Orbán Viktor és Matteo Salvini: mielőbb meg kell állítani az orosz–ukrán háború okozta öldöklést

2024. szeptember 20. 21:31

A két vezető először négyszemközt tárgyalt, majd a delegációikkal.

2024. szeptember 20. 21:31

Nyitókép: Matteo Salvini Facebook-oldala

Budapestre érkezett Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, a Liga vezetője. Az olasz politikus többek között Orbán Viktorral is találkozott, aki a Karmelita kolostorban fogadta.

Orbán Viktor a közösségi oldalán is megosztott egy bejegyzést a találkozóról, amelyhez azt írta:

A gumicsizmát egy órára félretettük. Budapesten járt Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes.

Az olasz sajtó szerint a két pártvezér közötti találkozó azt bizonyítja, hogy a Magyarország és az Olaszország közötti kapcsolatok egyre szorosabbak – írja a Magyar Nemzet. Lapinformációk szerint több mint egy óráig tartott az Orbán Viktor és Matteo Salivini közötti beszélgetés.

A két vezető először négyszemközt tárgyalt, majd a delegációikkal. A találkozón alkalom nyílt a kontinens számára legégetőbb problémák megvitatására. Az Európai Unióra vonatkozó kérdésekről, valamint 

a két ország közötti együttműködésekről, mint például a trieszti kikötő fejlesztése. 

Szó esett az Európai Unió előtt álló geopolitikai kihívásokról is, elsősorban az energia, a biztonság és a migrációkezelés problémáiról.

Az olasz lapok arról is beszámoltak, hogy a két jobboldali politikus egyetértett abban, hogy 

mielőbb meg kell állítani az orosz–ukrán háború okozta öldöklést, ahogyan azt Ferenc pápa is szorgalmazza. 

Orbán Viktor a palermói bíróságon folyamatban lévő perrel kapcsolatban támogatásáról biztosította a volt belügyminisztert és azt is elmondta, hogy a Fidesz delegációja is részt vesz a Liga pontidai párttalálkozóján október 6-án, valamint a palermói bírósági ügy legközelebbi ülésén Szicíliában október 18-án.

Mint a Mandiner is beszámolt róla: Orbán Viktor az X-oldalán védte meg Salvinit, akit  a palermói ügyészség emberrablással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolja. A Soros által pénzelt NGO-k feljelentése után az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért Salvinire, amiért 2019-ben belügyminiszterként megakadályozta az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Olaszországban. A hajón 147 migráns volt, és tizenkilenc napig várakoztak a kikötés engedélyezésére. A magyar miniszterelnök megvédte az olasz szövetségesét:

Európa legbátrabb hazafiját büntetik meg, amiért megállította a bevándorlást. Akik megvédik Európát, azokat folyamatosan megbüntetik. Mi folyik itt? Matteo Salvini a mi hősünk! 

Matteo Salvini mellett kiállt a Fidesz EU-delegációja is. „A Patrióták Európárt európai parlamenti frakciója támogatja és szolidaritásáról biztosítja Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettest, korábbi belügyminisztert, akire szombaton a palermói ügyészség hat év börtönbüntetés kiszabását kérte” – jelentette ki Gál Kinga, a képviselőcsoport első alelnöke Strasbourgban kedden.

Matteo Salvini közvetlenül a találkozó előtt megosztott egy bejegyzést: „Öröm volt találkozni Orbán Viktor barátommal itt Budapesten, ahol részt vettem az EU közlekedési minisztereinek informális tanácskozásán és kétoldalú találkozókon a magyar, német és albán kollégákkal. Több mint egy órán át folyt az összehasonlítás a két országunk közötti együttműködésről, az Európai Unió egyensúlyáról, a határok védelméről és a nemzetközi kihívásokról”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Megérkezett Budapestre Matteo Salvini

Az olasz politikusra egy hete hat év börtönbüntetést kértek a hazájában, mert megakadályozta egy migránsokat szállító hajó kikötését. Orbán Viktor kiállt Salvini mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 20. 23:18
"Orbán Viktor és Matteo Salvini: mielőbb meg kell állítani az orosz–ukrán háború okozta öldöklést" Erre nekik nincsen hatáskörük.
kunfia1
2024. szeptember 20. 23:03
-Most mi legyen, Viktor? -kérdezte az olasz kormány közlekedési minsztere? -Szerintem? Szerintem legyen béke!
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 22:58
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­a­ ­­s­z­­­e­­x­­i­­­ ­p­u­n­­c­­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
2024. szeptember 20. 22:56 Szerkesztve
"a két ország közötti együttműködésekről, mint például a trieszti kikötő fejlesztése" "Szijjártó Péter külügyminiszter négy éve jelentette be, hogy a magyar kormány területet és üzemeltetési jogot vesz Trieszt kikötőjében. Az adásvétel 2020 végén zárult le, de azóta sem történt előrelépés, az olasz város tengerpartján megvásárolt helyszínen a mai napig nem indult el a beígért fejlesztés. A projektre 2019-ben létrehozott állami cég viszont azóta is nyeli a közpénzt, és évről-évre veszteséget termel." Hát Orbán győzött, nem vitás... Ha legalább Lőrinc yachtja beférne, tarthatnának egyfideszes orgiát gyerekekkel, lenne nagy visítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!