Daily Mail: kiszivárgott dokumentum bizonyítja, hogy tényleg kémkedhet utánunk a telefonunk – a nagyvállalatok azonban tagadják, hogy lehallgatnák a usereket

2024. szeptember 03. 22:07

A botrány kirobbanása óta a Google már el is eltávolította a CMG-t a partnerlistájáról. A Facebook anyavállalata, a Meta pedig tagadta, hogy lehallgatnák a felhasználókat és azt ígérte, hogy „tisztázza a helyzetet” a CMG-vel. Az Amazon még azt is tagadta, hogy egyáltalán együtt dolgozott volna a vállalattal „ezen a programon”.

2024. szeptember 03. 22:07

Nyitókép: Getty Images / TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

 

Aki valaha használt már okostelefont az eddig is sejthette, de most egy kiszivárgott dokumentum alá is támasztotta, hogy a telefonjaink valóban lehallgathatnak minket.

A Daily Mail ugyanis közölte: a Facebook egyik marketingpartnerétől kiszivárgott dokumentum szerintük részletesen bemutatja, hogyan hallgatja le a cég a felhasználók beszélgetéseit, hogy később célzott hirdetéseket hozzon létre.

A Cox Media Group (CMG) egyik dokumentumában részletesen leírták, hogy a vállalat úgynevezett Active Listening szoftvere a mesterséges intelligencia segítségével „valós idejű adatokat” gyűjthet és elemezhet azáltal, hogy lehallgatja a felhasználókat azok készülékeinek mikrofonján keresztül. Azt azonban nem részletezi, hogy az Active Listening szoftver folyamatosan hallgatózik-e, vagy csak bizonyos időpontokban, amikor a telefon mikrofonja aktiválva van, például hívás közben. 

A hirdetők párosíthatják ezeket a hangadatokat további viselkedési adatokkal, hogy megcélozzák a fogyasztókat”

– olvasható a kiszivárgott dokumentumban a lap szerint.

A CMG egy amerikai médiakonglomerátum, amelynek székhelye a Georgia állambeli Atlantában található. A vállalat többek reklám- és marketingszolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek 2022-ben 22,1 milliárd dolláros (7897 milliárd forint) bevételt ért el.

A vállalat a továbbiakban a Facebookot, a Googlet és az Amazont is az ügyfeleként tüntette fel. A botrány kirobbanása óta a Google már el is eltávolította a CMG-t a partnerlistájáról. A Facebook anyavállalata, a Meta pedig tagadta, hogy lehallgatnák a felhasználókat és azt ígérte, hogy „tisztázza a helyzetet” a CMG-vel. Az Amazon még azt is tagadta, hogy egyáltalán együtt dolgozott volna a vállalattal „ezen a programon”, azonban nem részletezte, hogy ezenkívül együttműködik-e a vállalattal.

Az üggyel kapcsolatban a Daily Mail megkereste a CMG-t is, a vállalat azonban nem reagált. 

Ha valakinek a hang- vagy viselkedési mintái azt sugallják, hogy fontolgatja valaminek a megvásárlását, akkor az adott termékre vonatkozó hirdetéseket fognak mutatni az adott személynek. 

„Működés közben a technológia automatikusan elemzi a webhely forgalmát és az ügyfeleket, hogy minél pontosabban behatárolhassa a célközönséget” – olvasható a dokumentuman. 

Bár meglepőnek tűnhet, de az Active Listening teljesen legális, legalábbis ezt állította a CMG egy azóta törölt 2023. novemberi blogbejegyzésében: „Tudjuk, mire gondolsz. Ez egyáltalán legális? A rövid válasz: igen. Amikor egy új alkalmazás letöltése vagy frissítése többoldalas használati feltételekről szóló megállapodással szólítja fel a fogyasztókat valahol az apró betűs részek között, az aktív lehallgatás gyakran szerepel benne.” Ez megmagyarázhatja, hogyan úszhatja meg a dolgot a CMG ezt olyan országokban, ahol a lehallgatási törvények tiltják valakinek a tudta nélkül történő rögzítését.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. szeptember 04. 12:21
Még az okostévé is lehallgat .
Karvaly
2024. szeptember 04. 07:19
Most hirtelen eszembe jutott, amikor cikkek tucatjaiban cáfolta a "meghívott szakértő", hogy dehogyis hallgatózik a mobil, az csak véletlen egybeesés, csak az ostobák gondolhatják, hogy ez technikailag lehetséges, egyszerűen ilyen fejlett a nagy cégek "előrejelző rendszere" (amelyik a korábbi keresések alapján jósolja meg a következő kereséseket) Egészen biztos vagyok abban, hogy nem fognak elnézést kérni, szokás szerint úgy tesznek, mintha mi se történt volna, és szenzációként leadják, hogy hallgatóznak a telefonok. Emlékszem még egy nagyon régi tech cikkre, ott írták, hogy a Facebook külsős felektől is vesz ügyfelekre vonatkozó adatokat, és már akkor elgondolkodtam azon, hogy vajon mi lehet az, amit az ügyfelei nem osztanak meg vele önként és dalolva - hát például azt, hogy mit beszélnek egymással.
Wind19
2024. szeptember 04. 07:10
Nem kell ehhez daily mail. Elég csak mondjuk a SUP-ról beszélgetni, 5 percen belül tele lesz a facebook falad azzal, hogy vegyél SUP-ot itt meg ott. De azért tagadják a mocskok. Igazi libshit komcsi tempó.
kulakman
2024. szeptember 04. 06:54
Reggelente marhabőgést hall a készülékem , és nemrég napokig-hetekig hegesztettem, nem értettem miért ostromol rutilos pálcareklámmal, mivel egyedül dolgoztam és állandóan zsebben a készülék, csak kibogozta mit hall ,a pálcasercegést! Ja és marha takarmánykiegészítőket is nyomja rendesen, á dehogy hallgatózik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!