Testkamerát szereltek a ferihegyi reptér csomagrakodóira, egyszeriben megszűnt a bőröndök dézsmálása

2024. szeptember 17. 08:33

A világszinten is egyedülálló újítás miatt Ferihegy az egyik legbiztonságosabb repülőtér lett Európában.

2024. szeptember 17. 08:33
null

Nyitókép: police.hu

A police.hu arról ír, hogy egy világviszonylatban is egyedülálló újításnak köszönhetően a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024-re a poggyászból lopás jelensége gyakorlatilag megszűnt. Csak néhány újságcikk címe az elmúlt évekből: 

„Hogyan lopnak Ferihegyen?”, „Így fosztják ki a csomagját a Liszt Ferenc repülőtéren”, 

„Amit a reptéri lopásokról tudni kell” „Elképesztően sokszor lopnak a bőröndökből a Liszt Ferenc reptéren”.

Emlékeztetnek: jóllehet a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) munkatársai a jog minden lehetséges eszközével elszánt küzdelmet folytattak a poggyászok dézsmálása ellen, az elkövetői oldalon a kihasználható alkalmak száma, az egyre finomodó módszerek, a magas szintű összejátszás és 

a belső konspiráció miatt szinte nem múlt el úgy hét, hogy ne érkeztek volna feljelentések az utasoktól lopások miatt.

Pedig tényleg nem kellett félteni a reptéri nyomozókat, írják: a kiszámíthatatlan időben és helyen lecsapó bűnügyi portyaszolgálatok mellett leplezett eszközök alkalmazásával, esetenként vegyszerezett pénzzel feladott csalibőrönddel, rejtett kamerákkal próbálták a tolvajok gátlástalanságának elejét venni, több-kevesebb sikerrel. Amíg 2022-ben poggyászból lopás miatt 119 feljelentés érkezett, 2023-ra valamelyest javult a helyzet, de nem oldódott meg a probléma: tavaly 78 alkalommal tettek emiatt bejelentést.

Az RRI munkatársai nem adták fel a megoldás keresését, így javaslatukra – adatvédelmi hatásvizsgálatot követően – egy jogszabály-módosításnak köszönhetően 

ma már valamennyi rakodómunkásnak testkamerát kell viselni munka közben. A tesztidőszak idén februárban kezdődött, 

nyár óta pedig élesben is elindult a rendszer.

Hangsúlyozzák: ennek köszönhetően 2024-ben poggyászlopás miatt mindössze hét büntetőeljárást kellett indítania az RRI-nek, amelyből öt esetben kizárható volt a magyarországi elkövetés. A fennmaradó kettő ügyben a testkamerák felvételei alapján sikerült azonosítani a két-két elkövetőt, akiket gyanúsítottként ki is hallgattak a nyomozók, így 

ezen bűncselekménynél 100 %-os a felderítési eredményesség.

Megtudtuk: a rakodómunkások testkamerás munkavégzése világszinten is egyedülálló, a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően pedig a budapesti légikikötő – vagyonmegóvás szempontjából is – az egyik legbiztonságosabb repülőtér Európában.
 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2024. szeptember 18. 07:33
Elég szomorú, hogy enélkül gátlástalanul lopnának.
robag7
2024. szeptember 17. 20:19
Ez jó ötlet volt. Érdekes, hogy másoknak nem jutott ez eszébe.
2024. szeptember 17. 14:55 Szerkesztve
Testkamerát kellene szerelni a mini.elnökre, miniszterekre, államtitkárokra is, hogy megszünjön a közpénzlopás?
pipa89
2024. szeptember 17. 13:06
Ügyes húzás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!