Apró kis magyar patika, de Európa-szerte a csodájára járnak (VIDEÓ)

2024. október 14. 11:47

Ha egész Európában nincs gyógyszer és a szakma szabályai megengedik, valamint a hatóanyag is elérhető, akkor elkészítik.

2024. október 14. 11:47
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Dr. Birinyi Péter és a Mikszáth Gyógyszertár neve mára egyet jelent az innovációval és az elhivatottsággal a magyar gyógyszerészet területén. Dr. Birinyi a Debreceni Egyetemen végzett gyógyszerészként, majd 2008-ban megszerezte PhD fokozatát, karrierjét pedig a budapesti Mikszáth Gyógyszertárban folytatta, ahol azóta is vezető gyógyszerészként dolgozik. Birinyihez mindig is közel álltak a természettudományok, amit ötvözni akart az emberek megsegítésének szeretetével, így gyógyszerész lett „Szerettem volna segíteni az embereken, és úgy gondoltam, hogy egy közforgalmú gyógyszertárban tudom a legjobban megvalósítani ezt a vágyamat” – vallja.

A gyógyítás iránti szeretetét, a hitvallását a debreceni tanáraitól kapta: „Debrecenben kiváló gyógyszerészeti képzés folyik jelenleg is, kiváltságosnak éreztük magunkat, mert kiváló vegyészektől, orvosoktól tanultunk” – meséli egyetemi éveiről Péter. „Nagyon jó érzés, hogy nem csak a gyógyszerészetről tanultunk sokat tőlük, de az emberségről és a betegekhez való hozzáállásról, a hivatásunk mivoltjáról is.”

A Mikszáth Patika különlegessége a ritka betegségekre specializálódott magisztrális gyógyszerek készítése. A patika ahol a gyári készítmények szakszerű kiszolgálása a legfontosabb, különös figyelmet fordít arra, hogy megnézzék, felléphet-e a beteg által szedett különböző gyógyszerek között interakció, sőt a patikában igyekeznek mindenki – különösen a ritka betegségekben szenvedők – számára kifejleszteni a kívánt gyógyszerformulát, ha az még külföldről sem elérhető. 

Mindegy, mennyire ritka egy betegség, ha már egy magyar szenved tőle, ők nekiállnak fejleszteni. 

A gyógyszertár laboratóriuma így számos olyan gyógyszert állít elő, amelyeket a nagy gyógyszergyárak nem készítenek. „Számos ritka betegség létezik, amelyre még nem fejlesztettek ki gyógyszereket. Ha egész Európában nincs és a szakma szabályai megengedik, valamint a hatóanyag is elérhető, akkor elkészítjük” – meséli Birinyi. Az egyik legismertebb ilyen készítmény a Wilson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer, amely a réz toxikus felhalmozódását kezeli. Halálos betegség, ha nem szedi a gyógyszert a beteg, rövid időn belül meghalhat. A betegség kezelésére a hatóanyag már megvolt, viszont a formula, a vivőanyag nem. A gyógyszer fejlesztése és elérhetővé tétele így komoly áttörést jelentett a magyar egészségügyben, és azóta sok beteg életminőségét javította.

Dr. Birinyi számára azonban a gyógyszerészet nemcsak az egyedi gyógyszerek előállításáról szól, hanem arról is, hogy az emberek mindennapjait megkönnyítsék és támogassák. A patika nem csupán gyógyszerkiadó hely, hanem egy központ, ahol szoros együttműködés van az orvosokkal és betegekkel egyaránt. 

„Az orvos meg a gyógyszerész együtt közösen tudja azt a terápiát biztosítani, amely a beteg érdekeit képviseli”

 – hangsúlyozza Birinyi. Az orvosokkal való együttműködés mellett a betegekkel való kapcsolattartás is kulcsfontosságú, a gyógyszertár munkatársai minden beteggel egyénileg foglalkoznak, figyelembe véve azoknak a speciális igényeit. Péter másfél évtizeddel később is kapcsolatban áll az első betegükkel: egy Wilson-kóros hölggyel, aki azóta teljes életet élhet, férjhez ment, két gyermeke született.

A Mikszáth Patika különlegességei között szerepelnek az olyan speciális szemészeti készítmények, mint például a fuzárium gomba okozta fertőzésre kifejlesztett szemcsepp, ahogy a különleges rohamoldószerek, mint például a Magyarországon egyedülálló intranazális rohamoldó készítményük, amelyet a patikában azért fejlesztettek ki, hogy alternatívát kínáljanak a hagyományos, kúpos rohamoldás kellemetlenségeivel szemben.

A gyógyszerek fejlesztése során Dr. Birinyi és csapata folyamatosan új kihívásokkal találkozik, amelyek állandó fejlődésre ösztönzik őket. 

„Ez számomra a legnagyobb motiváció: folyamatosan fejlődünk, mert mindig vannak új betegségek, új indikációk, amelyekre megoldást kell találnunk”

 – mondja Dr. Birinyi. A patika közel 200 különböző speciális gyógyszert állít elő, amelyek nemcsak Magyarországon, de Európában is egyedülállóak.

A patika tevékenysége nem merül ki a gyógyszerek előállításában. Birinyi Péter elkötelezett híve az egészségfejlesztésnek és az egészségnevelésnek. A Mikszáth Patika együttműködik a Magyar Vöröskereszttel, és rendszeresen szervez szűrővizsgálatokat, amelyek során vércukor-, vérnyomás- és koleszterinméréseket végeznek. „A megfelelő táplálkozás, az egészséges életmód és a szűrővizsgálatok fontosak az egészség megőrzésében” – vallja Birinyi.

Dr. Birinyi Péter munkája nemzetközi elismerést is hozott számára. A Mikszáth Patika innovációs tevékenységét számos díjjal jutalmazták, nemzetközi konferenciákon is elismerték. A patika által fejlesztett gyógyszerek egy része bekerült az országos szabványos vényminták gyűjteményébe, amelyeket immáron az egész országban használnak.

Bár a sikerek egyértelműek, Birinyi soha nem pihen a babérjain. A jövőbeni tervei között szerepel a folyamatos fejlődés és új gyógyszerek kifejlesztése. „Folyamatosan vannak új betegségek, amelyekre megoldást kell találnunk, és számomra ez a legnagyobb motiváció” – vallja. A patika számára mindig is az emberek segítése volt a legfontosabb, és Birinyi Péter számára a legnagyobb büszkeséget a betegek pozitív visszajelzései jelentik. „A betegekből töltődöm fel. Ha azt látom, hogy a gyógyszer működik, és a beteg jobban van, az hatalmas ajándék” – mondja.

Nagyköveti méltatás – Borbás Marcsi 

Számos ritka betegség van, amelyre még nem fejlesztettek ki gyógyszert. Birinyi Péter gyógyszerészként a saját gyógyszertári laboratóriumában a tudományosan igazolt szakmai irányelvek alapján elkészíti ezeket a gyógyszereket. A kezdeti nehézségek után, ma már az orvosok keresik fel, hogy állítson elő gyógyszereket bizonyos betegségekre. Sok-sok sikert tudunk ma már felsorolni. Eredményesen kezel több Wilson kórban szenvedő beteget, akik nem csak, hogy túlélték a betegséget, de jól vannak és sikeresek az életben.

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2024. október 14. 12:45
Winkler Patika már közel két éve ezzel a módszerrel üzemel.
bunko-jobbos
2024. október 14. 12:04
Nagyon gratulálok. Engem az is nagyon zavar, hogy pl. az Indexen minden nap olvashatunk új pékségekről, éttermekről, amit úgy adnak elő, mintha valami hihetetlen mikroprocesszort fejlesztenének a vállalkozók. Pedig csak egy szar zsömle vagy ilyesmi. Tévedés ne essék, arra is szükség van, és a jó minőség is ritka, de nálunk a jogászoknak, közgazdászoknak van nagy respektje. Állítólag a cseheznél a mérnökök, kutatók, ilyenek vannak a képzeletbeli piramis tetején. llyen példákról mint ez is, kellene többet beszélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!