stream/Balkan Stream/TurkStream kapacítása arra elég, hogy Szerbia, Magyarország és Szlovákia gázfogyasztását kielégíti, de felesleg az ukránok részére már nincs ezen felül. Az ukránok választhatnak, hogy meghosszabbítják az orosz-ukrán tranzitszerződést avagy megfagynak. Ahogy a költő mondta: Egy gondolat bánt engemet, Télen orosz gáz nélkül fagyni meg.
sexykitty-5000113
2024. október 15. 16:41
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­­k­­e­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­x­­i­­­ ­­p­u­n­­­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
véna
2024. október 15. 16:02
Nem fogja visszavetni ukrajna uniós csatlakozását, hogy üzletelget az orosz gázzal? Bár már azon sem lennék meglepődve, hogy ukrajna hónapok óta az unió tagja csak még nem jelentették be.
o1gtolvaj-3
2024. október 15. 15:22
Mindenki felreerti Oket, meg az orosz barataink is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!