Ékfarkú halfarkas jelent meg a Balatonnál

2024. október 09. 20:19

Szántódon igazi szenzáció keltett izgalmat: egy ritka madár tűnt fel a Balaton partján.

2024. október 09. 20:19

Izgalmas események zajlanak Szántód környékén – írta a sonline.hu. A portál beszámolója szerint egy ritka madárfaj, az ékfarkú halfarkas tűnt fel a révnél. Az impozáns, sirályokkal rokon ragadozó különleges látványossággá vált, sokan utaznak le a Balatonhoz, hogy megörökítsék. 

Az ékfarkú halfarkas különleges, rendkívül gyors és fordulékony madár, amely más madarakat támad meg a levegőben, hogy rávegye a zsákmányuk elengedésére.

Erre utal a faj régi magyar megnevezése is: rablósirály.

Gál Szabolcs, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület (MME) nomenclator Bizottság titkára elmondta, hogy a fajjal Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet találkozni. „Az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket” – mondta.

Az ékfarkú halfarkas közepes méretű madár, hossza 38-53 cm, szárnyfesztávolsága elérheti a 102-117 cm-t. Tollazata évszaktól függően változik: felnőtt példányai a költési időszakban világos alsótesttel és sötét felsőtesttel rendelkeznek, hosszú, jellegzetesen hegyes farokkal. A fiatal egyedek barnásabbak, kevésbé kontrasztosak. Hosszú, karcsú szárnyaik segítik gyorsaságukat és manőverezőképességüket, amikor más madarak zsákmányát rabolják el. A felnőtt ékfarkú halfarkas elegáns megjelenésével és repülési képességeivel tűnik ki a levegőben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2024. október 09. 21:25
Én csak a medvedisznóembert ismerem.
evass816
2024. október 09. 21:18
Mondjuk, ha Kaposvárról indulnék, akkor hogyan tudnék LEutazni megnézi a pipit?
sexykitty-5000107
2024. október 09. 21:01
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­k­e­l­d­ ­a­ ­s­­z­e­­x­i­­­ ­p­­­u­n­­­c­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
machet
2024. október 09. 21:00
Már megkerestük mi is de ez elvi kérdés.Ha a hírrel pénzt keresnek ne másokat dolgoztassanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!