A Gyűrűk Ura: vajon Középfölde csak egy kitalált hely?

2024. október 14. 22:29

Angliában és Új-Zélandon is érdemes szétnézni.

2024. október 14. 22:29

Nyitókép: Tolkien térképe Középföldéről (Fotó: Getty Images)

Bár Tolkien történetei Középfölde kitalált birodalmában játszódnak, a könyvek, filmek és tévéműsorok lenyűgöző tájai közelebb vannak, mint gondolnánk – írta ismeretterjesztő cikkében a BBC.

A Gyűrűk ura tájainak gyakran valós helyszínek adják az alapját, amelyeket előszeretettel látogatják a rajongók. 

A Tolkien-ösvény: Lancashire, Anglia

Miközben az 1940-es években A Gyűrűk Urát írta, Tolkien egy ideig a Stonyhurst College-ban lakott, egy tekintélyes bentlakásos iskolában Lancashire-ben, ahol a fia tanított.

Az idősebb Tolkienről köztudott volt, hogy gyakran sétálgatott a környező Ribble-völgy erdeiben és dombjain, és úgy tartják, hogy a hobbitok vidéki hazájának, a Megyének megalkotásakor is ihletet merített innen.

A rajongók ma már felfedezhetik a területet a 2002-ben megnyitott Tolkien-ösvényen, amely az írót ihlető tájakon keresztül vezeti a kirándulókat. Az útvonal Hurst Green faluban, a hangulatos 17. századi Shireburn Arms kocsmánál kezdődik, ahol Tolkien törzsvendég volt.

Ezután mintegy hét mérföldön keresztül kanyarog az út hullámzó mezőgazdasági területeken, a Stonyhurst College nagyszerű épületei mellett, és olyan történelmi nevezetességeken keresztül, mint a Cromwell's Bridge, egy benőtt lovas híd, 

amelyet egykor Oliver Cromwell használt az angol polgárháborúban.

Az útvonal elhalad a Hacking Hall kastély mellett, ahol Tolkien idejében egy fából készült komphajó, a Hacking Ferry közlekedett, amely a Ribble folyón szállította az embereket. A gyűrű szövetségében a Bucklebury komp (szintén egy kastély, Brandy Hall előtt) hasonló módon szállítja át a hobbitokat a Brandywine folyón, miközben egy félelmetes kísértetlovas elől menekülnek.

A Stonyhurst melletti helyi földbirtokos családot Shireburnsnek hívták - és a hasonló nevű Shirebourne folyó megjelenik Tolkien Középfölde földrajzában. Tolkien térképei három folyó – a Shirebourne, a Withywindle és a Brandywine – összefolyását ábrázolják úgy, ahogy a Hodder, a Ribble és a Calder folyók találkozását Lancashire-ben. Ezenkívül a közeli Newchurch-in-Pendle faluban található St Mary's Church szokatlan jellegzetességgel rendelkezik: a torony felénél egy szem alakú faragványt lehet felfedezni, az „Isten szemét”, amely a Gyűrűk Ura könyvek és filmekből ismert 

Szauron mindent látó szemére emlékeztet.

Cheddar-szurdok: Somerset, Anglia

A legtöbb valós hely, amelyet Tolkien Középföldéről alkotott képzeletbeli elképzeléseihez kapcsolnak, megalapozott találgatásokon alapul, de van egy hely, amelyet maga az író is megerősített, mint A Gyűrűk Ura valós ihletőjét.

Tolkien és felesége, Edith 1916-ban házasodtak össze, és a somerseti Clevedon faluban töltötték a nászutat. Ott tartózkodásuk során ellátogattak Nagy-Britannia egyik leglenyűgözőbb tájára: A Cheddar-szurdokba, egy meredek, barlangokkal tarkított mészkővölgybe, amelyek falait egyedi sziklaalakzatok, cseppkövek és cseppkövek ékesítik.

Az író – aki legalábbis részben mindig a munkájával volt házas – jegyzetelt, és 1971-ben egy magánlevelében (amelyet 1981-ben a The Letters of J.R.R. Tolkien című kötet részeként adtak ki) megerősítette, hogy a Cheddar-szurdok barlangjai ihlették A Gyűrűk Urában a Helm's Deep csillogó barlangjait.

Denize Bluffs: Waitomo, Új-Zéland

A megarajongók azonnal felismerik a Denize Bluffs-t, a magasba törő sziklaformációk és vad bozótosok területét Új-Zéland északi szigetén. A filmekben ez a táj A hobbit: Váratlan utazás című előzményfilmben a Trollshaw-ként szerepel, egy hegyoldalban elterülő erdőben, ahol Zsákos Bilbó ellenséges trollokkal találkozik. A tévésorozatban pedig a Denize Bluffs a sorozat hobbit főhőseinek, a Harfootsnak a felföldi otthonának részeként szolgál.

A valóságban Denize Bluffs egy magántulajdonban lévő juh- és szarvasmarha-farmon fekszik, 

amely három generáció óta ugyanannak a családnak a tulajdonában van. A birtokon szervezett túrák során a látogatók a filmekben és tévéműsorokban látott különböző helyszíneket járják be, és a produkcióban elhangzott showbiznisz-történetekkel elevenítik fel azokat. 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. október 14. 22:47
"amelyek falait egyedi sziklaalakzatok, cseppkövek és cseppkövek ékesítik" Mert cseppkövek és cseppkövek közt is van különbség!
sexykitty-5000112
2024. október 14. 22:37
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­k­­e­l­d­­ ­­a­ ­s­­­z­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!