Valóban ez a világ egyik legrosszabb filmje, vagy csak a kereszténység probléma?

2024. szeptember 09. 09:17

Regények és filmek dolgozták fel a témát, mégis ezt a verziót tartják sokan a világ egyik legrosszabb filmjének. De valóban az? Új cikksorozatunk a valaha készült legrosszabb filmekről szól.

2024. szeptember 09. 09:17
Otthagyottak 2014
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Stoney Lake Entertainment

Mondjuk úgy, hogy kimondottan edzett vagyok a filmek terén. Részben a Fangoria és a Borzongás magazinok alatti évek, részben a VHS-korszak zsákbamacska jellege okán láttam már sok jó és legalább ugyanannyi rossz filmalkotást. De a mozi kifejezett támogatójaként is volt időszak, mikor heti kétszer is meglátogattam a filmszínházakat, hogy meglessem az érdekesebbnek tűnő darabokat. Éppen ezért, némi mazochizmussal, valamint vezeklésként a középszerű produkciók túlzottan szigorú kritikájáért, úgy döntöttem, beleugrom a nyúl üregébe.

Otthagyottak
Otthagyottak (2014, Stoney Lake Entertainment)

Mitől igazán rossz a rossz film?

Mindenekelőtt muszáj leszögezni valamit. Nem minden sz*r, ami bűzlik. Már bocsánat. Szóval ezt átkonvertálva a filmműfajra, meg kell különböztetni a rossz és a még rosszabb filmeket. Egyfelől már az is nehezíti a kategorizálást, hogy a „rossznak” különböző kategóriái vannak.

Egy 9-es terv a világűrből hiába olyan, amilyen, hiába mondják a világ legrosszabb filmjének, ha egyszer Ed Wood munkásságát és személyiségét, valamint a róla készült Tim Burton-filmet ismerve megvan a produkció bája és szórakoztató mivolta.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Böjtös Gábor

Mandiner

Idézőjel

A „woke” már mindenhova beette magát, így miért is lenne ez alól kivétel a híresen liberális Hollywood...

Egészen más tészta egy Asylum-film. A stúdió a mai napig elárasztja a piacot a mozifilmek ruppótlan, rendkívül gagyi másolataival, amivel meg lehet téveszteni a kevésbé informált vásárlókat és nézőket. Aztán a károsult csak csodálkozik, hogy az agyondicsért új Statham-mozi már egy héttel a mozipremier után kapható a bevásárlóközpont rácsos, olcsó kiadványai között, és miért olyan rossz… mint egy igazi Statham-film.

De komolyan, az Asylum-filmek külön bugyrot képviselnek a filmes pokolban. Egyszer baráti társasággal próbálkoztunk valamelyikkel, az egyetlen élvezetet pedig az nyújtotta, amilyen érzelmek átsuhantak egyikünk, a tehetetlen dühtől egyre vörösödő arcán.

Otthagyottak
Otthagyottak (2014, Stoney Lake Entertainment)

És akkor tovább komplikálja a definíciót az a tény is, hogy egy kimondottan középszerű, kiemelkedőt, de akár élvezhető összetevőt felmutatni semmiben sem képes mű rosszabb élmény lehet, mint egy silány, de szórakoztatóan gagyi produkció. Mert a középszernél kevés rosszabb van, mikor két szóban is nehéz leírni az élményt, annyira semmitmondó és unalmas.

Thanos csettintése előtt is tűntek el emberek

A 2014-es, egészen pontosan október 3-án bemutatott, vagyis nemsokára pont 10 éves Otthagyottak (Left Behind) című film szinte minden rossz filmes listán előkelő helyen szerepel, valahol a dobogón vagy környékén, ami kimondottan felkeltette az érdeklődésem, mert még soha nem láttam a Nicolas Cage főszereplésével készült drámát. A sztori szerint Rayford Steele (Nicolas Cage) egy Boeing 747-es pilótája, aki az utasszállítóval épp Londonba tart. Ám egyik pillanatról a másikra utasok tűnnek el, sőt kiderül, hogy az eset nem egyedi, amitől az egész világon kitör a pánik.

A hátramaradottaknak pedig magával az apokalipszissel kell szembenézniük.

Legalábbis ez a hivatalos narratíva, miközben ez csak részben igaz a 110 perces alkotásra. Mert igazából Steele és a lánya drámáját láthatjuk, miközben a hűtlen családapa nemcsak a feleségét, de a lányát is teljesen átveri, ezért nem lehet együtt a család, mikor leginkább egymásra lenne szükségük. Ennek hála Rayfordnak és a lánynak (Chloe – Cassi Thomson) is egyedül kell szembenéznie a helyzettel és önmagával. Jó, több-kevesebb segítsége mindenkinek akad, de egymásra nem számíthatnak.

Nicolas Cage a testvére, a lelkipásztor Marc Coppola kérésére vállalta el a szerepet, mert kifejezetten nagy rajongója volt a film alapjául szolgáló regénynek.

És most lehetne sorolni, hogy miért rossz az Otthagyottak. Hogy eleve olyan, mintha egy tévéfilmet néznénk. Hogy a szereplők között semmi kémia nincs. Sőt, rendre teljesen logikátlanul és hülyén viselkednek; ráadásul a film ritmusa is rossz vagy éppen nincs; az effekteket pedig a Temuról rendelték az illetékesek. Mégis, a gyenge film és az ehhez igazodó magyar szinkron ellenére is vannak jobb pillanatok, avagy a kaszkadőr-koordinátor Vic Armstrong rendezését nem mondanám életem legrosszabb vagy egyik legrosszabb filmes élményének. Csak éppen nem működik.

Otthagyottak
Otthagyottak (2014, Stoney Lake Entertainment, Eliza Morse)

Ami miatt viszont sokan eleve betámadták, az a téma. Hiszen ebben az esetben az elragadtatás kerül a középpontba, ami ugye vallási esemény, ezért,

bár a liberális és ateista tömegek bármikor képesek belefeledkezni abba, hogy idegen létformák és zombik irtják az emberiséget, esetleg egy őrült titán csettint egyet, azon már képtelenek túllendülni, ha dogmatikus esemény történik, amit vallásos szereplők próbálnak feldolgozni,

vagy éppen olyanok, akik kétségek között őrlődve még nem választottak oldalt. Szóval igen, máris megvan a válasz arra, hogy a közepesen és átlagosan rossz megvalósítású Otthagyottak, ami egyébként még a költségeit is behozta, miért szerepel előkelő helyen minden idők legrosszabb filmjeinek listáján. Szerintem még A holló új feldolgozása is rosszabb.

Ezt is ajánljuk a témában

A producerek egyébként a kritikusok és a közönség véleménye miatt úgy döntöttek, hogy a folytatást egy Indiegogo-kampány keretében finanszírozzák. A kampányra a kért félmillió dollárból (mostani árfolyamon, az inflációt figyelembe véve nagyjából 235 millió forint) 80 699 dollár (nagyjából 38 millió forint) érkezett. A projekt utoljára 2015. május 7-én frissült.

Így talán nyugodtan mondhatjuk, hogy ez sem volt egy sikeres próbálkozás. Hozzáteszem, hogy maga a téma és a mű mégis aranybánya, mert mikor elkezdtem vele foglalkozni, még nem is sejtettem, mi mindent találok abban a bizonyos üregben.

Otthagyottak
Otthagyottak (2014, Stoney Lake Entertainment)

Istenfélő regényektől az Istentelen sorozatig

Kezdjük azzal, hogy 2000-ben már született egy film, hasonló címmel és témában. A Left Behind – Az otthagyottak (Left Behind: The Movie) Vic Sarin rendezésében készült, ráadásul 2002-ben folytatást is kapott, méghozzá a Left Behind 2. – A nagy nyomorúság képében. A Nicolas Cage főszereplésével készült Otthagyottak lényegében a 2000-es verzió remake-je, vagy éppen az abban feldolgozott regény újabb adaptációja. Sőt, 2023-ban maga Herkules, avagy Kevin Sorbo készített egy újabb folytatást, Left Behind: Rise of the Antichrist címmel.

Feldolgozott regényről írtam, méghozzá nem ok nélkül. Jobban utánaolvasva, a Tim LaHaye és Jerry B. Jenkins páros igen termékenynek tűnik, hiszen A Föld utolsó napjairól-sorozat számos kötetet tartalmaz, amik közül csak néhány kapott filmes adaptációt. Ráadásul a szerzők kifejezetten a Jelenések könyvét és az abban leírt eseményeket dolgozták fel, a kritika szerint csekély irodalmi értékkel, de legalább tisztelettel és hitelesen előadva, amit a világon sokan értékeltek.

Nem véletlen, hogy volt, aki ezt az élményt szerette volna a vásznon vagy a képernyőn is átadni. Valaki meg inkább a saját ízlésére formálta, hogy üzletileg járjon jól.

Otthagyottak
Otthagyottak (2014, Stoney Lake Entertainment)

Mert aztán jött Tom Perrotta, a nem túl népszerű szerző, aki annyira megirigyelte a sztorit, hogy némi átformálással, The Leftovers, avagy A hátrahagyottak címmel újraírta a történetet, csak éppen az egész lényegét elferdítve. Ebben a történetben már a hívők szinte mind rosszak, a történetben szereplő homofób tiszteletes pedig már csak a hab a tortán, miután a vallástalan szerző jól kiélvezkedte magát az eredeti regények kellően öncélú megcsúfolásában, amit aztán az HBO is felkarolt, hogy aztán három évadon keresztül futtassa a szériát.

De ez még nem a világvége    

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a 2014-es Otthagyottak (vagy akár a 2000-es változat) a világ legrosszabb filmje volna. Rossznak rossz, de ahogy már említettem, ennek a kategóriának azért akadnak fokozatai. Ettől függetlenül a téma és talán a regényfolyam is – ezt nem tudom, de pótolni fogom és akkor eldől – megérdemelne egy igényesebb feldolgozást, valami olyasmi szinten, mint amit az immáron a Dunán magyarul is nézhető Kiválasztottak-sorozat képvisel. Természetesen a keresztény tematikának mindig meglesznek az ellenzői és kritizálói, de ennek viszont már tényleg semmi köze ahhoz, hogy valami rossz vagy sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki sem tudja, sem az angyalok az égben, sem a Fiú, hanem csak az Atya.” – Mk 13,32-37

Ezúttal tehát nem sikerült úgy belenyúlni a pöcegödörbe, hogy a legmélyéig nyúljunk, vagyis bőven találhatunk a piacon rosszabb filmet, katasztrófálisabb minőségű produkciót. De nem adom fel, figyelő szemem a listákra vetem, hogy további filmes kudarcokat és félresikerült filmalkotásokat mutassak be.

De addig is… szerinted melyik a világ legrosszabb filmje?

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ihavrilla
2024. szeptember 09. 17:53
Ha a filmek is annyira zavarosak, mint ez az írás, akkor felesleges foglalkozni velük.
SaidandDone
2024. szeptember 09. 14:32
Olvastam a könyvsorozatból jópár kötetet és láttam a belőlük készült filmadaptációkat. A Hátrahagyottak annyira nem rossz, mint amennyire a kritikusok vélekednek róla. Sőt lényegesen jobb, mint a korábbi adaptáció, ami unalmas és vontatott volt.
augustus2-0
2024. szeptember 09. 11:46
A '70-es években ment a mozikban a 15 éves kapitány c. Verne regény spanyol földolgozása (www.mafab.hu/movies/un-capitan-de-quince-anos-159291.html). Egyetemen rendszeresen eljártunk bizonyos órák helyett moziba, hát visítottunk a röhögéstől. Pl. a fiatal, mindenki szívét megdobogtató hölgyet egy kivénhedt csataló játszotta, sok-sok nagytotál képpel, gyönyörködhettünk a képére kent fél centis vakolatban. Tutajjal mentek a vad folyón, a hurkapálca jellegű farönkök alatt virítottak a kék 200 l-es lemezhordók, a dzsungeljelenet valami madridi parkban készülhetett, murvával fölszórt ösvényekkel stb. Mindazonáltal pont ezek miatt érdemes megnézni.
Akitlosz
2024. szeptember 09. 11:44
Média szabály, hogy a címből nem szabad, hogy kiderüljön, hogy a cikk miről szól. Legyen félrevezető és/vagy érthetetlen, hogy sokan rákattintsanak! REKORDMAGASSÁGBAN AZ INFLÁCIÓ Argentínában ELKÉPESZTŐEN FURCSA DOLGOT MŰVELT EZ AZ EMBER Mr. Bean a fülébe dugta a zokniját EZT A DÖNTÉST HOZTA A KORMÁNY, MUTATJUK! Fél óra ebédszünet. HOPPÁ EZT NEM LÁTTUK JÖNNI Szürke Skoda hátulról. Stb. stb. stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!