A tanács rengeteg konfliktussal járt, „nagy hiúságok és egók sárba tiprásával is” (VIDEÓ)

2024. október 16. 13:37

Párizsból ismerték el a Miskolci Nemzeti Színházat.

2024. október 16. 13:37
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Szabó Máté a magyar színházi világ kiemelkedő alakja, aki a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is jelentős sikert ért el Pályafutása kezdetén Szabó színészi ambíciókat dédelgetett, ám hamar rájött, hogy az ő igazi terepe a rendezés. „Ha a körülményeket, a kontextust magam teremthettem meg, akkor sokkal kevesebb volt a bizonytalanság. Így kerültem be az egyetemre rendezőként” – meséli Máté.

A Miskolci Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió

Szabó Máté 2012-ben került a Miskolci Nemzeti Színházhoz, és azóta jelentős hatással volt a színház művészi fejlődésére. 

A színház Máté hathatós munkájával 2023-ban csatlakozott az Európai Színházi Unióhoz (UTE), amely Európa egyik legjelentősebb színházi szervezete. 

Szabó Máté oroszlánrészt vállalt ebben a folyamatban, a színház igazgatója, Béres Attila úgy fogalmazta meg, hogy Máté volt az élharcosa a folyamatnak. „Én szerveztem és intéztem a kommunikációs részét, találkoztam az igazgatókkal, rengeteg anyagot írtunk közösen” – osztja meg Máté.

Az UTE-tagság lehetőséget biztosít arra, hogy a Miskolci Nemzeti Színház nemzetközi színtéren is megmutassa magát, és részt vegyen különféle színházi projektekben. A tagság előnyei nemcsak a színház presztízsét növelik, hanem 

új együttműködési lehetőségeket is kínálnak. 

Szabó Máté szerint ez hatalmas előrelépés a miskolci színház számára, amely az elmúlt években folyamatosan fejlődött.

Zenés művek és inspiráció

Szabó Máté karrierjének meghatározó eleme a zenés művek iránti szenvedélye. Már gyerekkorában a zene határozta meg életét, és ez a művészeti ág azóta is fontos inspirációs forrás számára. „A zene mindig komoly mankó volt az életemben, és sokszor az önbizalom egyik forrása is” – meséli, de a rendezés során is fontos számára a zene: 

„zenére képzeltem el sok mindent, amikor otthon felkészütem, zenére írtam”.

Pályafutása során számos zenés darabot rendezett, és ezek közül több is jelentős elismerést hozott számára. A Don Giovanni, Az ördög vagy az Én és a kisöcsém című előadások mindegyike kiemelkedő sikerrel futott, és több díjat is elnyertek.

Miskolci csapatmunka és a társulat

A Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként Szabó Máté egyik legfontosabb feladata a társulat irányítása és összetartása. 

A művészeti tanács létrehozása biztosította a színház demokratikus működését, és azt a demokratikus kommunikációs bázist, ami jó példa lenne az egész világon Szabó szerint. 

A tanács létrehozása rengeteg konfliktussal járt, „nagy hiúságok és egók sárba tiprásával is”, de a megszületett bázis az, ami „működteti a társulatot” Máté meglátásában.

Az évek során sikerült kialakított közösségre, demokratikus kommunikációra a legbüszkébb Máté. „A társulatban való kommunikáció, a közös munka az, amire a legbüszkébb vagyok. Az, ahogyan kommunikálnak a színészek egymással a színpadon, annak benne kell lennie egy minőségről szóló kultúrtörténeti összefoglalóban” – fogalmazza meg Szabó Máté.

Új projektek és kihívások

Szabó Máté számára a jövő tele van új lehetőségekkel és kihívásokkal. „Most készülünk egy Woody Allen világpremierre, ami hatalmas dolog, mert még soha nem mutatták be ezt a darabot sehol máshol” – meséli izgatottan. Emellett egy új operán is dolgoznak, amely szintén különleges projekt lesz. „Külön öröm számomra, hogy a zeneszerzővel közösen dolgozunk a librettón. 

Ez egy teljesen új tapasztalat, és nagyon izgatottan várom a végeredményt”.

A Miskolci Nemzeti Színház mellett Máté az Operában is rendez, ahogy az Orlai Produkciós Irodának is, rendezése nemsokára Budapesten lesz látható. Szabó emellett részt vett több filmben és sorozatban is, mint színész. Folyamatosan új projekteken dolgozik, és mindig új kihívások elé állítja magát, így kitartását sokra értékeli: „nagyobb a jelentősége annak a figurának, aki konokul néz és megy, mint annak aki nagyon vehemens, de a lényeges pillanatban feladja”.

Idei rendezései:






•    Brooklyni mese•    Figaro házassága – avagy egy őrült nap•    A Kékszakállú herceg vára•    Ivanov•    A legenda háza•    Álmok kusza kertjeiből

Nagyköveti méltatás – Dr. Almási Kitti 

Számomra a legkiemelkedőbb kortárs magyar színházi rendező, rendhagyó ötletek megvalósítása jut róla eszembe, ami miatt tömegeket vonzanak az általa rendezett előadások. Bár már korábban is sokat hallottam róla, a személyes találkozások kapcsán megtapasztaltam, mennyire sokoldalú, komplex szemlélettel bír. Az OpeRandi rendezvény keretén belül pszichológiai kérdésekről, a belső szabadság megélésének élményéről beszélgettünk Don Carlos operáján keresztül. Szabó Máté hihetetlen nyitottsággal állt a két terület összefonásához, talán pszichoterapeuta édesanyja, Kazimir Ágnes miatt is, aki okkal elismert szakember. A későbbiekben vendégül láttuk a Momentán Társulat színházában, az Ó utcában, ahol az életéről beszélgettünk, a színészek pedig megjelenítették annak egyes pillanatait. Csodás rendezései mellett emberi hozzáállása, gondolkodásmódja is hozzájárult, hogy őt választottam az egyik jelöltemnek. Színész, színházi rendező, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője. Pályafutása során az Egri Gárdonyi Géza Színházban (2004–2005) és a Szolnoki Szigligeti Színházban (2005–2007) is megfordult rendezőként, majd öt éven át szabadúszóként tevékenykedett. 2012-ben került a Miskolci Nemzeti Színházba, ahol előbb rendező és a művészeti tanács tagja volt, majd 2015-ben előbb megbízott igazgató, később művészeti vezető lett. Számos díjban és elismerésben részesült (Köztársasági Ösztöndíj – 2­001, Napsugár Díj – Eger (Etherion) – 2004, Örkény Ösztöndíj – 2005, Kritikusok díja jelölés, legjobb zenés előadás; “Naftalin”, Radnóti Színház -2008, Vidéki Színházak találkozója “különdíj” (Én és a kisöcsém) – 2013, Miskolci Nemzeti Színház, “legjobb előadás” (Az ördög) – 2014, Primavera fesztivál, “legjobb előadás”  (Don Giovanni) – 2015). 2016-ban Nádasdy Kálmán díjjal és Déry díjjal jutalmazták munkásságát. Hozzá köthető, hogy november 19-én a Miskolci Nemzeti Színház Európa egyik legjelentősebb színházi szövetségének, az Európai Színházi Uniónak a teljes értékű tagja lett 

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!