Egyre súlyosabb probléma a drogfogyasztás a romatelepeken, a szakértő drasztikus lépéseket javasol (VIDEÓ)

2024. október 19. 11:40

Forgács István romaügyi szakértő vázolta a helyzetet.

2024. október 19. 11:40

Nyitóképünk illusztráció: Ficsor Márton

Forgács István romaügyi szakértőt a témában megjelent cikke apropóján arról kérdezték a Hír TV Napi aktuális című műsorában, milyen tapasztalatai vannak a romatelepeken a droghelyzettel kapcsolatban.

A szakértő szerint a 30 ezer fő alatti településeken azt tapasztalják, „bármilyen kormányzati törekvés is próbálja a társadalmi felzárkózást előmozdítani, 

a kisebb-nagyobb részsikerek mellett elsősorban a drog az, ami a felzárkózási folyamatot sok esetben megakasztja. 

Viszont nagyon gyakran pont azokon a cigánytelepeken vagy azok környezetében jelenik meg (a kábítószer), ahol a felzárkózás egy fontos kérdés lenne. Olyan kihívás, amivel nehezen küzdenek meg helyben” – hívta fel a figyelmet. Forgács arra is kitért, hogy a droghasználatot illetően nincsenek valós számaik, „csak megérzéseik, szubjektív tapasztalataik”.

„Ha most megkérdeznénk több polgármestert, gyakorlatilag mindenki egyetértene azzal, hogy az ő településen ez egy komoly probléma. Az egész jelenség mögött az áll, hogy 

ezekben a közösségekben az olcsó drog nagyon könnyen hozzáférhető,  s gyakorlatilag pillanatok alatt tesznek kiszolgáltatottá több száz cigánytelepet Magyarországon. 

Ebből adódóan  több tízezres nagyságrendben kell beszélnünk veszélyeztetett emberekről, akik folyamatos drogfogyasztók” – hangzott el.

A drogfogyasztáshoz kapcsolódó egyéb bűncselekmények is problémát jelentenek, a droghoz szükséges pénzt ugyanis elő kell teremteni. „Ehhez vagyon elleni bűncselekmények jönnek, sok esetben súlyos testi sértéssel vagy esetleg gyilkossággal végződő bűncselekmények történnek” – sorolta.

Ezt is ajánljuk a témában

Radikális elképzelések is felmerültek

Forgács István kijelentette, a gettódrog és a telepi drog fogalma évek óta ismert. Ezek alatt olcsó, szintetikus drogokat értenek, amelyek súlyos egészségromboló hatással bírnak. Szakértők szerint 

ahhoz, hogy megoldást találjanak a problémára, szigorúbb szabályozás kellene, 

és mindenképpen szükség lenne a rendőrségen belül egy speciális, a droggal szemben eljáró belső vagy külső szervezeti egységre, amely kifejezetten ezt üldözné.

A romaügyi szakértő ezen túl több „radikális gondolatot” is megfogalmazott, többek között azt, hogy akit drog miatt elítélnek, az ne mehessen vissza egy meghatározott ideig a saját lakókörnyezetébe.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

***

 


 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000117
2024. október 19. 14:25
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­ ­­­a­­ ­s­­z­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­n­c­­­i­­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Ehetős Odó
2024. október 19. 14:24
Fürge ez a mandi… Forgács cikke két napja van fenn a zindexen. Amúgy jó helyen kapiskál a dzsipók integrációjával kapcsolatban. Magam is azt mondom, hogy mézesmadzag és korbács módszer csak együtt működik. A mézesmadzag már megy: számos cigány indult el a munka és azon keresztül a felemelkedés, ezáltal a civilizáció útján. Viszont akik ezzel a lehetőséggel nem akarnak élni, azoknak korbácsot! Ez még nem működik, legfőbb ideje elkezdeni, mielőtt nagy baj lesz.
masikhozzaszolo
2024. október 19. 14:07 Szerkesztve
24.hu/belfold/2012/03/02/marciustol-megindul-a-ciganytelepek-felszamolasa/ 2012. Most van 2024. Nincs is már ilyen. Vagy hazudott a 24?
patópál
2024. október 19. 13:37
Javaslom a drogliberalizációt forszírozó nagytudású NGO-kat kiküldeni a helyszínre, tanácsot adni. Juhász Péter nyithatja a sort, hóna alatt egy kendernyövénnyel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!