Szijjártó Péter tizenegy pontban mutatta be, hogy mit vár el az ukrán kormánytól

2024. január 29. 15:58

Kuleba elmondta: létrehoznak egy operatív munkacsoportot, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjanak a kisebbségi kérdések végleges lezárása céljából.

2024. január 29. 15:58

Szijjártó Péter hétfő reggel elindult Ukrajnába, hogy az ukrán delegációval tárgyaljon. A magyar külügyminiszter Ungváron találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával.

A magyar külügyminiszter még kedden halálos fenyegetést kapott.

Időközben sikeresen megérkezett Szijjártó Péter Ukrajnába.

A magyar külügyminiszter már a tárgyalás legelején leszögezte Magyarország kérését az ukránok felé. „Szeretném itt az elején gyorsan leszögezni, hogy Magyarország kormánya soha nem kért semmi olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, amely 2015 előtt ne létezett volna.

Tehát én most olyan kéréseket fogok itt előterjeszteni, amelyek teljesítése esetén visszatérnénk a 2015-ös jogokhoz”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Hétfő délután megkezdődött a sajtótájékoztató az Ungvárhoz közeli Verhovina Hotelben, erről a Kárpáti Igaz Szó számolt be. Elsőként Dmitro Kuleba szólalt meg. Az ukrán külügyminiszter elárulta, hogy

a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek,

ezt a vitás kérdést pedig mindkét mindkét oldalról szeretnék megfelelően rendezni.

Kuleba arról is beszélt, hogy létrehoznak egy operatív munkacsoportot, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjanak a kisebbségi kérdések végleges lezárása céljából.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy tavaly az ukrán parlament elfogadott egy kisebbségi kerettörvényt amely ezt a negatív spirált megállította. „De nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze.

Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén”

– fogalmazta meg az elvárásokat Szijjártó Péter.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy közös, határon átnyúló infrastrukturális fejlesztések tekintetében is tudtak pozitív eredményeket elérni. Már nagyon közel állnak hozzá, hogy megnyissák a Nagyhódos–Nagypalád határátkelőket, amely tehermentesítheti a meglévő határátkelőket, egy új Tisza-híd építéséről állapodtak meg, további határátkelők fejlesztéséről is tárgyaltak.

A magyar miniszter kiemelte, azzal a céllal érkeztek ide, hogy újra tudják építeni a bizalmi légkört, tettek is lépéseket ez irányba.

Mint fogalmazott: „sok dolgunk van ezen a terén, de Magyarország nyitott és kész folytatni a tárgyalásokat”.
 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: HANDOUT / TELEGRAM / @ANDRIY YERMAK / AFP

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. január 30. 18:08
a nácik is megmutatták, mit várnak Szijjártótól: a náci pribék elvitte őt (és Kulabát...) a náci emlékműhöz és egy mécsest nyomott a markába...
bagira002
2024. január 30. 11:28 Szerkesztve
Kuleba 10 nap alatt semmit se csinál , magyar részről ki ellenőrzi igazat mondott e .Papíron leírják amúgy nem lesz változás . Zelenszkij hazudik hiteltelen korrupt nagyon kell a pénz minél több ember halálba küldhessen. Aki Ursula Brüsszel bizalmasa barátja az nem becsületes.
alenka
2024. január 29. 21:39
Ukrajna vesztes ország, minden téren. Undorító módon hazugok és becstelenek. Az ilyen nép nem érdemelte ki, hogy országa legyen, mivel felsőbbrendűnek képzelik magukat, náluk a nemzetiségek rabszolgák szintjén tengődnek . Érvényes rájuk: a csúszómászók soha nem botlanak meg...
mysstes
2024. január 29. 21:27
remélem szijjártó 11 pontjában benne lesz a ruszin-magyar autonomia, amit a helyiek 91ben megszavaztak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!