Eladó az a lakás, amelyet titkos rajongójától kapott a híres magyar színésznő

2024. október 18. 13:19

A neves gyáros, Zsolnay Vilmos fiával élt itt az ünnepelt díva.

2024. október 18. 13:19
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Az átalakított villa földszintjén található az eladó lakás. Fotó: Google/street view.

Izgalmas hirdetést talált a Mandiner az ingatlan.com oldalán, 169 millió forintért kínálnak egy három szobás lakást a Thököly út egyik villaépületében. A lakás érdekessége, hogy a századelőn itt élt Bónis Malvin, a neves színésznő és férje, Zsolnay Miklós, a messze földön híres Zsolnay-gyár tulajdonosának, Zsolnay Vilmosnak az egyetlen fia. 

Miklós apja halálos ágyánál megígérte, hogy nem hagyja veszni a gyárat és egész életében tett is érte. 

A pécsi üzem mellett Budapesten, Zuglóban is nyitott egy Zsolnay-gyárat, s mint ahogy az újságok írták: „Évekig a vasúti kocsiban töltötte éjjeleit Pécs és Budapest között, hogy itt is, ott is, nappalait szentelhesse üzleteinek s gyárainak.” 

Zsolnay Miklós szobra és az eladásra kínált lakás díszes ajtaja. Fotó: Wikipedia/Ingatlan.com/Otthon Centrum

A hirdetéshez mellékelt fotókat jobban megnézve az egyik ajtón jól látható az a Zsolnay-díszítés, amellyel Zsolnay Miklós lepte meg szerelmét egykoron. Akkoriban az egész villa Bónis Malvin tulajdonában állt, a méregdrága épületet pedig egy titkos rajongójától kapta 1905-ben. A korabeli lapok beszámolója szerint a Király Színház csinos művésznőjéhez Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz századik előadása után érkezett egy virágcsokor és mellé egy levélke. 

Ebben a titkos rajongó közölte, ráruházza a villa tulajdonjogát és bármikor költözhet. Bónis Malvin nem utasította vissza a mesés ajánlatot. 

A színésznő szépsége sokakat megbabonázott és még az újságírók is elnézőek voltak vele szemben egy-egy gyengébb alakítás láttán. Erről tanúskodik a Pesti Napló írása is: „Bónis Malvin oly szép, hogy nem lehet haragudni rá a játékáért” – fogalmazott a lap.

A  Bónis-villában fellelt csodás Zsolnay-kandallót 26 millió forintért adták el egy árverésen. Fotó: Arcanum/Világgazdaság

Bónis itt élt később a férjével és szerelmével, Zsolnay Miklóssal. A kapcsolat aztán nem tartott sokáig, a gyáros családja ugyanis nem nézte jó szemmel a házasságot. Elváltak, Bónis Malvin pedig később eladta a villát, amelyet már a szocialista rendszerben teljesen átalakítottak, a ház homlokzatának díszes elemeit eltüntették és külön álló lakásokat alakítottak ki benne. 

Hosszú évtizedekig nem került be a hírekbe a villa, ám 2016-ban igen, akkor ugyanis kiderült, az egyik szoba a Zsolnay-gyár pompás kandallóját rejti. 

A kandalló árverésre került és több mint 26 millió forintért talált gazdára. Az egykori Bónis-villa földszinti lakása ma is kuriózumnak számít. Zsolnay Miklós 1922-ben hunyt el és Pécsen helyezték örök nyugalomra. Bónis Malvin 1925-ben távozott az élők sorából és a korabeli lapok szerint Tiszafüreden temették el. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2024. október 18. 14:14
Ez a fotó elég szerencsétlen, de magát a hirdetést megnézve, azért elfogadnám.. :)
Upuaut
2024. október 18. 13:52
Ilyen tulajdonosi háttér nálam nem árfelvevő hatású. Innen nézve egy szocreál hatású társasház.
Bi Tang Tomee
2024. október 18. 13:44
Hol van itt villa?… a képen egy dobozház látható
herden100
2024. október 18. 13:30
🥰 m.youtube.com/shorts/vnbtJ5lh9DU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!