Világszenzáció: itt nézheti meg a Magyarországon talált 3000 éves nyakéket! (VIDEÓ)

2024. szeptember 23. 15:49

Magyar régészek az idén nyáron tárták fel a különleges ékszert rejtő, késő bronzkori kincset.

2024. szeptember 23. 15:49
null

Nyitókép: Magyar Nemzeti Múzeum TikTok-videó / képernyőfotó

Október közepétől látható a bronzkor csodája az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum falai között, amelyre a Somló-hegyen bukkantak rá idén nyáron a múzeum régészei. Az európai mércével is ritka lelet egy kamarakiállításon tárul a látogatók elé. 

3000 év földben töltött várakozást követően, dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével idén nyáron tárták fel a különleges ékszert rejtő, késő bronzkori kincset.

A késő bronzkor végére (Kr.e. 1000–850) datálható unikális nyakék egy urnamezős stílusú korsóban, több ezer bronzékszer: karika, pityke, gyöngy, spirál ölelésében került elő. A pompás ékszert, valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette. Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is.

A Nemzeti Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet végén szabadították ki a nyakéket, amely a hónap kincseként látható október közepétől az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

A hasonló kincsleletek jellemzően nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, előfordulhatnak akár település környezetében, vagy különleges természeti helyeken is, így a tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi.

@magyarnemzetimuzeum Az érintetlen nyakék – Világszenzáció! 📣📣📣 Október közepétől látható a bronzkor csodája az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum falai között, amelyre a Somló-hegyen bukkantak rá idén nyáron a múzeum régészei. Az európai mércével is ritka lelet egy kamarakiállításon tárul a látogatók elé. 3000 év földben töltött várakozást követően, dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével idén nyáron tárták fel a különleges ékszert rejtő, késő bronzkori kincset. A késő bronzkor végére (Kr.e. 1000–850) datálható unikális nyakék egy urnamezős stílusú korsóban, több ezer bronzékszer: karika, pityke, gyöngy, spirál ölelésében került elő. A pompás ékszert, valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette. Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is. A hasonló kincsleletek jellemzően nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, előfordulhatnak akár település környezetében, vagy különleges természeti helyeken is, így a tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi. A Nemzeti Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet végén szabadították ki a nyakéket, amely a hónap kincseként látható október közepétől az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében. Nemzeti Régészeti Intézet #MNM #régészet #NRI #műkincs #Somlóhegy #bronzkor #történelem #nyakék #ékszer #kiállítás #múzeum #művészet #művészettörténet #magyarnemzetimuzeum #hungariannationalmuseum #kincs #lelet #treasure #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen ♬ original sound - Magyar Nemzeti Múzeum

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 17:38
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­k­­­e­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­z­e­­­x­i­ ­p­­­u­­­n­c­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
nemecsek-3
2024. szeptember 23. 17:28
Igen, hát már az óvodások is arról dumálnak két kakaó között, mennyire is odavoltak a bronzkori őseik a jó kis hétvégi deponálásokért amikor is baromi nagyokat deponáltak, mert deponálás nélkül még az asszonyra sem tudtak nézni
SandorL
2024. szeptember 23. 17:25
Hogyan, milyen eszközökkel es ki készíthette? Komoly kihívás lenne egy mai ötvösművésznek, vagy például egy pénzverdei művésznek egy másolatot készíteni! Jo, hogy megtalálták es jo, hogy van ilyenünk is!
2024. szeptember 23. 17:05 Szerkesztve
Gyönyörű. Egy kicsit az ötvösmintázat mintha erre a késő-bronzkori írországi arany ruházat-díszítő tárgyéra hasonlítana: irisharchaeology.ie/wp-content/uploads/2014/11/Bronze-Age-dress-fastner.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!