Orbán Viktor: Nagy baj lehetett volna, veszélyben voltunk (VIDEÓ)

2024. szeptember 24. 19:21

Most, hogy lement a víz, holnaptól azon kell dolgoznunk, hogy kiépítsünk egy új, semleges gazdaságpolitikát – mondta a miniszterelnök.

2024. szeptember 24. 19:21

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI

Orbán Viktor exkluzív interjút adott a TV2-nek. A Tények rendkívüli kiadásában a miniszterelnök összegezte a dunai árvíz elleni védekezésben nyújtott teljesítményt, elmondta, hogy a károk felmérése még folyik, és hogy Brüsszeltől ne várjunk segítséget, a bajban csak magunkra számíthatunk. A miniszterelnök szerint holnaptól azon kell dolgoznunk, hogy Magyarország sikeresen tudjon alkalmazkodni a megváltozott világgazdasági helyzethez és kiépítsünk egy új, semleges gazdaságpolitikát.  Végül megtudtuk, hogy már el is készült a cselekvésiterv, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen fog holnap részletesen bemutatni.

Nem lett nagyobb baj, mert összefogott az ország

Orbán Viktor az árvízi helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a mostani vízügyesek jól átadták a korábbi tapasztalataikat, és hogy Budapesttől déli irányba a védműveket kitűnően megépítették. Mint mondta: komoly szakmai kihívást jelentett a Dunakanyar, Esztergom és Szigetköz védelme, de 

a dunai árvíz nehezén sikeresen túl vagyunk.

A kormányfő hozzátette, hogy minden árvíz után elkészít a vízügy egy írásos jelentést, amelyben megjelölik, mi működött, s mi nem, 2013-ban is kaptak egy ilyet a vízügytől, ez alapján tudtak most készülni. Idén is lesz egy ilyen lista. A Duna magyarországi szakasza egy különleges szakasz, mert mindenhol gátakkal be tudják állítani a vízszintet. Budapest az egyetlen, ahol ez nem oldható meg.

A Duna szent folyó, nem lehet megsérteni keresztbe épített gátakkal

Most hogy túl vagyunk rajta, könnyen beszélgetünk róla, de ez nagy árvíz volt. Voltak veszélyes időszakok.

Az ország hatalmas munkát végzet. Ha nem lett volna olajozott az együttműködés az árvíz védekezésben, akkor nagy baj lehetett volna

– mondta a miniszterelnök.

Müller Cecília tart rendet

A keddi Árvízinfón megjelent Müller Cecília is. Erről a miniszterelnök azt mondta, vannak közegészségügyi teendők, a Duna a csatornákba is befolyik ilyenkor. 

A vízzel érintkező ideiglenes védművek könnyen lehetnek fertőzöttek, ehhez van egy protokoll, Cecília tart rendet – közölte.

Az árhullám okozta károkról beszélve a miniszterelnök azt mondta, hogy a hullámtérbe építkezőket nem számolják a károk közé, de keletkezett néhány mezőgazdasági kár: szerencsére már túl voltunk a betakarításon.

Az ország hatalmas munkát végzett. Ez egy nagy árvíz volt. Úgy marad meg a magyar történelemben, mint a Dunán tapasztalt egyik legnagyobb árvíz, és veszélyben voltunk

Brüsszeltől ne várjunk segítséget 

A miniszterelnök szerint az Európai Unió segítsége olyan, mint „ a kutya vacsorája”. vagy megkapjuk, vagy nem. De inkább ne számítsunk rá. Magunkra vagyunk utalva, de ezt már megszokhattuk.

Képesnek kell lennünk arra, hogy Brüsszel nélkül meg tudjuk védeni Magyarországot.

Műsorvezetői kérdésre válaszolva elmondta, hogy „próbálkozunk” uniós segítségre szert tenni, de erre ne építsünk.

Gazdasági semlegesség

A miniszterelnök elmondása szerint „nehéz történelmi helyzetben” vagyunk. Egyrészről itt van a háború, másrészről „az EU versenyképességi problémákkal küzd”. Mindezek ellenére 

a magyar gazdaság mégis jól teljesít

A kormányfő meglátása szerint teljesen átalakul a világgazdaság. A jövő nagy kérdése pedig az, hogy kinek sikerül előbb alkalmazkodni ehhez. Úgy látja, hogy Európa nem jár élen, nem tud és nem is akar alkalmazkodni az új helyzethez.

Most, hogy lement a víz, mi ezzel fogunk foglalkozni 

– tette hozzá

A nagyhatalmak ketté akarják szakítani a világgazdaságot, volt már ilyen – jegyezte meg a kormányfő a KGST-re célozva –, és most is arra akarják Magyarországot kényszeríteni, hogy vagy ide vagy oda álljon. De ez rossz út. 

A kétpólusú világgazdasági korszakban Magyarországnak meg kell őriznie és ki kell építeni a világgazdasági semlegességet

–jelentette ki Orbán Viktor. 

Ha nem sikerül, akkor alárendelődünk valamelyik nagyhatalomnak és az mindig tragédiához vezetett

Végül a kormányfő elmondta, hogy kész terve van. Holnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetememen tart előadást, amelyben részltes cselekvési tervet fog ismertetni. Holnaptól azon fog dolgozni a kormány, hogy 

Magyarország sikeresen alkalmazkodjon az új világrendhez és kiépítsen egy semleges gazdaságpolitikát. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarok2026
2024. szeptember 24. 21:26
Szintén vicces volt olvasni Szentkirályi Alexandra bukott főpolgármester-jelölt újabb agyszüleményeit egy Vitézy-Karácsony-Magyar-Kutyapárt szivárványkoalícióról. Miközben a Fidesz és Karácsony Gergely dicsérik egymást napok óta oda-vissza és a kormány egyeztet titokban a fővárossal a budapesti olimpiai pályázatról. Régi, jól bevált trükk, hogy támadd az ellenfeledet azzal, amit te magad teszel.
magyarok2026
2024. szeptember 24. 21:26
Péter Magyar Van annak egy diszkrét bája, amikor Menczer Tamás volt külügyi államtitkár, az állampárt bukott kommunikációs igazgatója, aki nyakig benne volt a 300 milliárdos kínai lélegeztető gép mutyiban, számon kér rajtam olyan szabályos diákhiteles szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal még politikai megrendelésre sem tudott törvénytelenséget megállapítani. Az is érdekes, hogy Hadházy Ákos, a magát keményvonalas ellenzékinek valló képviselő miért állít olyat, hogy nem válaszoltam a szerződésekkel kapcsolatban felvetett kérdéseire, miközben többször személyesen tájékoztattam a megrendelt szolgáltatások, tanulmányok és kutatások céljáról és utóéletéről. Természetesen pontosan tudom, milyen politikai célok húzódnak meg a háttérben és erről tájékoztatni is fogok rövidesen mindenkit. Addig is remélem, hogy Hadházy képviselő úr élvezi a kormánypropagandában elnyert hirtelen jött népszerűséget.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 24. 21:25
»magyarok2026 2024. szeptember 24. 21:13 Ha nem a haverok gazdagítása lett volna az elsődleges cél, akkor mindenhol megépülhettek volna a szükséges mobilgátak, kész lenne a mezőgazdaságot ellátó csatornarendszer.« Ja. Csak víz nem volna a csatornákban. 🤣
recipdoki
2024. szeptember 24. 21:25
No problem .Gyerünk told te is fullba FideSS minden megnyilvánulása nem a világnak szól, hanem a NER goebbelsi-mindig a legalacsonyabb értelmi képességűekhez NER-ben mindennemű megnyilvánulás csak a nyájnak szól 😂 "Bóka János beismerte, az Európai Bíróság büntetése ügyében nincs mozgástere a kormánynak." Akkor most már tényleg abba kéne hagyni a folyamatos hazudozást, kavarást, kamuzást, és fókuszálni a problémára... Ideje lenne megkezdeni azt, amit kulturált helyen úgy hívnak, hogy "kárcsökkentés". Ezt elkúrtátok, nem kicsit, nagyon - ilyen böszmeséget európai ország még nem csinált. Szó szerint, tényleg nem Végül is, Orbán kijelentette, hogy nincs is szükségünk uniós pénzekre. Neki biztos nincs, de az országnak igen is van. előbb-utóbb elkezdi... csak ebből a gödörből sokkal nehezebb lesz kimászni, mint 1989-1990 után, mert akkor mindenkivel együtt voltunk a gödör mélyén, most meg mindenki szórja ránk a földet, miközben mi ott puffogunk és lobogtatjuk a zászlót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!