Érdemes lesz kémlelni az eget, pazar csillagászati jelenséget figyelhetünk meg

2024. október 11. 15:34

Péntek este, napnyugta után tűnhet fel 3 fokkal a horizont felett a Tsuschinshan-ATLAS névre keresztelt üstökös.

2024. október 11. 15:34

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: MTI/Komka Péter

A 2024-es év egyik leglátványosabb üstökösét, a Tsuschinshan-ATLAS névre keresztelt égitestet, vagy más néven a C/2023 A3-t október 11-étől már szabad szemmel is megfigyelhetjük a derült estéken – írta a Svábhegyi Csillagvizsgáló hivatalos oldalán. 

Emlékeztettek, hogy bár az év során több üstökös is feltűnt, a Tsuschinshan-ATLAS kiemelkedhet közülük, hiszen 

túlélte a Nap közelében való elhaladást, és így esélyünk nyílik rá, hogy a saját szemünkkel is megfigyelhessük.

Az üstökös nevét felfedezői, a kínai Bíborhegyi Obszervatórium csillagászai után kapta, akik tavaly január 9-én észlelték először. Egy hónappal később az ATLAS égboltfelmérő program is megerősítette a felfedezést. Az üstökös fokozatosan közeledett a Naphoz, és idén szeptember 27-én érte el pályájának perihéliumát, vagyis Naphoz legközelebbi pontját: ekkor 0,39 csillagászati egységre volt ekkor a csillagtól – ismertették.

Péntek estétől Magyarországról is megfigyelhetjük

Az üstökös perihéliuma napján már láthatóvá vált a Föld déli féltekéjén. 

Magyarországon várhatóan október 11-én, péntek este, napnyugta után, 18:40-kor jelenik meg az égen, körülbelül 3 fokkal a horizont felett.

A becsült fényessége 2–3 magnitúdó között lesz, amelyhez várhatóan további fényerőt ad hozzá az üstökösből származó poron visszaverődő napfény. Az üstökös megfigyeléséhez valószínűleg nem lesz szükség távcsőre vagy binokulárra, szabad szemmel is látható lehet. 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közlése szerint érdemes lesz figyelemmel kísérni a jelenséget, hiszen ritka, hogy egy üstökös ilyen jól megfigyelhető legyen.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 15:40
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­e­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­e­x­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. október 11. 15:38
Csak az nincsen benne a cikkben, hogy hol, merre lesz megfigyelhető. 3 fokkal a horizont felett az egy 360 fokos kör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!