Friss információk érkeztek az október 23-i merényletre készülő fiatalokról

2024. október 22. 17:37

Megérkezett a Fővárosi Főügyészség tájékoztatója.

2024. október 22. 17:37

Nyitókép: Photo by Attila KISBENEDEK / AFP

Letartóztatta a bíróság azt a fiatalt, aki társaival a sajtóhírek szerint október 23-ára tervezett fegyveres merényletet. A férfit hétvégén fogták el, alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével gyanúsítják. A fogvatartás helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölték ki – tudta meg a Magyar Nemzet

Fővárosi Főügyészség tájékoztatója

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: az amerikai hírszerzés szerint október 23-ára fegyveres akciót szerveztek Magyarországon – írta saját értesüléseire hivatkozva hétfőn a Telex. A lap információi szerint a magyar hatóságokat nagyjából két hete figyelmeztették arra utaló információkról, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az eddigi információk szerint 

az ügyészség indítványa alapján harminc napra elrendelte a bíróság annak a férfinak a letartóztatását, akit egy külföldi társhatóság jelzése alapján a Terrorelhárítási Központ közreműködésével vett őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 

Ezt is ajánljuk a témában

– közölte a Fővárosi Főügyészség és a Fővárosi Törvényszék. 

Elmegyógyintézetbe került az merényletre készülő fiatal

Mint a Magyar Nemzet megtudta: 

a fogvatartás helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölték ki. A döntés nem végleges, mivel a védelem fellebbezett.

A fiatal férfit alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével gyanúsítják, amelyet a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget.

A nyomozás egy külföldi társhatóságok jelzése alapján indult meg, a terheltet a Rendőrség a Terrorelhárítási Központtal közös, szakszerű műveletben fogta el. Az ügyben több gyanúsított van, ők nincsenek letartóztatva. Információink szerint a letartóztatott gyanúsított nemrég lett nagykorú, úgy tudjuk, a többiek még tizennyolc év alattiak.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem a Legenda Sörfőzdében csapott le a TEK

Közben az Index arról ír, hogy a Legenda Sörfőzde Center (A téves sajtóhírek szerint a sörfőzdében történt a letartóztatás – szerk.) a közösségi oldalán osztotta meg a történtekkel kapcsolatos közvetlen tapasztalataikat. 
A sajtóban megjelent információk szerint október 19-én este (22 óra magasságában) az egyik sörözőnkben a Terrorelhárítási Központ munkatársai fél tucat fiatalt vettek őrizetbe, akiket amerikai hírszerzéstől kapott információk alapján azzal gyanúsítottak, hogy az október 23-i nemzeti ünnepen fegyveres akcióra készültek” – kezdte Facebook-posztját a sörfőzde vezetősége.

A médiumok nagy része ugyanazzal a fotóval illusztrálta a hírt, melyen a Legenda Sörfőzde Center Kövirózsa utcai épülete látható, amely egy rendőrség feliratú szalaggal lett körbekerítve. 

Ezúton szeretném a hírt cáfolni, egyrészt az eset október 16-án nem a Legenda Sörfőzde Centerben történt, hanem az onnan három kilométerre levő Legenda Bowling közelében. Így az a fénykép, mely jól felismerhetően sörözőnket ábrázolja, téves, sőt továbbmegyek, hamisított is

– közölték.

Mint mondták, a fotót a Google Térképről vették le, amire rászerkesztették a rendőrség feliratú szalagot. „Az eredeti képet az ismert helymeghatározó felületen könnyen meg is lehet találni. De a hír nemcsak a fénykép miatt téves, hanem azért is, mert a fiatalok elfogása nem a Legenda Bowlingban történt, hanem az utcán. A külföldi, valószínűleg belga fiatalok a HÉV felől tartottak a Nógrádverőce utcán, amikor a rendőrségi rajtaütés történt” – tették hozzá.

Elmondásuk szerint egyikük sem volt a Legenda Bowlingban, egyikük sem volt a vendégük, és a rendőrség emberei sem jártak a Legenda Bowlingban. Hangsúlyozták, hogy 

az akciót a söröző biztonsági kamerái is rögzítették, és a felvételeken is jól látszik, hogy a fiatalokat a rendőrök az utcán, a sörözővel szembeni oldalon állítják meg.

Azt is elmondták, hogy miután a sajtó leközölte a téves információkat, a közösségi oldalakon is terjedni kezdett a hír, amely nagyon sok rosszindulatú hozzászólást váltott ki, ami árt a jó hírnevüknek. Ezért valamennyi sajtóorgánumtól helyreigazítást kérnek, illetve a jó hírnév megsértése miatt megteszik a szükséges jogi lépéseket is.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2024. október 22. 19:41
Ezt a mókus-őrsöt csak azért dobták fel, hogy elmondhassák:szóltak. Figyelni!
sexykitty-5000122
2024. október 22. 19:39
🍓 ️ ­É­r­­t­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­­i­­ ­p­u­­­n­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Vesalius
2024. október 22. 19:36
Namármost: hány CIA vagy FBI, MI6, DB, Német Alkotmányvédő stb. épült be a hazai ellenzékbe vagy agresszív/terrorra hangolt csoportokba és miért?
FreeEurope
2024. október 22. 19:31 Szerkesztve
teljesenertelmetlen 2024. október 22. 19:13 "Ezek a tiszás köcsögök még a DK-s nyuggereken is túltesznek sötétségben, szektásságban és elvakultságban." Pontosan, a Tisza a DK radikális szárnya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!