Fontos bejelentés érkezett: jön az olcsó lakáshitel

2024. október 16. 16:59

„A munkáltató által adható lakhatási támogatásra is adókedvezményt fog biztosítani a kormány” – jelentette ki Gulyás Gergely.

2024. október 16. 16:59
Gulyás Gergely

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

Szerdán újra Kormányinfót tartott Gulyás Gergely.

A megfizethető lakhatással kapcsolatban közölte: bővíteni fogják a kollégiumi férőhelyeket elsősorban a felsőoktatási hallgatók számára, országosan fiataloknak szóló lakásprogramot fognak meghirdetni, valamint vidéki otthonfelújítási programot indítanak. A kormány lehetővé teszi, hogy a Széchenyi Pihenőkártyára érkező juttatások 50 százalékát átmenetileg lakásfelújításra is fel lehessen használni, valamint lehetséges lesz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások opcionális, önkéntes döntésen alapuló átmeneti lakáscélú felhasználása is – ismertette.

A munkáltató által adható lakhatási támogatásra is adókedvezményt fog biztosítani a kormány, az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó, eddig is létező, kedvezményes 5 százalékos áfakulcsot legalább 2026 végéig fenntartják, 

valamint 5 százalékos önkéntesen vállalt lakáshitel-kamatplafont fognak bevezetni.

Erről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már több alkalommal tárgyalt a bankokkal – jelezte.

Gulyás Gergely úgy értékelte: Budapest súlyos lakhatási gondokkal néz szembe, amelynek megoldása elsősorban a főváros feladata lenne, azonban Budapest a korábbi városvezetéstől, Tarlós Istvántól megörökölt, több mint 200 milliárd forintos vagyont, úgy élte fel, hogy ezt a problémát nem tudta kezelni.

Elmondta: a kormány a magánszálláshely szolgáltatás, az Airbnb feltételeit szigorítani akarja.

Jelezte, hogy ezzel kapcsolatban nincs még konkrét döntés, meg kell vizsgálni, hogy az Airbnb milyen mértékben járul hozzá a lakbérek növekedéséhez, ami különösen a fővárosban robbanásszerű volt. A kormány a lakásbérleti díjakat és a szerződési feltételeket is megvizsgálja, de - hangsúlyozta Gulyás Gergely - szemben néhány nyugat-európai gyakorlattal, „kommunista gyakorlatot” nem akarnak sehol sem bevezetni, és a tulajdonjog feltétlen tiszteletét fontosnak tartják.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2024. október 16. 18:17
Az ingatlanbérlet plafon, ami szociális intézkedésként több nyugat-európai országban létezik, valóban csak tetézi a bajokat: nem éri meg lakást építeni, mert nem hozza vissza az árát - így egyre többen várnak lakásra, több éves sorbanállás van egy-egy bérletre.
Akitlosz
2024. október 16. 17:49
A munkáltatók adhatnak a dolgozóiknak kacsalábon forgó palotát és luxus limuzint is, külön kormányrendelet nélkül is. Na és adnak is? A vezérigazgatónak, de a többinek nem. Úgyhogy ezek az adható szabályok a kormány részéről csak szemfényvesztés. Gulyás Gergely is odaadhatja a pénzét a koldusoknak. Na és odaadja?
sentimental
2024. október 16. 17:34
Ilyen bizonytalan munkahelyekre? Újabb öngyilkosság...
Akitlosz
2024. október 16. 17:28
"Elmondta: a kormány a magánszálláshely szolgáltatás, az Airbnb feltételeit szigorítani akarja." Mert Orbán Ráhel szállodának dolgozik. A szállodaiparnak csípi a szemét a konkurencia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!