Figyeljünk oda: világszerte terjed az online szexuális zsarolás

2024. október 15. 21:07

Grooming és szextorzió – mit tehetünk ellene? A pénzügyi indíttatású szexuális zsarolás és az azt oktató tartalmak (kézikönyvek és videókalauzok) egyre nagyobb számban érhetők el az internet bugyraiban.

2024. október 15. 21:07
null

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A pénzügyi indíttatású szexuális zsarolás – közismertebb nevén szextorzió – és az azt oktató tartalmak (kézikönyvek és videók) egyre nagyobb számban érhetők el az interneten. Ez az adatokkal történő – nagyon érzékeny – visszaélés tulajdonképpen a kiberbűnözés egy olyan válfaja, amely során az elkövetők a közösségi média bizonyos tulajdonságait kihasználva, 

legtöbbször erotikus tartalmakkal zsarolják áldozataikat. 

Egy szeptemberi kutatás szerint a helyzet azonban még ennél is aggasztóbb, hiszen a bűnözők egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, és másokat is erre buzdítanak.

Az online grooming jelei nehezen észlelhetők

A tizenévesek és a szülők egyaránt azt gondolhatják, hogy ismerik az online grooming klasszikus jeleit – például az áldozat elzárkózik a barátoktól, családtagoktól vagy éppen titkolózik az online tevékenységeivel kapcsolatban – írja a jelenség kapcsán a mashable.com.

Hozzáteszik: 

ugyanakkor a ragadozók nagyon ügyesek áldozataik megtévesztésében; az online grooming jelei valójában rendkívül finomak, nehezen észlelhetők.

A dinamika kezdetben egy sima barátsághoz hasonlíthat, hiszen tele van beszélgetésekkel, közös érdeklődéssel. 

Hogyan működik a szexuális zsarolás? 

A bűncselekmény elkövetése általában úgy zajlik, hogy a kiberbűnözők különféle módszerekkel ráveszik áldozataikat az interneten keresztül, hogy intim képeket küldjenek magukról, aztán pénzt követelnek tőlük, és/vagy azzal fenyegetik őket, hogy a (legtöbbször) tinédzserek által küldött tartalmakat nyilvánosságra hozzák valamilyen formában.

Ezt is ajánljuk a témában

Adam Priestley, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) vezető menedzsere úgy fogalmazott, hogy mára sajnos számos írásos kézikönyv, videokalauz és egyéb oktatási tartalom (zsarolási útmutató) is elérhető már akár olyan népszerű platformokon is, mint a YouTube, vagy a Telegram. Ezek az anyagok lépésről lépésre mutatják be, miként követhetők el ezek a zsarolások – 

a hamis profil létrehozásától kezdve a célszemélyek kiválasztásán és elérhetőségük megszerzésén át az intim képekkel való visszaélés anyagi hasznáig. 

Ráadásul mindezt alig több, mint 2000 forintért.

Ezeken a platformokon a minden hájjal megkent „tanárok” az tanácsolják felhasználóiknak, hogy összpontosítsanak a tinédzserekre és a fiatal felnőttekre, és azt sugallják nekik, hogy „200 célpontból legalább 5-10 esetben számítani lehet erotikus tartalmak megszerzésére”. 

Jelenleg az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada az első három ország, ahol a legtöbb sikeres online zsarolást követik el.

A jelenség kapcsán néhány nagy tech cég is megszólalt. A YouTube szóvivője például úgy fogalmazott: „Rendkívül komolyan vesszük ezt a problémát, és szigorú szabályzataink lehetővé teszik, hogy megvédjük felhasználóinkat a csalásoktól és más káros viselkedésektől. Az olyan tartalom, amely utasításokat ad az olyan tevékenységekhez, mint az adathalászat és a titkosítás, nem engedélyezett a YouTube-on, ezért minden esetben eltávolítjuk.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 16. 12:43 Szerkesztve
Na megint valami amiből nagy valószínűséggel kimaradok. Kicsi az esélye, hogy valaki ilyesmit kérjen tőlem. Bár azt szokták mondani, hogy soha ne add fel, meg, hogy a remény hal meg utoljára...
Upuaut
2024. október 16. 08:18
Az áldozat meg sohasem hibás. Igazán nem tudom megérteni, miért küld valaki magáról erotikus képeket idegeneknek. Már az is komoly veszélyforrás, ha valakinek vannak erotikus képei saját magáról, a saját gépén. De biztosan jó lehet egy dugási jelent felvétele, de néhány kapcsolat véget ér, és aztán ott van az eredmény. Lásd Csisztu Zsuzsa esetét.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 16. 00:52
Bese atya nem lett grooming áldozata. Ő magától töltött fel magáról olyan videókat, ahol éppen hátulról töcskölik a seggét, míg a nyakában lévő kereszt verdesi az előtte álló tökét. Igaz előtte még megkeresztelte a doktorminiszterelnök urat, és Bohárral, Deák Sokatlátott Dániellel és Semjénnel sírtak egyet a prosti srácoknak egy gruppen fisting parti után, hogy szép keresztény ország lenne ez, csak ne lenne ennyi köcsög! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Dominik
2024. október 16. 00:32
Ja én ismerősömmel is fordult már elő chatelt egy lánnyal online aztán meztelenkedés kezdődött utana meg elkezdtek nevetni a videóhívás hátterében fordult a kamera és ott volt 3 férfi akik azonnal elkezdték hogy utaljon, mert átküldik anyukájának a meztelen videót…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!