Egymást váltják a hollywoodi sztárok Magyarországon, és ez már érezhető is

2024. október 18. 19:08

Budapest régóta kedvelt célpontja a nemzetközi filmforgatásoknak, a hazánkba látogató mozisztárok pedig áradoznak Magyarországról a közösségi médiában, ami nemcsak ingyen reklámmal ér fel, hanem a turizmusnak is igen jót tesz.

2024. október 18. 19:08
Zováthi Domokos

A filmrajongók kedvelt szokása, hogy felkeresik a képernyőn látott eredeti forgatási helyszíneket. A filmturizmus ennek is köszönhetően immár milliárdos üzlet, ami ráadásul növekvő népszerűségnek örvend. Ráadásul, ha a filmben szereplő sztárok gyönyörű helyszínekről és jó élmenyeikről posztolnak egy-egy országból, városból, a rajongóik is szívesebben választják következő nyaralásuk helyszínéül. 

A legkedveltebb úti célok között pedig Magyarország igen előkelő helyen szerepel.

Színészek és produkciók az elmúlt évekből

Rengeteg hollywoodi híresség járt az utóbbi években Magyarországon, legutóbb éppen Arnold Schwarenzegger ment el egy konditerembe Orbán Viktorral. A Terminátor Budapesten előbb kipróbálta a kormányfő székét, majd együtt edzett a miniszterelnökkel. De Kalifornia állam korábbi kormányzója a Déryné étterembe is ellátogatott, ahova szintén nem olyan régen az egyik leghíresebb amerikai színész, Morgan Freeman is vacsorázott.

Harrison Ford az ötödik kerületből tekert fel a Dunakanyarig

De olvasóinknak talán emlékezetes az is, hogy amikor Han Solo és Indiana Jones megformálója, Harrison Ford a Szárnyas fejvadász 2049 második részét forgatta Magyarországon 2016-ban, az első napokban betért egy kerékpár-szaküzletbe, bérelt több – köztük egy kétmilliós biciklit – és végigtekerte a Dunapartot, járt Szentendrén, Kisorosziban. Ráadásul jó fej volt: mosolyogva szelfizett az összes vendéglátó egység munkatársával, ahova betért.

Százezreket csábíthat Magyarországra a BBC üzleti vetélkedője

Több millió néző követi nyomon a televízióban és az interneten világszerte a BBC nagy múltú brit közszolgálati műsorszolgáltató adásait. A Gyakornok (The Apprentice) című üzleti valóságshow 2005 óta egyre nagyobb nézettséget ér el, az utolsó szériáját több mint 6,5 millióan látták az Egyesült Királyságban. A sorozat legújabb szériájában bemutatott epizód a budapesti és Budapest-környéki helyszíneken játszódik, így többek között megelevenedik a képernyőn a Halászbástya, a Mátyás-templom, a Szent István-bazilika, a Várkert Bazár, a Vörösmarty tér, a Pesti Vigadó és a Margit-sziget is. A helyszínek és feladatok kiválasztásában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is segítette a produkciót.

Ezért vonzó hazánkban forgatni

Magyarországon a filmes költések az európai átlag két és félszeresét is meghaladják. A fő ok a rendkívül kedvező állami adókedvezmény rendszer, amely a világon az egyik legversenyképesebbé teszi a magyar filmipart – írja a Filmdestination. A szakmai hagyományok, az általánosan jó közbiztonság és a gyorsan kiépülő szakmai infrastruktúra együttesen járult hozzá ahhoz, hogy a magyar filmipar tizenöt év alatt hússzorosára növelje bevételeit. Mára a fellendülés eredményeként tízezer filmes munkavállaló áll a külföldi stábok rendelkezésére Magyarországon.

A BBC-valóságshow nálunk forgatott epizódja páratlan publicitást jelent hazánknak éppen a városlátogatások szezonjának kezdetén – mutatott rá a Magyar Nemzet. Egy-egy nagy nézettségű televíziós program ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy felkeltse a figyelmet hazánk iránt, hiszen az adatok alapján tudja a MTÜ, hogy a brit turisták 12 százaléka az utazási desztináció kiválasztásánál elsősorban a sajtótermékekből inspirálódik.

Will Smith táncos kihívása a Lánchíd tetején megvan?

Emlékezetes lehet olvasóinknak az is, hogy az egyik legismertebb hollywoodi színész, Will Smith 2018-ban forgatta hazánkban a Gemini Man című filmet, utolsó napján pedig hajnalban felmászott a Lánchíd egyik pillérjének tetejére egy táncos kihívás teljesítésére. Az erről készült videót sok millióan tekintették meg a közösségi médiában, ahogy a Men in Black sztárja a gyönyörű fővárosi panorámában táncolt.

Tom Hanks szerint Budapest biztonságosabb mint San Fransisco

Minden amerikai kedvenc színésze szerint Budapest a világ egyik leggyönyörűbb városa

Én San Francisco-i vagyok, szerintem San Francisco a világ legszebb városa, de azt kell mondanom, Budapest egy milliméterrel sincs lemaradva mögötte.

Egyik oldalon hegyek, a másikon síkság és középen a Duna, ahogy az egész este ki van világítva, az valami egészen mesés – fogalmazott. Hozzátette: „De van valami, ami miatt nem tudom befogni a számat amióta visszajöttünk. Amikor a hajnalig tartó forgatás után autóval vittek a szállodámba, megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán, vagy karonfogva sétálnak, kacarásznak, beszélgetnek az éjszaka kellős közepén. Az volt az érzésem, hogy ez egy teljesen biztonságos város. Amerikai városokban ilyet sehol nem találni”. 

A színész akkor épp az Inferno című filmet forgatta hazánkban.

A Facebook alapítójának alakítója az Uránia moziban járt

A Budapesti Klasszikus Film Maraton zárónapján a Zombieland és a Közösségi háló sztárja, Jesse Eisenberg jelent meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a telt házas közönséggel együtt nézte meg A napfény íze című alkotást. A Szemfényvesztők 3. részét hazánkban forgató színésznek egyik nagy, személyes kedvence Szabó István filmje, ami a Sonnenschein család történetén keresztül idézi fel Magyarország XX. századi történelmét. A vetítés után a színész találkozott és közös fotót is készített a moziban az ezen az esetén megjelent alkotókkal: Szabó István rendezővel, Robert Lantos producerrel és Koltai Lajos producerrel.

Mi is az a filmturizmus?

A klasszikus filmturizmus esetében a turista kifejezetten azért utazik az adott helyre, hogy láthassa a film valamely helyszínét, és ott fényképeket készítsen, relikviákat gyűjtsön. A klasszikus filmturista tehát elsősorban rajongó, másodsorban utazni vágyó turista. Ugyanakkor a tágabb értelemben vett filmturizmus minden olyan turisztikai kínálatot magában foglal, amely valamely filmalkotás hatásának kiaknázására jött létre, vagy eredetileg is létezett, de a film következtében vált népszerűvé. Tehát a hagyományos turista is filmturista lesz, ha utazása során felkeresi valamely ismert film helyszínét, és ebben a döntésében az alkotás motiválta.

Népszerű humorista magyarul rappel az egyik legnézettebb műsorban

A kém, aki dobott engem című film után az egyik főszereplő, Kate McKinnon az egyik legnépszerűbb amerikai műsorban áradozott Magyarországról, ráadásul itteni sofőrjétől megtanulta az Animal Cannibals egyik slágerét, a Yozsefvárost, melyet el is rappelt:

Budapest régóta kedvelt célpontja tehát a nemzetközi filmforgatásoknak, a hazánkba látogató mozisztárok pedig áradoznak Magyarországról a közösségi médiában, ami nemcsak ingyen reklámmal ér fel, hanem a turizmusnak is igen jót tesz.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2024. október 18. 19:21 Szerkesztve
Ja, mindezek után jön a Clooney azzal, hogy itt dittatúra van. :D
Novicsok-5
2024. október 18. 19:18
Itt olcsó, plusz amilyen lepusztult még háborús filmet is lehet forgatni. Vagy kibasznak néhány pálmafát és Budapest Buenos Airesszé válik.
sexykitty-5000117
2024. október 18. 19:17
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­k­e­l­d­ ­­a­ ­s­z­­­e­­­x­­i­­ ­­­p­u­­n­c­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!